Te mit adsz magadnak karácsonyra?

Te is szoktad törni a fejedet, hogy kinek milyen ajándékot teszel majd a fa alá? Mert ez mindig nagy kérdés. Olyan ajándékot jó választani, aminek örül, aki kapja, amit odaadni is öröm, és amire nem megy rá a gatyánk. Ezen aztán most jól elgondolkozhatnánk, hogy milyen nagyszerű ajándékok is vannak, mert ugye vásárolni is lehet, készíteni is, sőt, közös programokban is gondolkozhatunk - de erről nagyon sok érdekes és hasznos írást találhatsz már most is. Ezért inkább foglalkozzunk egy kicsit saját magunkkal.

A karácsony a szeretet ünnepe, s talán ezért is olyan fontos, hogy adjunk, ajándékozzunk, mert ez az egyik módja annak, hogy kifejezzük a másik ember iránt érzett szeretetünket, tiszteletünket, és így tudjuk megköszönni azt is, hogy ő szeret bennünket. Ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy bármennyire is fontosak az emberi kapcsolataink, saját magunk szeretete legalább ugyanannyira fontos. Ha önmagaddal nem vagy békében, ha nem vagy hálás saját magadnak azért, amilyen vagy, ha nem tiszteled és becsülöd magad, akkor a mások felé kifejezett szereteted sem lesz az igazi.

Elfogadás - önmagunkkal kezdődik
Ezek után a nagy kérdés az: Te szereted magadat? Elfogadod önmagad? Remélem igen. Mert ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden tekintetben elégedett vagy önmagaddal, és büszke vagy minden tulajdonságodra, hiszen mindannyiunknak bőven lehet még fejlődnie, tanulnia. A múltban elkövetett hibáinkért sokszor éveken át nem bocsátunk meg saját magunknak, pedig valójában amit kudarcként élünk meg, az nem más, mint egy visszajelzés, a visszajelzésekből pedig rengeteget tanulhatunk. Legyen hát karácsonykor az első feladat a számodra az, hogy megbocsátod önmagadnak minden elkövetett hibádat, vélt bűnödet. Ha voltak ilyenek az életedben, egész biztos megfizetted már az árát.

Ha képtelen vagy megbocsátani önmagadnak, vagy nem tudod feledni a múltat, az talán abból fakad, hogy nem vagy képes megváltoztatni a megtörtént eseményeket. Ez így van, hiszen senki sem tudja ezt megtenni, mégis van megoldás. Először is képes vagy megváltoztatni az emlékeidet. Ez azt jelenti, hogy egyszerűen másként gondolsz vissza rájuk. 10 éve csináltál egy rettentő nagy hülyeséget? Hát aztán. Ki nem követett még el butaságot? Van az NLP-nek egy előfeltevése, miszerint mindig, minden pillanatban a legjobbat választod. Ha utólag rájössz, hogy tévedtél, igazad lehet, de akkor, abban a pillanatban, amikor  döntöttél, az akkori világképed szerint az volt a legjobb választás. Ha ezt el tudod fogadni, akkor máris nagy lépést tettél az elfogadásért. Ilyen voltam, ezeket tettem. Most pedig ilyen vagyok. Ez fontos, hiszen innen tudsz majd továbblépni.
 

Nézz előre!
Az, hogy szeretem, és elfogadom önmagam, nem azt jelenti, hogy most már aztán nyugodtan lógathatom a lábamat, hiszen jó ember vagyok én, vannak ugyan hibáim, de hát kit érdekel? Mindenkinek vannak. Nem, hiszen ez csak a jelenlegi állapot. Természetesen előre kell nézned! Fogadd el a múltat, éld át a jelent, és alakítsd a jövődet tudatosan! Ha így teszel, számíthatsz rá, hogy az életed minősége folyamatosan javul. Ha elégedetlen vagy az életeddel, akkor itt az ideje, hogy változtass ezen. Ha már most is nagyszerűen élsz, hát gondoskodj róla, hogy még jobb legyen minden!

