Mellesleg már Dolly Parton is 65!

Korához képest azonban még mindig remekül néz ki Dolly Parton, az amerikai nemzet csalogánya, a country királynője, aki több mint fél évszázadot töltött azokon a bizonyos deszkákon.

Lemezeinek száma százakban mérhető - csak az ezredforduló óta közel 50 sorlemeze és válogatása jelent meg, ebből lehet következtetni, hogy nem véletlenül ítélték neki oda a minap a Grammy-életműdíjat. Ennyi jár neki, ismerjük el, akár szereti valaki a countrymuzsikát, akár nem.


A figyelemre méltóan dús idomokkal megáldott, most 65 esztendős Dolly nemcsak énekesnő, hanem fogalmazhatunk úgy is, hogy az amerikai zenei élet mindenese, dalszerzőként és filmszínészként is kitüntette magát. Korát azonban nem érzi, hiszen nemcsak emlékiratainak jegyzetelésével foglalkozik, hanem koncertezik is – nyilván kisebb lendülettel, mint mondjuk 30 évvel ezelőtt.

     
Ami zenei gyökereit illeti, elég sokféle hatás érte – követendő példaként állt előtte - a Carter Family, June Carter Cash, Porter Wagoner, Woody Guthrie, Wanda Jackson, Loretta Lynn és még nagyon sok művész nevét említhetjük.

 
Dolly Rebecca Parton a Tennesse állambeli Sevierville-ben született 1946. január 19-én. A család csak egy valamiben volt gazdag: gyermekáldásban. Tizenkét gyermeket hozott a gólya, Dolly a negyedik volt a sorban.

 
Nagy nyomorban tengődött a család, de a legtöbb gyerek vitte valamire. Többen lettek énekesek, de van köztük költő és színésznő is. Dollyra egy helyi rádióállomás gyereksztárjaként figyeltek fel. 12 éves korában tévében szerepelt, tizenhárom volt, amikor első lemezét kiadták többek között  a Puppy Love című dallal. Az első lemezzel máris megnyílt előtte a Grand Ole Opry, a countryzene legrangosabb intézménye.


A hatvanas évek elejétől dalszerzőként is széles körben ismert lett, a hetvenes évek óta Amerika egyik legnagyobb sztárja. Első milliós példányszámban elkelt albuma az 1977-es Here You Come, azóta a műfaj legkelendőbb árucikkei lemezei. Talán csak a néhai Johnny Cash és felesége, June Carter tudta felülmúlni népszerűségben. Dolly Partonnak nincs oka szégyenkezni, hiszen mintegy másfélszáz korongja közül nem akadt eladhatatlan.

 
Dalai közül találomra válogassunk a legjobbakból! A Jolene, az I Will Always Love You, a 9 To 5, az Islands In The Stream, a Tennessee Homesick Blues, a Real Love és a House of The Rising Sun mindenképpen említést érdemel. Több tucat arany- és platinalemez büszke birtokosa a hölgy. Számos albuma, s több mint 30 kislemeze vezetett listát csak a Billboardon, s akkor még az élvonalig jutott korongokról nem is szóltunk.

 
Egyedül a Billboard listáin hat albuma és közel harminc kislemeze volt első. Öt Grammy-díjjal büszkélkedhet és a 9 to 5 című filmdalával Oscart és Golden Globe-ot nyert,  A nashville-i dalszerzők halhatatlanja. A széles nagyvilágban nem nagyon tapasztalható ádáz harc a vetélytársak között. Dolly például nagyszerű lemezt készített  együtt Linda Ronstadttal és Emmylou Harrisszel, akik szintén nem akármilyen  előadói a műfajnak. Az 1987-ben megjelent Trio nagy érték azok számára, akik ebben a világban lelik kedvüket. Nem véletlenül vezetett több listát.
 
Ha elismeréseiről beszélünk, említsük meg csillagát a hollywoodi hírességek sétányán, valamint, hogy egyike a countryzene 40 legendás asszonyainak.