Miért szoktam rá a sorozatokra?

Nemcsak az ünnepnapokon szabad kilépni a mindennapok mátrixából, hétköznap is kikapcsolhatunk az aktuális valóságunkból, ha tudunk rá időt szánni. Képes vagyok változtatni, újrateremteni, több oldalról szemlélni a saját történetemet is - többek között ez a jó a sorozatokban.

Azért használom a mátrix szót (utalva egy kicsit a filmre), mert ebben egy mátrix, egy világot jelöl. Egy olyan világot, ahová a fókuszt irányítjuk. Mi segíthet kilépni egy kicsit ebből? Igen sok menekülési út létezik. Most azonban az írók fantáziavilága az, amit körülszaglászok.

Az író nagyhatalmú lény, aki - ha elég ügyes - teljesen át tudja léptetni a hősökre, megoldásokra, kalandokra áhítozó lelkünket az ő saját fantáziájába.

 

Én magam mindig imádtam olvasni, filmekben elmerülni, mostanában pedig szeretek egy-egy jó sorozatból csemegézni, amitől jól függésbe lehet kerülni - amíg tart. A képi világ láttán először talán bele sem gondolunk, hogy ezt a történetet is meg kellett írnia valaki(k)nek, tehát továbbra is egy (vagy több) író lelkének gyümölcsébe harapdálunk, ahogy egyik mátrixból átvisszük a teljes figyelmünket egy másikba.

Hogy miért szoktam rá a sorozatokra?

Kezdjük ott, hogy nem mindegy milyen a történet. A legfontosabb kritérium nálam, hogy legyen benne tanulság és/vagy humor. Ha eléggé sikerül elmerülnöm az adott történetben, az segít tudatosítani, hogy a saját valóságom sem feltétlenül valódi. Hiszen pont annyira jelen vannak az érzelmeim és bizonyos reakcióim egy film alatt is, mint a saját életemben.

Ha az esemény szomorú, sírok. Ha vidám, nevetek. Figyelek, tanulok, akárcsak hétköznaponként. És ha egy film közben is épp annyira tudok zokogni, mint a saját életemben, akkor ez emlékeztet, hogy egyikkel sem vagyok egyenlő, nem AZ vagyok. Emlékeztet, hogy képes vagyok változtatni, újrateremteni, több oldalról szemlélni a saját történetemet is. Rajtam múlik hogyan élem meg. Én döntöm el, hogy mi a fontos, mi nem az. Milyen érzelmeket viszek bele, melyekkel azonosulok, hogy akarom megélni magam. Emlékeztet: Csak rajtam múlik!

Ha elmerülök egy történetben, melyik énem az igazi?
Talán egyik sem, talán mindegyik, talán csak egy másik történet része vagyok. De ha jobban odafigyelek, láthatom, hogy az életemben az történik, amit én írok... Ami felé cselekszem, az valósul meg. Amit érzek, azt élem meg valóságnak. Ki az, aki érez?

A te történetedet csak te írhatod meg. Csak neked van beleszólásod abba, hogy a főhősöd milyen szituációkban, kalandokban vesz részt, azokban mit érez, hogyan cselekszik, kikkel barátkozik. Milyen főhőst képzeltél el magadnak? A jó hír: Te vagy az író, változtathatsz!

[kapcsolodo_cikkek]