A turkálók 13 vastörvénye

Szeretsz turkiban vásárolni? A legjobb gönceidet bruttó hatszázért vetted bálanyitáskor? Vagy éppen csak irigykedsz azokra, akik ilyen mázlisták? Ne tedd! A turiban vásárlás remek játék, csak szekrénnyel győzze az ember lánya! Manapság már az ún. használtruha-boltokban nem az ócska holmikat árulják. Fővárosunk legnagyobb útjain egymásba érnek az angol, amerikai és holland használtruha-boltok, és vidéken is egyre-másra nyílnak a turkálók. Körképünkben segítünk eligazodni, hogy pénztárcád és eleganciád se lássa kárát.

3 szabály: mit, mennyiért, hol és kinek ajánlott?

1. A legolcsóbb: Kilós áruk boltja

Nagy kupacokban, gyakran szelektálatlanul vannak itt a ruhák. Általában úgy, ahogy a bálából kikerül. Gyűröttek, néha a szaguk is átható a tisztításhoz használt vegyszertől, viszont a legolcsóbban itt lehet megcsípni a legjobb darabokat, bár kétségtelen, hogy ehhez valódi vadászszenvedély kell. Az árak a kilónkénti 200 forinttól (géprongy minőség- ez a patchworkös mennyország is!) akár 2900-3200 forintig is terjedhetnek. Van itt minden, az ágyneműtől a fehérneműn át a gyerekruháig, játékig, néha apróbb használati tárgyakig. A legtöbb helyen nem ritka a napi bálabontás sem, így fanatikus függőséget is hozhat, hogy bejárunk túrni egy jót.

Tipp: A rutinos versenyzőknek ajánlott!2. Olcsó és középszerű: Kilós és darabáras


Ezek a boltok a hibrid megoldások hívei. Vannak tárlók, ahol kilóra mérik a cuccot, de a jobb darabokat előre beárazzák és vállfákra pakolják, vagy szelektálva, de jobbára anélkül. Az olcsóbb kategóriába tartoznak, sokkal kevesebbet kell harcolni egy-egy jobb darabért, de ennek az árát meg kell fizetni. Az ilyen boltoknál ritkábban bontanak új bálát, viszont remek kiárusításaik szoktak lenni. (Néha 100 Ft/darabig lemennek az új árukészlet előtti napokon!)

Tipp: Azoknak ajánlott, akiknek van ideje sokszor be-benézni, de nem akarnak órákon át a bálák között bújni.3. Luxus turi világmárkákkal: Darabáras és nagyon ütős


Belülről is luxus butiknak tűnik. A holmik többsége nem hogy nem használt, de még az is gyakran előfordul, hogy az új címkés márkás ruhákból méretválasztékot találunk a polcokon, a butikos árak töredékéért, ám a kilós bálás ruhák akár három-négyszereséért. Ezek sokszor csak férfi, vagy csak női, vagy csak gyermek ruhákra specializálódnak. Sokan tartanak extra nagy méreteket is. Itt tényleg ki lehet fogni akár tervezői darabokat, vagy nagyon különleges anyagú, szépséges holmikat is.

Tipp: Azoknak ajánlott, akik nem akarnak hosszú időt tölteni, egyszerűen a butikár töredékéért akarnak vásárolni valami menő holmit. (A vérbeli turisok ezeket a boltokat messze elkerülik, mert drágák!)6 hatékony vásárlási szabály az egységes ruhatárhoz

 1. Ha már jártál életedben stylistnál (érdemes!), akkor vidd magaddal a saját ruhatárad, színeid színkódjait. Ha még nem, akkor érdemes mindenféle nagyobb áruházi divatrendezvényen egy ilyen tanácsadásra benevezni. Ezek nagyban segítik, hogy el tudd dönteni, jól fog-e állni az a bizonyos remek és olcsó darab, és valóban otthagyhatatlan-e vagy igazából csak egy felesleges impulzusvásárlás áldozatává lennél, ha megvennéd.
   
