Túl korán kezdődik a "Dolce Vita"?

Az ünnepek tájékán különösen nehéz megállni, hogy ne közelítsük meg a süteményes tálat negyedszerre is, így nem meglepő, hogy gyermekünknek is nehezen mondunk nemet még egy kis édességre. A nagymama bejglije, a szaloncukrok és az újévi lakomák ellenére azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a kisgyerekek étrendje 1-3 éves kor alatt napi 188 g szénhidrátot tartalmazhat, ebből kb. 32g lehet finomított cukor. Ha a gyerek 1-3 éves korban úgy táplálkozik, mint a szülei, akkor jó eséllyel egészségtelen felnőtt válik belőle, hiszen nem olyan arányban viszi be a tápanyagokat, mint azt a szervezete igényelné.

Ebben a korban alakul ki a picik ízlése, táplálkozási szokásai, ezért fontos, hogy a cukorfogyasztást már 1-3 éves kor között optimálisra „állítsuk” be.

Az 1-3 éves magyar gyermekeket ma úgy etetjük, hogy jó eséllyel egészségtelen felnőtt válhat belőlük – derült ki Magyar Gyermekorvosok Társasága által kezdeményezett hiánypótló felmérésből. A Társaság megállapítása szerint a szülők számos táplálási hibát vétenek a fejlődés szempontjából kritikus második és harmadik életévben, ez pedig visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.  A korosztály táplálásának egyik legnagyobb hiányossága az, hogy a szellemi fejlődéshez elengedhetetlen vasból messze nem fogyasztanak elegendő mennyiséget, a másik pedig a túlzott cukorfogyasztás.

Az édes ízt általában minden gyerek szereti, de vajon miért? Sokszor halljuk, hogy az első íz, az anyatej is édes, innen az édes íz iránti szerelem. Ez a megállapítás azonban nem helytálló, hiszen az anyatej enyhén kesernyés, natúr, ezért jó kiindulópont a babának ahhoz, hogy minden ízt fenntartások nélkül fogadjon el a későbbiekben.

Az édes ízt később szeretjük meg, aminek hátterében több minden állhat:


Milyen következményei vannak az édességfogyasztásnak?

Hogyan kerülhetjük el az édességeket?
Az első kocka csokoládé után nincs megállás – hallhatjuk gyakorló anyukáktól, ezért is fontos, hogy minél későbbre toljuk ki az édességfogyasztást pici korban.

A fentiek alapján fontos lenne, hogy a szülők minél kevesebb édes, cukros ételt adjanak a kisgyermeknek. Gyakori hiba, hogy a picik édes tejdesszertet (joghurtot, rudit, túrókrémet) kapnak, hiszen tejet tartalmaz, ami kalciumforrás, és jó a gyereknek. Figyelem! A kalcium tényleg elengedhetetlen, de ezek a tejdesszertek nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, ami felesleges, ún. luxus kalóriával terheli meg a kisgyermek szervezetét. Az ilyen típusú ételek energiában gazdagok, viszont értékes vitaminokban, ásványi anyagokban szegények, jóllakatják, de nem táplálják a gyereket. Ha édesség, legyen gyümölcs, ha tápanyagforrás, akkor legyen zöldség, húsok, gabonák vagy gyermekek számára készített tejalapú italok. A sok édesség következménye lehet az, hogy a kisgyermek általában ragaszkodik az ilyen típusú élelmiszerekhez és az egészségesebb főzelékféléket, húsokat sokszor elutasítja. Tudatos odafigyeléssel és neveléssel mindezek a lehetséges hibák kiküszöbölhetők.

Látható, hogy nem olyan bonyolult az édességek elkerülése, csupán kis odafigyelést és kreativitást igényel.



Néhány egyszerűbb recept, amit a gyerekek is szívesen fogyasztanak és édesség a maga nem hagyományos módján:


Zabpelyhes keksz
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikon lapot vagy sütőpapírt terítünk egy nagy tepsire. Egy nagy tálba kimérjük a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és ízesítésnek egy kis fahéj is. A vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a mézzel, majd hozzádolgozzuk a tojást. A csokit felaprítjuk, és a lisztes keverékhez szórjuk. Majd jöhet a száraz anyaghoz a cukros-tojásos keverék, és az egészet fakanállal jól összedolgozzuk. A tésztából diónyi adagokat teszünk egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítjuk. Egyszerre nem fér rá az összes tészta a tepsire, ezért miután megsütöttük az első adagot, elkészítjük a többi tallért is. A zabpelyhes tallérokat 10-12 perc alatt meleg sütőben megsütjük. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak, és ropogósak lesznek. Kb. 30 tallér lesz belőle.

Eperturmix:
Készítsünk el 2dl Junior gyerekitalt. Az epret mossuk meg, majd daraboljuk fel apróra. A kész italt, az epret és a mézet tegyük bele egy edénybe. Turmixszoljuk le.

Forrás: Kisbögre és Tudomány Hírlevél

A Magyar Gyermekorvosok Társasága „Kisbögre és Tudomány” néven átfogó felvilágosító program indításával próbál segíteni az édesanyáknak és a szakembereknek.

Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT)

Képek:
piqs.de: Daniel Faßbender - Lucca auf Kissen
piqs.de: connor212 - babyface