Sport és menstruáció - mikor ajánlott, mikor nem?

Hiába sulykolják a reklámok a köztudatba, hogy a menstruációs időszakot a szuperbetétek és legújabb fejlesztésű intelligens tamponok segítségével a hölgyek szinte észrevétlenül átvészelhetik, sőt mi több fokozott lelkesedéssel vághatnak neki akár extrém sportoknak is, a nők többsége mégis a nehéz napok kifejezést tartja a legtalálóbbnak, és ha tehetné, lemondana a tamponhasználat fergeteges örömeiről. Különösen igaz ez a sportolókra, akiknek menstruációs ciklusát gyakorta megzavarja az aktív fizikai terhelés.

A menstruáció nem feltétlenül akadályoz a napi fizikai terhelésben, ám a fájdalmas vérzés, premenstruációs tünetek, mint például a hasfal és a mellek feszülése, ingerlékenység, rossz közérzet, negatívan befolyásolhatják az edzéseket.

A túl erős fizikai megterhelés a vérzés ideiglenes kimaradásához is vezethet
A jelentős fizikai terheléssel járó sportok, mint például a maratoni futás, ritmikus gimnasztika előidézhetik a menstruáció ideiglenes kimaradásait. Főként serdülő lányok esetében fordul elő a havi vérzés megszűnése, hiszen az ő ciklusuk még egyébként is rendszertelenebb. A sport intenzitásának csökkenésével az esetek jelentős többségében minden orvosi beavatkozás nélkül helyreáll a normális ciklus.


Amennyiben ez mégsem következik be, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni. Általában egy alacsony ösztrogén tartalmú tablettával, amit szigorúan csak orvosi előírásra szabad szedni, a probléma elmúlik. Előfordulhat azonban, hogy szervi gond okozza a menstruáció kimaradását, ezért érdemes szakember véleményét kérni.

A túlzásba vitt fogyókúra áldatlan hatásai

A túlsúllyal küzdők mozgással próbálnak megszabadulni fölös kilóiktól, amit előszeretettel párosítanak szigorú diétával. A túlzásba vitt fogyókúra már önmagában is felboríthatja a ciklust, és ha ez intenzív testmozgással is jár, megnövekszik a havi vérzések kimaradásának valószínûsége. A gyors, és drasztikus súlycsökkenés gyakran idézi elő ezt a tünetet, de a hirtelen súlynövekedésnek is ez a hatása. Ha az illető visszanyeri normális testsúlyát, menstruációs ciklusa is helyreáll.

Hosszú távú veszély: csontritkulás
Ha a petefészek nem termel a méh nyálkahártyájának leválását serkentő ösztrogén és progeszteron hormonokat, a havi vérzés elmarad. Az ösztrogénhiány mindemellett hosszú távon csontritkulást idézhet elő, ahogy azzal sok nő küzd a klimax után is, amikor leáll a petefészek mûködése. Fiatalabb korban a túl erős megterhelés miatt elmaradt menstruáció következménye lehet a korai csontritkulás, ami szintén megkeserítheti a sportolni vágyók életét.Fontos!

Gyakori tévhit, hogy a menstruáció hormonális okokra visszavezethető kimaradása alatt nem lehet teherbe esni. Mivel ez az állítás nem helytálló, ezekben az időszakokban is szükséges fogamzásgátló módszerek alkalmazása a nem kívánt terhesség elkerülésének érdekében.

Dr. Infó

A Harmonet tippjei - Mire érdemes odafigyelni?
  1. Ha rendszeresen sportolunk, csökkentsük az edzés gyakoriságát és/vagy intenzitását a havi vérzés ideje alatt, különösen az első néhány valóban nehezebb napon.
  2. Bár az úszás biztonságosnak mondható ezeken a napokon is, a legtöbb nőnek mégsem tesz ilyenkor igazán jót a hideg víz – inkább hagyjuk ki.  A szauna pedig egyáltalán nem ajánlott!
  3. Ha rendszeres odafigyelést igényel a testsúlyunk, akkor inkább a  piros betűs napok előtt sportoljunk intenzívebben,  amit kiegészíthetünk diétával vagy böjttel is.  Így mire megjön a menstruáció, nem kell számolnunk plusz kilókkal, és kevésbé érzünk késztetést arra, hogy mozgással gyötörjük pihenésre vágyó testünket.
  4. Mivel a ciklus intenzitása, a vérzés erőssége és a kísérő tünetek minden nő esetében máshogy alakulnak, figyeljünk meg pontosan minden jellegzetességet a menstruációnkkal kapcsolatban és minden tevékenység esetén mérlegeljünk: valóban jólesik-e a testünknek?

Képek:
piqs.de :Bodo Stickan - Lollslauf 07
piqs.de: Nikonlaus - Vogelmädchen