Cselezd ki a bolti trükköket - spórolhatsz!

Miért vásárolunk mindig kétszer annyit, mint ahogy azt elterveztük? Miért szeretünk egyáltalán vásárolni? Hogyan próbálnak az üzletek elcsábítani minket? Miért veszünk fel áruhitelt? Ezekre a kérdésekre a boltok polcai között találhatjuk meg a választ. Hogyan befolyásolnak minket nap mint nap a termékek elhelyezésével?

Alapjában véve akár pozitív akár negatív élményeink vannak a vásárlással kapcsolatban, lehetetlen kikerülni az állandó kóválygást az áruk után, a kígyózó sorokat a pénztárnál, és a tömeget a polcok sorai között. Minden hétköznapi termék, mint pl. a tej, kenyér, húsáru az üzlet különböző pontjain vannak elhelyezve. Gondoltál már arra, hogy mindez nem véletlen?

Kellemes fogadtatás – nem véletlen!
Ha belépünk az üzletbe rögtön egy harmonikus környezet tárul elénk. Halk háttérzene, kellemes hőmérséklet és mindent körülölelő fények fogadnak. Csalogatnak az egymásra halmozott színes termékek, az akciós feliratok és szépen lassan mi is részesévé válunk a vásárlók halk zörejének. A zenét a fogyasztók számához igazítják, így ha többen nézelődnek az üzletben, hangosabb és dinamikusabb dallamokat hallhatunk. A hőmérséklet általában alacsonyabb az átlagnál, hiszen a vásárlás természetes velejárója a stressz és ezzel együtt a pulzusszám-emelkedés. Ha pedig túl meleg van, a vásárló azonnal elhagyja a helyiséget.

A véget nem érő neonfények olyan erősen világítanak, hogy ha este betérünk valamiért, az agyunk közben úgy érzi, hogy nappal van. Így könnyebben elkalandozunk a sorok között, észre sem vesszük, hogy már késő este van, és várnak otthon ránk.Idillikus világ – rafinált csábítási trükkök

Az üzletekben azt érezzük, hogy egy olyan világba csöppentünk, ahol minden tiszta, rendezett, és mindennek megvan a maga helye. Csak éppen nem egymás mellett, ahogy a laikusok logikusnak látnák, hanem a bolt különböző részeiben. Így ahhoz, hogy az alapvető szükségleteket megtaláljuk, az egész helységet be kell járnunk, ezzel is elősegítve az újabb termékek megismerését. Aztán amikor ott állunk a hatalmas akciós feliratok alatt, kihagyhatatlan ajánlatnak tűnik, hogy ne vegyünk egyszerre három csomag mappatartót, amikor igazából egyre sem lenne szükségünk. Hiszen egyszer talán majd felhasználjuk.

Ha pedig úgy gondoljuk, nem szeretnénk többet a boltban tartózkodni és a pénztárak felé vesszük az irányt, máris újabb kihívások elé kerülünk. Vajon melyik úton menjünk? A rövidebb, de forgalmasabb útvonalon vagy inkább azt az utat válasszuk, amelyiken a legkevesebben járnak - ugyanakkor kis kerülővel érünk csak a kasszákhoz? Valójában mindegy - ugyanis akármelyik irányba is megyünk, újabb termékek fognak minket elcsábítani színes csomagolásukkal és egyedi formájukkal.

A kassza-probléma – megoldják helyettünk
Sokan azért utálják a vásárlást, mert a végén elkerülhetetlen a hosszas sorban állás és a tétlen várakozás. Az üzletek azonban „megkönnyítik” átvészelni ezt a pár percet, és különböző édességeket, rágókat szemlélhetünk a pénztárak környékén. Kicsik, tehát úgy érezzük, nem is lehetnek olyan drágák, ha egyet behelyezünk a kosárba. A nagyszülőknek pedig egyfajta emlékeztető, hogy ha eddig még nem tette meg, gyorsan vigyen egy-egy kis meglepetést az unokáknak, persze mindegyiknek külön-külön a békesség kedvéért.Aztán pedig jön a valódi meglepetés: a számla végösszege
, amelynek hallatán rendszeresen úgy érezzük, hogy biztosan félreszámolták, rossz a kassza vagy félreolvasta a pénztáros kisasszony.

Néhány ötlet a fenti trükkök ellen
Malya Kinga

Képek:
piqs.de: aitutaki - Schön gestapelt...
piqs.de: Steve Evans - Tajikistan