A 3 leghátrányosabb helyzetű álláskereső a munkaerőpiacon

Elképzelhető, hogy rosszul szerepeltél az interjún, vagy kiderült, hogy mégsem neked való az állás - bármikor, bárkivel előfordulhat. Vannak azonban néhányan, akiknek képességeiktől függetlenül különösen nehéz elhelyezkedniük, mert bizonyos szempontból hátrányos helyzetűnek számítanak a munkaerőpiacon. Aggodalomra azonban nekik sincs okuk, csak tisztázniuk kell képességeiket és előnyeiket - saját maguk számára is. Kik ők, és hogyan segíthetik a saját munkakeresésüket, ha szeretnének aktívak maradni?

1. Pályakezdők
Senki nem szeretné, hogy a cégét ugródeszkának használd, időt és energiát fektessen a képzésedbe, az első hibáidat az ő kárára kövesd el, majd néhány év múlva jobb pozícióba, jobb fizetésért tovább pályázz egy másik céghez, a tapasztalatokkal a tarsolyodban. Persze kérdés, hogy miért ne kaphatnál jobb fizetést, jobb pozíciót az első munkahelyeden. A legtöbb helyen örülnek, ha egy kezdő hosszú távra tervez, ezért érdemes már az állásinterjún mesélned arról, hogy milyen előrelépési terveid vannak a jövőre nézve. Hátha megtetszik nekik az ambíciózusságod, magabiztosságod. A ranglétrát pedig senkinek nem árt alulról kezdeni, ezért az sem baj, ha először gyakornoki vagy egyéb, a végzettséged értékénél kevesebb fizetést ígérő pozíciót látsz el. Így nagyobb eséllyel elhelyezkedhetsz egy jó nevű cégnél is, mert mindenhol örülnek egy segítőkész, tanulékony, de olcsó munkaerőnek.Amivel az interjún érdemes érvelned:
lendületesség, alkalmazkodóképesség, teherbírás, tanulási vágy.

2. 30-as nők
Még nincs gyereked? Hamarosan szülni fogsz. Csak egy? Biztos jön a kistestvér. Kettő? Menedzselhetetlen. Nem akarsz? Később úgyis meggondolod…

30-as nőnek lenni a munkaerőpiacon nem könnyű feladat. A munkáltatók szempontjából a mindenre kiterjedő költségcsökkentés azt teszi szükségessé, hogy csak a legerősebb, legstrapabíróbb munkatársakat tartsák meg. Ez viszont nagy mértékben csökkenti a szociális lehetőségeket. Hiába mondja az óvónéni, hogy nem jó annak a gyereknek, akit utoljára visznek el az óvódából, ha ez tulajdonképpen fél ötöt jelent, és a munkatársaid minimum hatig húzzák az igát. A részmunkaidőben és a távmunkában pedig Magyarországon általában még nem bíznak. Mit lehet tenni a helyzet feloldására? Sokan kezdenek ebből a csoportból saját vállalkozásba, és ha ezt a családi költségvetés lehetővé teszi, érdemes megpróbálni, mivel a lehető legrugalmasabb időbeosztást jelenti. Viszont számolni kell azzal, hogy egy vállalkozás nyereségessé tétele 1-2 évbe is beletelhet, és a legtöbb esetben valamennyi saját tőkét igényel. Aki pedig a munkakeresést választja, annak fel kell készülnie arra, hogy a lehető legtöbb segítségről tudjon beszámolni az interjún „vészhelyzet” (azaz a gyerekek betegsége, késői értekezlet, rendezvény, határidős leadások) idejére.

Amivel az interjún érdemes érvelned: tapasztalat, szervezőkészség, empátia, összeszedettség, gyors és hatékony munkavégzés, hajlandóság otthoni és egyéb alternatív munkavégzésre, lojalitás.50-en felüliek

Mivel a 50-en felüliek közül sokan még a régi rendszerben végezték iskoláikat, ha csak nem képezték folyamatosan magukat és helyezkedtek el a versenyszféra elismert pozícióiban, a felvételiztetők könnyen elavultnak tekinthetik a tudásukat, félhetnek esetleges rugalmatlan gondolkodásuktól, kisebb teherbíróképességüktől. Mivel a meghirdetett pozíciók közül a legtöbb nem kíván 10 évnél nagyobb munkatapasztalatot, a munkáltatók esetleg nincsenek tisztában azzal, hogy mit nyerhetnek egy középkorú munkavállalóval. Esetleg attól is tarthatnak, hogy nehezebben illeszkedik be a fiatal csapatba. Valójában azonban az 50-en felüliek rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek pozitívumot nyújthatnak a cégek vezetői számára. Életbölcsességük, munkatapasztalataik lehetővé teszik, hogy megfontoltan, ne hirtelen hozzanak döntéseket és kezeljék a kényes szituációkat, időbeosztásuk sokkal szabadabb, terhelhetőségük sokkal nagyobb, mint a szórakozni vágyó fiataloknak vagy a kisgyermekeseknek. A cégkultúrába való beilleszkedés szempontjából pedig sok helyen előnyös lehet, ha néhány „megfontolt erő” is jelen van a lendületes, de kevésbé átgondolt csapatban. Fontos azonban, hogy a korosabb munkavállalók ne akarják kioktatni, csupán tapasztalatukra alapozva tekintély – elvűen vezérelni a fiatalokat. Be kell látniuk, hogy a világ olyan gyorsan változik, hogy nem feltétlenül a tapasztalat, hanem a bölcsesség és a változásokkal való folyamatos lépéstartás együtt vezethet eredményre, így nekik ugyanúgy alkalmazkodniuk kell a fiatalokhoz, mint fordítva.

Amivel az interjún érdemes érvelned: tapasztalat, higgadtság, jó konfliktuskezelés, terhelhetőség, dolgok többféle megközelítési képessége.

Bodor Lilla
Life Coach

Képek:
piqs.de: JürgenWald - Workshop in CS3
piqs.de: daniel sandoval - perfect stranger