Demeter Csaba lett az év fiatal borásza

2010 Fiatal Magyar Borásza címmel az egri bormíves, Demeter Csaba büszkélkedhet. A 2010-es évben másodszorra rendezték meg a rangos megmérettetést, amelyen a hazai borász szakma fiatal titánjai versengtek egymással, egy híján hatvanan. A Bor-agora által szervezett internetes közönségszavazáson, a zipp.hu oldalon leadott szavazatok alapján dőlt el, ki 2010 Fiatal Magyar Borásza. 2009-ben a szintén egri Bolyki János, és Konyári Dániel kapta megosztva a kitüntető címet.

A díjátadóra január 8-án, szombaton került sor a budapesti Szikrában, ahol 23 versengő magyar borászat is képviseltette magát. A szervezők a jótékony célokat ismét szem előtt tartották, a Vak Diákok Sportegyesületének gyűjtöttek. A népes mezőnyből a 37 éves egri borász, Demeter Csaba kapta a legtöbb voksot, aki a következő szavakkal fogadta az elismerést:



„Nagyon meglepődtem és meghatódtam az elismerésen, amely nemcsak a mi sikerünk, hanem a borok, kollégáim és a borvidék sikere egyaránt. Számos külföldi megmérettetésen érünk el sikereket, a hazai elismerés viszont mostanáig váratott magára, pedig ez különösen fontos egy magyar borász számára, így nekem is. 2009-ben is egri borász kapta a díjat. Öröm látni, hogy Eger dübörög.”


Demeter Csaba nem csupán 2010 Fiatal Magyar Borásza címmel büszkélkedhet. A 2010-es borok olimpiáján, azaz a bordeuax-i Challenge International du Vin versenyen a pincészet Hanga 2009 borát aranyéremmel, további négy borát pedig ezüst- és bronzérmekkel jutalmazták.



A Demeter Pincészetről

A Demeter Pincészet Eger egyik legpatinásabb pincesorán, a 150 pincéből álló Kőlyuk pincesoron helyezkedik el. Különlegessége a hazánkban csak erre a tájra és részben még Tokaj városában megtalálható tufakőbe vájt pincerendszer, mely az 1920-as években alakult ki, és a mai napig őrzi egykori hangulatát. A Demeter Pincészet különleges élményt nyújtó, három ágból álló több mint 300 m hosszú pincerendszer – mely 2001-ben elnyerte az Eger Legszebb Pincészete díjat.

A különleges ízek és a borkedvelők rajongása mellett számos versenyen bizonyították már az egri kuriózumok kiválóságukat. Többek között a 2005 Leánykát aranyéremmel díjazták a Challenge International du Vin világversenyen Bordeaux-ban, a 2003-as XY bor ezüstérmet kapott, 2009-ben az IQ 2006 nyert aranyérmet, 2010-ben pedig a Hanga 2009-et választották a legjobbnak a borok olimpiáján.