Olcsó és zöld ajándékcsomagolás

Évről évre elképesztő mennyiségű szeméthegyet termelünk a mindössze néhány percnyi, órányi élettartamú csomagolások révén, ez természetesen karácsonykor éri el csúcspontját. Hihetetlen pazarlás, amit évről évre művelünk az ajándékcsomagolásokkal. Az ajándékunk mindössze néhány percet, maximum pár órát tölt mutatós ruhájában, után rögtön megy a szemétbe. Végiggondoltad már, ez milyen mértékű pazarlás és környezetszennyezés a felesleges tárgy alapanyagának legyártásától a hamarabb betelő szemétlerakókig bezárólag?

Idén újíts és vezess be, ha még nem tetted volna meg, környezetbarát csomagolásokat. Az olcsó és zöld ajándékcsomagolás 4 alapelve:

1. Natúr megoldások - Felejtsd el a díszcsomagoló papírokat, csillogó kis szatyrokat, készen kapható csillagocskákat, dobozkákat. Ezek helyett használj natúr csomagolópapírt egy egyszerű szalaggal átkötve. Ez nem a legideálisabb megoldás ugyan, hiszen így is keletkezik szemét, viszont a natúr papírt legközelebb a megajándékozott is felhasználhatja és ezt sokkal könnyebb újrahasznosítani, mint a fémgőzöléssel vagy például műanyagból készült csomagolásokat.

Tipp: Kerüld el az agyoncsomagolt, előre elkészített karácsonyi egyencsomagokat! Ezek dupla, tripla annyi csomagolást tartalmaznak, és könnyen lehet, hogy a kollekcióban szereplő termékek felére nincs is szükséged, csak ügyesen elhitetik veled az akciós cetlikkel, hogy milyen jól is jársz. Vedd meg azt, amire valóban szükséged van, és inkább csomagold be a saját elképzeléseidnek megfelelően.2. Ne vegyél új csomagolást, használd a régit!

Ehhez nem kell feltétlenül az olcsóság és az igénytelenség képzetét társítanunk. Rengeteg olyan dolog van egy háztartásban, ami csomagolás gyanánt szóba jöhet, például egy megunt, de még szép terítő, befőttes vagy valamilyen szép formájú üveg (elsősorban gasztroajándékokhoz), cipősdoboz.

Kézenfekvő minden ajándékhoz új csomagolást is venni, de minek terheljük még ezzel is a pénztárcánkat és a környezetet, ha úgyis van otthon már eleve pár használaton kívüli doboz? Dekoráljuk ezeket kedvünk szerint, így biztosan egyedi csomagolásban nyújthatjuk át a meglepetést. Ez ráadásul kiváló kreatív foglalatosság a gyerekeknek is.3. 2 az 1-ben ajándék: csomagolj használható dologba
– például kendőbe, valamilyen szép textilbe, vagy bármi másba, ami eszedbe jut. Ha több időd van, készíts egy kis szatyrot vagy táskát az ajándékhoz az otthoni maradékokból.Példa az egyszerű, mutatós zöld csomagolásra

Italcsomagolás: 3 az 1-ben! Ha például egy házaspár mindkét tagjának egy-egy üveg itallal kedveskedsz karácsonyra, az alábbi videós útmutató alapján becsomagolhatod ajándékukat egy szép terítőbe.  Különleges ötlet, amit a megajándékozottak biztosan díjazni fognak!
Válassz könnyebben újrahasznosítható csomagolást!
Például, miért jobb az üveg, mint a papír? Természetesen azért, mert a papír csomagolásnak csak nagyon kis százalékát tudjuk tovább használni, az üveg viszont minden háztartásban új életet kezdhet az ünnepek után, vagy amikor kifogyott belőle az ajándék.
Kedves és olcsó ötlet: a házi készítésű sütinél nincs finomabb és kedvesebb ajándék, pláne, ha egy ilyen dekoratív sütisüvegbe kerülnek az édességek.

.Kolontár Elvira

A két kis szatyor és a pólóból készült táska Gazdik Ágnes munkája. Forrás és még több ötlet itt: Öko-piac-tér