Nálatok lesz idén valódi karácsony?

A magyar térrendezés szerint az egyik legfontosabb elv a mértékletesség, amit mindenre vonatkoztathatunk, akár a díszítésre, ajándékozásra, evésre stb. Ma a fogyasztói társadalom korában ezt nem könnyű követni, mivel mindenhonnan ennek éppen az ellenkezőjét halljuk. Az anyag világába kötik az embert a reklámok, vagyis egy olyan világnézetet tükröznek számunkra, miszerint csak a vásárolt tárgyak által érhetjük el a harmóniát. A karácsony előtt időszakban ez különösen igaz, amikor elhitetik az emberrel, hogy az igazi ajándék boltban megvásárolható. A holisztikus szemlélet szerint az ember a harmóniát akkor tudja elérni, ha az megvalósul testi, lelki és szellemi szinten. Ünnepi ruhába akkor tudjuk feldíszíteni lelkünket, ha a karácsonyt nem a tárgyak szintjén éljük meg.

Jaj, nem leszek kész…
Biztos minden férfi hallotta már a feleségétől ezt a vészkiáltást a karácsony előtti napokban. Mindenki kapkod, szalad, rohan, mert a mai világban mindent gyorsan szeretnénk csinálni. A téli időszakban nem kapunk ehhez támogató energiákat, mivel ilyenkor a természet is pihen és az ember is erre vágyik. Az ünnepre nem lehet egy-két nap alatt felkészülni, sem a tárgyi világ szintjén, sem lélekben. Advent éppen erről szól, hogy a négy hetes időszakban az ember valóban fel tudjon készülni az ünnepre. A valódi felkészüléshez idő kell, mint ahogy az anya is kilenc hónapig készül élete legnagyobb eseményére: a szülésre. Advent időszaka hasonlítható ahhoz az állapothoz, amikor az áldott állapotban lévő asszony várja gyermekét és az utolsó hónapban szeret csendben lenni, elvonulni, pihenni. A kismamák ösztönösen kitakarítják a házat, és mindent elkészítenek, mire eljön a szülés időpontja.Karácsony előtti nagytakarítás

Ez nem maradhat ki, mert a magyar térrendezés szerint a ház az embert jelképezi. Tehát olyan, mintha pl.: egy átkertészkedett nap után akarna az ember tisztálkodás, fürdés nélkül fehér inget és szmokingot felvenni. A lakást először ki kell takarítani, le kell csupaszítani, ahogy télre a fák is ledobják a lombkoronájukat, hogy tavasszal felvehessék a friss zöld levélköpenyt. Ez az időszak kiválóan alkalmas arra, hogy benézzünk a szekrények mélyére is, és az aprólékos munkákat is elvégezzük. Így tudunk megtisztulni belül is.

Lakásdíszítés magyar térrendezéssel
Csak a takarítás után jöhet a díszítés. Őseink ezt sem vitték túlzásba, a lakást fenyőágakkal, tobozokkal, szalmafigurákkal, termésekből készített díszekkel öltöztették ünneplőbe. Az igazi adventi koszorút is maguk készítették fűzfavesszőből, fenyőágakból, csipkebogyóból. Ez egy rituális cselekedet volt, amikor a család együtt elkészítette a körkereszt alakú adventi koszorút. Ez a cselekedet rendezte a lelküket.

A legfontosabb, amit meríthetünk a régi hagyományokból, hogy igyekezzünk elsősorban természetes anyagokat használni a díszítéshez. Így tudunk mi magunk is természetesen viselkedni és szívből átélni az ünnepet. Régen nem volt díszkivilágítás a külvilág számára, hanem az ünnep bent zajlott, ahol gyertyát gyújtottak. Tehát nem a külsőségekkel voltak elfoglalva, hanem megélték az ünnepet valóban.


Ajándékozzunk időt karácsonyra!

A legszebb karácsonyi ajándék az idő, azaz az együtt eltöltött minőségi idő. Amikor kizárólag egymásra figyelünk, nem szól a háttérben a TV és fél szemünkkel nem tekintgetünk máshova, hanem valóban egymásra figyelünk. Azoknak az ajándékoknak mindenki jobban szokott örülni, amelyeket kézzel készítenek szeretetből, mint a boltban vásárolt tárgyaknak.  Ebbe beleteszi az alkotója a szívét, lelkét, minden szeretetét, amit érez a másik iránt. Valódi áldozatot hozunk a másikért, mert a legdrágábbat, az időnket szánjuk rá. Lehet ez az ajándék pl.: egy kézzel kötött pulóver, egy hímzett terítő, kép, egy festett gyertyatartó vagy egy gondosan összeválogatott fényképalbum, könyvjelző, nyaklánc, saját költésű vers stb. Az odafigyelés a lényeg, nem az ajándék értéke.


Nálatok lesz idén valódi karácsony?

A konyhában dől el, hogy megéljük-e igazán karácsony csodáját. Az étel a szeretet anyagba öntött formája, tehát a sütés-főzés nélkül nincs igazi ünnep. A vásárolt készételek, sütemények nem lehetnek olyan finomak, mint pl.: a nagymama mákos bejglije. Az anyukák, nagymamák ilyenkor belesütik az összes szeretetüket az ételekbe és az ettől lesz annyira finom. Nem beszélve arról, hogy a gyereknek mekkora élményt tud nyújtani, ha segíthetnek a konyhában. A konyha a magyar térrendezés szerint a házban a szívcsakra helye, tehát ezt a helyet mindig életben kell tartani.


Áldott karácsonyt kívánok mindenkinek!


Németné Wéber Gabriella

Képek: Németné Wéber Gabriella
Sántha Eszter üvegfestő művész: Legenda