Mit tegyél hát magadnak a fa alá karácsonykor? Csupa olyasmit, amit másoknak is adhatsz. Az egyik ilyen dolog:

A figyelem
Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, ha a saját magadra fordított figyelemmel ajándékozd meg magadat. Nézz a tükörbe! Mit látsz? Elégedett vagy vele? Nézz önmagadba! Mit szeretnél? Milyen vágyaid, álmaid vannak? A legjobb volna egy teljes, személyre szabott célkitűzést csinálnod, hiszen ennek során alaposan átgondoljuk a jelenlegi helyzetünket, és a vágyainkból reális tervet szövünk a jövőre vonatkozóan. Ha eddig csak sodródtunk, most a kezünkbe vehetjük a kormánykereket. Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal minden jóra fordul az életünkben, és varázsütésszerűen bekövetkezik a Csoda. Ez csupán annyit jelent, ezután teszünk róla, hogy a saját malmunkra is hajtsuk a vizet, és kisebb-nagyobb kormánymozdulatokkal terelgetjük életünk hajóját, hogy sodródás közben mégiscsak mi válasszuk ki a számunkra legkedvezőbb áramlatokat.

Nem mindig van lehetőségünk egy teljes célkitűzési gyakorlatra, aminek több oka van, talán azt sem tudjuk, hogyan kell ilyesmit csinálni. Épp ezért azt mondom neked: az is elegendő egyelőre, ha alaposan átgondolsz mindent önmagaddal kapcsolatban, és úgy döntesz, változtatni fogsz az életeden. Természetesen másokat és a körülményeinket is figyelembe kell vennünk. Hát akkor figyelembe vesszük! De akkor is elindulunk egy úton.

Alkalmi ajándékok
Természetesen vannak fontosabb dolgok is, mint az egyszerű, fa alá tehető ajándékok, de ha épp erre van szükséged, hát ne sajnáld magadtól! Vehetsz magadnak egy új kabátot, egy órát, egy táskát, vagy amit akarsz. De azt is megteheted, hogy egy teljes napot magadra szánsz. Ez ugyan némi szervezést igényel, de megoldható. Elmehetsz sétálni a városba, vásárolgathatsz, vagy ha épp azt szeretnéd, pihenhetsz egy napot otthon. Alhatsz egyet délután, megnézhetsz egy filmet, vagy elmehetsz színházba. Nem csak egyedül, természetesen társaságban is eltöltheted ezt az időt, de figyelj rá oda, hogy ez a nap rólad szóljon. Ne másokért hozz áldozatot, egyszerűen csak érezd jól magad!
 

Döntések hosszabb távra
Az igazi ajándék, amely hosszabb távon is minőségi változást hoz az életedben, ha meghozol bizonyos döntéseket a jövőddel kapcsolatosan. Mondhatod, hogy mostantól rendszeresen eljársz sportolni, egészségesebben étkezel, vagy januárban beiratkozol egy nyelvtanfolyamra. Hozhatsz ennél komolyabb döntéseket is, mint pl. azt, hogy panelből családi házba költözöl. Ehhez persze nem elég egy egyszerű döntés, hiszen nagyon sok feltételt meg kell még hozzá teremteni, ugyanakkor ha tartod magad a döntésedhez, és tudatos lépéseket teszel érte, akkor elindulhatsz azon az úton, aminek a végén a megvalósult célod vár. Talán évekbe telik, de a nagyszabású céloknál ez legtöbbször így van, tehát természetes.

Úgy is mondhatnánk, ha karácsonykor igazán értékes ajándékot akarsz adni magadnak, akkor változtass valamit az életeden. Nem baj, ha csak apró változásról van szó, de pozitív legyen. Ha Te jobban érzed magad a bőrödben, azt a szeretteid is megérzik - így mindenki jól jár. Így lesz igazán boldog a karácsony. Akkor hát... Boldog karácsonyt!

Szűcs Tibor
Mindennapi NLP

Képek: piqs.de