Ferde a háta?

Tartáshibák kialakulásában nagy szerepe van izomzatunknak is. Az alább leírt gyakorlatok segítenek abban, hogy megfelelő izmainkat erősítsük és így javítsuk tartásunkat. Üljünk le, és tegyük meztelen talpunkat a földre. Emeljük fel először lábujjainkat majd egész lábfejünket és engedjük vissza. Ezt ismételjük többször.

Tartáshibák, típusaik, tartásjavító gyakorlatok
A gerinc felépítése és szerepe : az élettani görbület a gyereknél akkor kezd kialakulni mikor megtanul járni. Nyaki domborulat- hátis szakasz- ágyéki szakasz (medence helyes tartása)

Nyaki 7/háti 12 / ágyéki 4 keresztcsonti csigolya 5 /farkcsigolya 2-4/
Deformitás: tartáshiba, visszafordíthatatlan is lehet
Típusaik: lapos hát: háti+ágyéki domborulat ellapul/ feladat a gerinc hajlékonyságának rugalmasságának megtartása(kúszás csúszás mászás,hát izom felső részét erősíteni hátúszás)
Domború hát: fokozott háti domborulat, vállát előre ejti nyakizom feszül, hasi mellkasi izmok gyengülnek(hát feszitők erősítése mellizom nyújtása (tv nézés hason)
Nyerges hát: ágyéki homorulat fokozott medence előre billenés –egyedüli tartás hibaként domború hátat kompenzál / megnyúlnak a hasizmok, hátizom ágyéki szakaszon rövidül/ feladat medence felegyeneítése/
Domború homorú hát - az előző kettő kombinációja
Gerincferdülés: skoliózis- odafigyeléssel korrigálható / előrehajlásnál az izületek szimmetrikusak / a gerinc elhajlik elcsavarodik nem egyenlő a testsúly elosztás/

Megelőzés prevenció:
Izomérzés megtanulása, melyik izom-izomcsoport mikor van megfeszítve.
A tartáshibák jelentős része a deréktáji izomzat csökkent izomérzetével magyarázható / a jelzett izomcsoport nincs mozgatva rendszeresen/ a testtartást meg lehet tanulni/ szoros összefüggésben van a légzési mozgásokkal fontos a helyes légzés megtanítása/ tartás javító torna célja a teljes mozgásképesség megőrzése kezdődő mozgás korlátozottság megszüntetésére való törekvés/ sok nyújtó jellegű gyakorlat/ ágyéki homorító gyakorlatok /mély hátizmok hasizmok erősítése/ helyes ülés megtanításaGerincferdülés
A gerincferdülések túlnyomó része 10-14 éves korban alakul ki. E korosztály 4%-ánál kimutatható ez a rendellenesség. Közülük is a legtöbbjük, mintegy 70% lány.

Csak kevés olyan eset van, amikor egyértelműen bizonyítható, hogy gyermekbénulás, agyi bénulás vagy fiatalkori csontritkulás miatt alakul ki ez az állapot. Ilyenkor már egészen fiatal korban el kell kezdeni a gyógykezelést, különben komoly testi fogyatékosságok alakulhatnak ki.


A kezelés általában merevítők segítségével történik, vagyis a cél a gerinc egyenesen tartása, amíg a csigolyák fel nem veszik kívánt, tehát egészséges helyzetüket. Súlyos esetekben indokolttá válhat a sebészi beavatkozás is.

Tünetek és kórisme
A "ferdülés" azt jelenti, hogy a gerinc nyaktól induló S alakot ölt. Legtöbb esetben a felső szakaszon jobbra, az alsón pedig balra "kanyarodik" a gerincoszlop. Ilyenkor a jobb váll kicsit magasabban áll, mint a bal.

Enyhe gerincferdülés esetén nem jelentkeznek nagyon feltűnő tünetek. Ha azonban az ember hosszú ideig áll, ül vagy lassan "andalogva" sétálgat, akkor bizton számíthat hátfájásra.