 2. Vásárolj komplékat!
  Soha ne vedd meg a szoknyát, csak azért, hogy majd találsz hozzá egy megfelelő árnyalatú és fazonú valamit. Mert nem találsz! Soha ne vásárolj egyes darabokat olyan holmiból, ami nem az alapruhatárat képezi (top, egyszínű póló, farmer nadrág, stb.). Mindig keresd meg azonnal a párját, azt a darabot amivel árnyalatban, anyagban és mintában is harmonizál. Ha nem találsz megfelelőt, akkor hagyd ott!
   
 3. Az alapruhatáradat folyamatosan frissen tarthatod a turkikból.
  Ha tehát már kopott és régi az otthoni kollekciód, akkor bátran cseréld ki – de ez azzal jár, hogy a régit ki kell dobni. 
   
 4. A turkáló a legjobb lelőhelye a különleges és alkalmi ruháknak.
  Nem baj, ha ezeket egyszer hordod csupán, hiszen az áruk igencsak pénztárca kímélő. A barátnők például remekül tudják variálni egymás estélyi ruháit, ha méretük hasonló.
   
 5. Nem csupán ruhákat, de kiegészítőket, bizsukat, kendőket, táskákat is ki lehet fogni.
  Nagyon szépen fel lehet öltözni akár tetőtől talpig, ha ügyesen válogatunk és jó helyen nézelődünk. A táskavásárlásnál alapszabály, hogy kopott, rozoga táskát ne vásároljunk meg – az mindig a rosszul öltözöttség látszatát kelti, bármilyen márkás is az a retikül!
   
 6. Az anyagok harmóniájára érdemes ügyelni.
  A modelleken, a butikokban minden jól mutat ugyan a próbababán, de nem mutat minden jól saját magunkon. A minőségi textíliákat könnyű kiválogatni, hozzájuk illő holmikat találni.3 tiltás turimániásoknak


1. A cipők vásárlásánál érdemes óvatosnak lenni

A használt cipő nem egészséges. A fehérnemű esetében ugyanez igaz, bár kétségtelen tény, hogy a márkás és különleges méretű holmik bolti ára csillagászati – ezeket használtan töredékáron is megkaphatjuk.


2. Soha ne vásároljunk olyan ruhát, amibe „bele kell fogyni”
A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez nem szokott bekövetkezni! Ugyancsak könnyű összegyűjteni az „egy kicsit meg kell igazítani, de ez jó lesz” ruhakupacot. Ha nem vagyunk mániás hobbivarrónők, csak olyan ruhát vegyünk meg, ami éppen passzol – legfeljebb az alját kell felhajtani.

3. Mindig alaposan nézzük át a vásárolt ruhát, nehogy odahaza derüljenek ki a rejtett hibák, lukak, vagy anyagproblémák.
Ezekkel ugyanis hiába fordulunk a boltoshoz, nem kötelesek kicserélni a terméket. A használt árura ugyanis nincs garancia. Tehát még a pénztár előtt tüzetesen nézzük meg, hogy amit vásároltunk, az tökéletes állapotú-e?

Végső pontnak hagytuk a legfontosabb ajánlást: olyan ruhát vásárolni, amely nem új, mindenképpen ÖKOLÓGIAI SZEMPONTBÓL HASZNOS cselekedet. A környezetet kíméli, hiszen a kedvedért nem kell még újabb és újabb holmikat gyártani súlyos környezeti szennyezés árán.+1 jótanács: Egy jön, egy megy...

Ha már nagyon tele van a szekrényed, célszerű bevezetni az „egy jön, egy megy” elvét. Ha vásárolsz egy új ruhát, ajándékozz el, vagy tegyél a szelektív gyűjtőbe, vagy a jótékonysági konténerbe egy olyat, ami fél éve nem volt rajtad. Így a ruhatárad friss marad, és a szekrényt sem kell évente nagyobbra cserélni!