Konzolvilágok: jellemrajz pixelekben

Otthonunk, az általunk használt kifejezések, arcunk, tekintetünk, öltözködésünk és megjelenésünk egytől-egyig, mind-mind a lelkünk tükre. Legalábbis ezt állítja a mondás, és a tapasztalt szerint, ha nem is lelkünket, de elménket, extravagáns ötleteinket, egónkat és a minket nyomasztó dolgokat bizonyosan megmutathatják ezek a dolgok. Mi a helyzet az online személyiségünkkel, az vajon mennyire tükrözi valódi énünket?

Ma már annyira az internet és az online világ rabjai, vagy ha szebben hangzó kifejezést keresnénk, felhasználói vagyunk, hogy online életmódunk, viselkedési mintáink, szokásaink, sőt még a magunkról publikált adatlapok is rengeteget elárulnak személyiségünkről. Nem pusztán a zárolt, alig kitöltött adatlapokról van szó – mely szerint titkolózó, zárkózott, idegenektől szép magyarosan: idegenkedő emberek ők -, hanem sokkal inkább a kitöltött mezők árulnak el nekünk információkat, csak néhány szösszenet:

Aki ismer, tudja milyen vagyok” – a világhálón azonban megesik, hogy még a hírességeket sem ismerik, így a nesze semmit sikerült adagolni a kitöltőnek…

Magamról: „Ezt inkább hagyjuk” – végtelen önbizalmat sugároz…

Magamról: „Majd megismersz” – pedig a klisésen sokat sejtető fajta…

Alkalmazások, játékok – lelkünk tükrei?
Az adatlapokon és a Netikett be nem tartásán túl, amely a fórumokon és chatszobákban már kb. 20 éve borzolja a kedélyeket, rendkívül sokat elárulnak a különböző közösségi oldali funkciók, a kismillió jósrendszer, amely egy használat után a személyes profilodban kedvencként virít, a vicces, sőt néha bunkó tesztjátékok és pólófelirat alkalmazások, de jellegzetesek a komplex világodat építő játékok is. Melyik ragad meg? A nyugodt farmer vagy a nagyvárosi befektető? Arra a játékra buksz, amelyik békés és lassú, vagy amelyik percenként ad egy feladatot és úgy pattog, mint a nikkelbolha?


Egy ismerősömmel nem régiben szót váltottunk egy vicces jelenségről, az internetes világépítőkről. Játékszobáikba belépve megszemlélve földjeiket, városaikat és kalandpályáikat, olyan, mintha lelkek titkos bugyrában járnánk-kelnénk. Távolról szemlélve a szomszéd szobáit felülről szinte gyermekrajzokat kapunk – méláztam. Az egyik zsúfolt, a másik szellős, a harmadik egyszerűen valótlanul túlrendezett. Van, amelyik vadregényes, a másik csak jelképesen helyez el fákat. A tájkép pedig egy-egy személyiségelemző vetület, olyan akaratlan, annyira ösztönös és sokszor masszívan, hónapokon, éveken át épített, amely letagadhatatlan. Vajon mi rejlik annak a lelkében, aki utat útra halmoz pályáján, vagy aki tonnaszámra gyűjti be az állatokat egy 10X10 pixeles monitorterületre, gondosan nyomorgatva őket? S vajon milyen személyiséget rejt annak a játékfelületnek a tulajdonosa, aki jól láthatóan hosszú hónapokat fektetett konzol-világának négyzetmétereinek megkomponálásába?

Játékos pszichológia
Az ábra mindenképp elgondolkodtató, s talán egy hosszabb pszichológiai tanulmányt is megérne.


Hogyha gyakran játszol online játékokkal, akkor érdemes néhány kérdést feltenned magadnak és őszintén megválaszolnod azokat.

Jó kutatást kívánok saját elmédben!

Fodor Kata