Az ilyen problémák általában az iskolai vizsgálatok során derülnek ki, de a szülők is diagnosztizálhatják a problémát. Biztos jel, ha a vállak nem egyforma magasan állnak. Megerősíthetjük a gyanúnkat, ha megkérjük a gyermeket, hogy hajoljon előre, mert ebben a helyzetben jól látszik a gerinc vonala. Ekkor még laikusok számára is feltűnhet az esetleges elváltozás. Az orvosok is ezt a módszert alkalmazzák, de a tisztánlátás érdekében röntgenvizsgálatot is csináltatnak.


Kórjóslat és kezelés
Minél súlyosabb a görbület, annál nagyobb a valószínűsége a további romlásnak - tehát a kezelést mindenképpen nagyon komolyan kell venni. A gerincferdülésben szenvedő gyermekek fele gyógykezelésre és orvosi felügyeletre szorul, náluk csak így lehetséges a későbbi súlyosabb testi fogyatékosságok megelőzése.A kezelésnek többféle módja is lehetséges. Leggyakoribb, hogy az ortopéd orvos fűzőt, merevítőt ír fel. Ezek a gerincet hivatottak egyenesen tartani, amíg a csigolyák fel nem veszik a kívánt formát. Néha elektromos gerincingerlést végeznek. Ilyenkor gyenge elektromos árammal stimulálják a gerinc izmait, melynek hatására a görbület kiegyenesedhet.

Súlyos esetekben lehetséges, hogy csak a műtét segíthet. Egyesítik a csigolyákat, és míg ez megtörténik, a gerincet egy fémrúddal tartják egyenesen.

Mivel a kezelés általában a serdülőkorra esik, a sok kórházba, orvoshoz járás, a fűző viselése önbecsülési gondokat okoz, csökkenti a gyerekek függetlenség-érzését. Nagyon fontos az ilyen problémával küzdő gyerekek fokozottan pszichikai kontrollja. A tanácsadás és a támogatás sokat segíthet.

Hasznos tanácsok
Régen az volt a tudományos álláspont, hogy a gyerekeknek már egészen kicsi koruktól kemény és erős cipőket kell hordaniuk, amelyek megerősítik csípőjüket és így hátuk is egészségesen fejlődhet. Ma már mindenki elismeri, hogy a legjobb, ha az ember mezítláb jár. Cipővásárlás esetén olyan lábbeliket érdemes választani, amelyek nem akadályozzák a láb természetes mozgását (pl. szandál). Ez főleg a kisbabák számára fontos. Míg meg nem teszik első lépéseiket, legjobb, ha mindig mezítláb vannak, és utána is csak zoknit érdemes rájuk adni.

Mezítláb automatikusan helyesen járunk: először a lábfejünk indul, elsőnek lábujjaink alatti párna ér földet, és csak ezután az egész talpunk. Nyáron érdemes annyit mezítláb járni füvön vagy homokban, esetleg apró kavicsokon, amennyit csak tudunk. Télen vastag gyapjú zokniba masírozhatunk fel-alá a lakásban, ami ugyancsak sokat használ.

Tartáshibák kialakulásában nagy szerepe van izomzatunknak is. Az alább leírt gyakorlatok segítenek abban, hogy megfelelő izmainkat erősítsük és így javítsuk tartásunkat. Üljünk le, és tegyük meztelen talpunkat a földre. Emeljük fel először lábujjainkat majd egész lábfejünket és engedjük vissza. Ezt ismételjük többször.

Szűk cipőkben a lábujjak elvesztik természetes képességeiket. Terpesszük szét őket többször egymás után. Először nehezen fog menni, de pár alkalom után akár fogni is tudunk velük. Lúdtalp ellen jó ha körbe sétálunk a szobában felváltva lábujjhegyen, a sarkunkon és talpunk külső felén. Természetesen gerincünket is erősíteni kell. Ehhez feküdjünk hasra és emelgessük két karunkat magunk mellett minél magasabbra.
Mozgásra fel!

Forrásként használva:
Donáth: Az emberi test felépítése
dr. Katics László & dr.Lőrinczy Dénes: Erőedzés
Alexandra Kiadó
Sulinet