A 9 legjobb emésztésjavító fűszer az ájurvédában

Ha idén szakítanál a megszokott ünnepi ízvilággal és a menübe becsempésznél pár indiai stílusú fogást is, melegen ajánljuk az alábbi fűszerek használatát. Egy csokorba gyűjtöttük a legnépszerűbb indiai fűszernövényeket, amelyek nagy részét már itthon is lehet kapni, ráadásul a téli nehezebb és kalóriadúsabb fogásokat kiválóan kiegészítik emésztést serkentő és könnyítő hatásuk révén.

Ajwain
A furcsa névre hallgató Ajwain apró világosbarna magokat takar, mely a köményfélék családjából származik. Erõs íze a dohányra emlékeztet. Fõként sült csemegékhez használatos. Segíti az emésztést.

Ánizs
Az ájurvédikus konyha is nagy becsben tartja ezt az étvágyjavító, szélhajtó különleges fűszert. Az ánizs egy évelő növény zöldesszürke, enyhén félhold alakú, igen illatos magja. Fõként italok és édességek ízesítésére használják, de zöldségételekhez (pl. káposzta, burgonya) is kiváló.

Asafoetida Hing
A hazánkban is az egyik legkedveltebb és legismertebb indiai fűszer, magyarul aszatgyanta (asa foetida), valójában a Ferula Asafoetida beszáradó tejnedve, gumigyantája. Kis mennyiségben használják, mert erõs, jellemzõen „hagyma” ízû. Sárga színű por alakban kerül forgalomba. Tartsuk szorosan záródó tégelyben, mert igen átható szaga van.

Chilipor
Az erős paprika a magyar ember barátja, de az indiai konyha is előszeretettel használja, mivel feléleszti az emésztés tüzét, az agnit. Sült vagy erősen ghees ételekhez elengedhetetlen. 

Curry
Egy Délkelet-Ázsiában honos fa fényes, sötétzöld levele. Fõként zöldségételek és levesek ízesítésére használják.

Édeskömény
A Földközi-tenger mellékérõl származó, hazánkban is termesztett illatos növény hosszúkás, világoszöld, ánizsra emlékeztetõ ízû magjai. Indiában szárazon, serpenyõben megpirítva, étkezés után rágcsálják. Így fogyasztva frissíti a leheletet és segíti az emésztést. Teaként gyomornyugtató, amúgy meg szélhajtó hatású. A Pancha masala fontos összetevője



Fahéj

Az igazi fahéj egy Nyugat-Indiában és Sri Lankán honos örökzöld fa belsõ kérge. Kellemes illatú, édesen fûszeres ízû. Legjobb rúd alakban vásárolni, és amennyiben a receptben õrölt fahéj szerepel, frissen õrölni. A fahéj nemcsak étvágyjavító, hanem különleges melegítő hatású fűszer is. Az indiai konyhában sós, zöldséges ételekhez is használják, nemcsak édességekhez.

Kardamom
A gyömbérek családjába tartozó, 3 méter magasra is megnövõ növény, szürkés-sárga vagy barnás színû, illatos magokat tartalmazó termése. A világ harmadik legdrágább fûszere, csak a sáfrány és a vanília elõzi meg. Rizses ételek, tejes édességek ízesítésére használják. Segíti az emésztést, és étkezés után szétrágva frissíti a leheletet. Rengeteg energia van benne, ha valaki elrág egyet, akkor érezheti az élénkítő hatását.

Koriander
Kerek, bézs színû illatos magok. Általában õrölve használják. Friss, tavaszi jelleget kölcsönöz az ételeknek. Szélhajtó, emésztést javító és vértisztító hatású.


Keresgélj a Vegafood receptjei között itt: Vegafood blog
Ha nincs kedved elkészíteni, mégis megkóstolnál valami autentikus indiai fogást, válogass a házhozszállítási étlapról!

Vegafood