A megfelelő koleszterinszint titka: a máj egészsége és meditáció

A máj egészségének támogatása az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk azért, hogy elkerüljük az úgynevezett "rossz" koleszterin felhalmozódását. Az egészséges máj többet termel a jó koleszterinből, a máj egészsége pedig azon múlik, milyen jól képes feldolgozni a zsírokat. A Maharishi Ájurvéda egészséges koleszterinszint megteremtésére irányuló programja komplex megoldást nyújt a problémára.

A testünkben lévő koleszterin 80 százaléka nem abból az ételből származik, amit elfogyasztunk. Ezt a koleszterint a máj termeli meg. Ennek felismerésében rejlik az egyik titka a Maharishi Ájurvéda egészséges koleszterinszint megteremtésére irányuló programjának, amely a problémát a gyökerénél igyekszik orvosolni.

 

A máj egészségének támogatása az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk azért, hogy megvédjük magunkat az úgynevezett „rossz” koleszterin ellen.
Ez az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) az, amely a koleszterint a vérbe juttatja, és amelynek túlzott jelenléte az erek elzáródását okozhatja. A Maharishi Ájurvéda megközelítése arra fókuszál, hogy a máj működésében gyógynövények, étrend és életmód változtatások révén egyensúlyt teremtsen.

Amikor a máj egyensúlyban van, akkor többet termel a „jó” fajta koleszterinből (magas sűrűségű lipoprotein, HDL), amely a koleszterint a vérből kifelé szállítja és védi az érfalakat a lerakódások ellen. Az pedig, hogy a testünk mennyi „jó” és mennyi „rossz” koleszterint termel, egyetlen egy dolgon múlik: azon, hogy milyen jól emészti a zsírokat.

Az életkor előrehaladásával a vér koleszterinszintje kis mértékben emelkedik, és a nők általában magasabb HDL-szinttel rendelkeznek, mint a férfiak. A koleszterin szintje a családokban is örökletes módon alacsonyabb vagy magasabb lehet. A koleszterin szintjének figyelemmel kísérése mellett azonban az is fontos, hogy a zsíranyagcserét egy egészséges ájurvédikus étrendet és napi rutint követve javítsuk és egyensúlyba hozzuk. Ne feledjük, nem maga a koleszterin az, ami rosszat tesz nekünk. Egy másik zsírral, a trigliceriddel összekapcsolódva a test legalapvetőbb építőelemeit hozza létre, nagy szerepet vállalva a sejtek felépülésében, a természetes szteroidhormonok képzésében, továbbá a D-vitamin előállításában, amely irányítja a kalcium felszívódását, védi a csontokat és növeli az energia szintet.

A Maharishi Ájurvédának az egészséges koleszterin szint megteremtésére irányuló programjába beletartozik a Transzcendentális Meditáció gyakorlása is, amelynek a szív- és érrendszerre, valamint a koleszterinszint kiegyensúlyozására gyakorolt hatását számos tudományos kutatás igazolja.Az alábbi ájurvédikus tippek segíthetnek a megfelelő koleszterinszint kialakításában: