Csak a Marsig kérem!

Több száz amerikai áll készen arra, hogy egyirányú jegyet váltson a Marsra! Ők így, vagyis igen pozitívan reagáltak az asztrobiológus, Dirk Schulze-Makuch és a kozmológus Paul Davies elképzelésére, amely szerint a Mars gyarmatosítása 20 év múlva kezdődhetne, mégpedig úgy, hogy az első odarepülő űrhajósok sosem térnének vissza a Földre. A részletes elképzelést tavaly októberben közölte a Journal of Cosmology.

A kutatók, a Washington és az Arizona Állami Egyetem munkatársai elsősorban a költségekkel indokolták meg a tervet. Az űrutazók biztonságos visszatérése ugyanis sokkal többe kerülne, mint minden egyéb művelet együtt.

Az elképzelés a korábbi felfedezők által felállított modellt követi. "Nem sokban különbözik az ötlet attól, amikor az első fehér telepesek elérték Észak-Amerikát" – fogalmaz a kutató a Washington State University által kiadott közleményében. "Ők sem úgy indultak el, hogy szándékukban állt volna visszatérni."

Fantáziarajz: NASA         

A kilencvenes években a Mars Society alapítója, Robert Zubrin rámutatott, hogy "a kolonizáció definíciója szerint egyirányú utazást jelent". Ezt követően a szakértők körében intenzív vita kezdődött, hogy ezt miként lehetne a leghatékonyabban kivitelezni. Négy évvel ezelőtt a civil űrutazási kezdeményezések támogatására létrehozott X-Prize egyik alapítója, Peter Diamandis javasolta a "Mars Citizenship Program" létrehozását, amelybe önkéntes adományokból gyűjtenék a pénzt (10 000 dollártól egymillió dollárig lehet adakozni). A program lényege, hogy kiválasztanának száz önkéntest, akik közül kisorsolják, ki utazhat a vörös bolygón addigra robotok által létrehozott kolóniába.

Mostanra szinte minden korosztálytól összesen 500 önkéntes jelentkezett erre a rendkívüli útra - diákok, jogászok, katonák, bébiszitterek és az űrhajózás rajongói. Ugyanakkor a levélözön szinte csak most kezdődik.

A jelöltek túlnyomó többsége tisztában volt döntésének következményeivel, írja a lap. Volt, aki azt írta, hogy a Földön már semmi dolga sincs, mások saját képességeiket dicsérték. Természetesen voltak olyan nagyon "tréfás" jelentkezők is, akik házastársukat szerették volna a Marsra küldeni.

A Davies sok évvel ezelőtt egyszer már fölvetett ötlete, az egyirányú járat a Marsra még az űrhajósok tetszését is elnyerte. "Miért kellene leküzdeni iszonyú nehézségeket, hogy néhány embert odaküldjünk, majd egy vagy másfél év után ismét elhozzuk őket?", mondta "Buzz" Aldrin, 2008-ban Párizsban. Azoknak, akik a Marsra repülnek, fel kell készülniük az "úttörő-telepes szerepére", és "nem remélhetik a hazatérést".

Biztos volt benne, hogy "nincs hiány az önkéntesekből" - a nehéz feltételek ellenére sem, mondta Aldrin, aki a második ember volt a Holdon. Az első női űrhajós, az orosz Valentyina Tyereskova (73), spontán jelentkezett egy ilyen utazásra.

Az orosz űrprogram doyenje, Boris Csertok (98) viszont úgy véli, semmi értelme az űrhajósok Mars utazásáról beszélni. Miért kellene 3-500 milliárd dollárt egy ilyen utazásba invesztálni, amikor a Mars robotok már képesek "minden embert érdekelő kérdés" megválaszolására, hangsúlyozta a közelmúltban megjelent könyve "Az úrhajózás a XXI. században".

Forrás: vilagtudomany.hu