Érintés a párkapcsolatban. Öröm lesz Valentin vagy üröm?

Mindannyian sóvárgunk az után, hogy szeressünk és szeretve legyünk, gyakran mégsem tudjuk kifejezni érzéseinket. Jószándékunk ellenére is lehet csupa zűrzavar a szerelmi életünk. Nem egyedül érkezünk ugyanis a szerelem paradicsomába...

Magunkkal hozzuk neveltetésünkön keresztül szüleink hitrendszereit arról, mit gondolunk másokról, hogyan viselkedünk konfliktushelyzetekben és hogyan viszonyulunk a testi közelséghez. Ahogy minket szerettek, az lesz a kiindulópontja a szerelmi életünknek. Érzelmi mintáink feltérképezése és az érintés újratanulása kulcsot adhat a mély és szeretetteljes szerelemhez, a kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolat kialakításához.

Az alábbi példa segít megvilágítani azokat a rejtett történéseket, amelyek gyakran nem is vagyunk tudatosak, mégis nagymértékben befolyásolják kapcsolataink minőségét, eseményeit, hőfokát.

Zoltán rengeteget dolgozik, beosztottjai jól teljesítenek, de a felelősség sokszor kimeríti. A határidők betartása és az ügyfelek igényeinek kielégítése türelmetlenné és frusztrálttá teszi. Piroska is dolgozik, sok feszültséggel telnek a mindennapjai. Megfelelni a főnökének, és a férfi kollégákkal a versenyben bizonyítani, otthon vezetni a háztartást, nem csoda, hogy néha még arra is félve gondol, mi lenne, ha még gyerekek is szaladgálnának körülötte...

Milyen állapotok fogadják Zoltánt, amikor hazaér?

Zoltán fáradtan toppan a lakásba, alig várja, hogy megpihenjen és karjába zárja Piroskát. Zsebében ott az ajándék, amit most nem felejtett el... Piroska magába fordulva ül az ágyon, a szobában rendetlenség, és az étel odakozmált szaga terjeng a lakásban... Zoltán lebénulva néz, kérdez és nem ért semmit... Piros duzzog, majd hangosabban duzzog, aztán jön a kiabálás és csapkodás. Végül a közös frusztráció kitör és egymáson vezetik le a feszültséget. Szerencsés esetben előkerül a Valentin napi ajándék, rosszabb esetben halmozódnak az egymás fejéhez vágott bántó szavak, hogy aztán véglegesen elhallgassanak.Egymás megértése-megérintése

Nem egyedül érkezünk a szerelem paradicsomába. Magunkkal hozzuk neveltetésünkön keresztül szüleink hitrendszereit arról, mit gondolunk másokról, hogyan viselkedünk konfliktushelyzetekben és hogyan viszonyulunk a testi közelséghez.

Ahogy minket szerettek, az lesz a kiindulópontja a szerelmi életünknek. Ez alatt érthetjük a korai kötődés kialakulását vagy hiányát, a gyermekkori és iskolai tapasztalatokat is. Hiszen akit nem hallgattak meg, hogyan tudna odafigyelni másokra? Akihez nem jutottak el kedves és bátorító mondatok, nem lesz képes mások felé kifejezni érzelmeit szavakkal. A hangok az illatokhoz hasonlóan az első üzenetek, melyek biztonságot keltenek bennünk, hogy a további lépéseket bátran megtegyük.

Független párkapcsolat?

Piroska szeretne megfelelni egy képnek, amit a szívében hordoz a kellemes Valentin-napról. A fehérneműt megvette, már rajta is van. Az ételkészítésnél a szakácskönyv előírásai szerint járt el, de senki nem tanította meg arra, hogy néha az étel hamarabb elkészül, mint a smink és akkor bizony odaég. Fáradtságában nem jut eszébe, hogy szépen felöltözhetne és humorral kezelve a helyzetet, vendéglőbe hívja kedvesét.

Zoltán felidézi a hasonló emlékeket a morcos nőkről, és rettegve a könnyektől és a kudarctól emelt hangon kitölti a frusztrációját az asszonyon....

Intimitás és találkozás

Minden ember a szeretetre vágyik, és arra, hogy ezt megtapasztalja. Ahhoz azonban, hogy ebben részünk legyen, előbb nekünk kell szeretni, és tudatosnak lenni abban, mit is jelent számunkra a szeretet. Erre akkor nyílik lehetőség, ha szembenézünk azokkal a régi emlékeinkkel, melyek megakadályozzák, hogy a jelenlegi kapcsolatunkat harmonikusan éljük meg. Érdemes függetlenné válnunk érzéseinkben és gondolatainkban egyaránt azoktól a terhektől, melyek még mindig nyomasztanak.

Előfordult már, hogy összerezzentünk, amikor megérintett kedvesünk? Döbbenten tapasztaltuk, hogy szeretnénk valamit és mégis taszít?

[kapcsolodo_cikkek]
Ilyenkor az izmaink emlékeznek azokra
az érintésekre, melyeket mi már nagyon szeretnénk elfelejteni. Amikor ezek felbukkannak (sokszor olyankor, amikor egyáltalán nem számítunk rájuk), képesek hatalmas károkat okozni a környezetünkben. Megbántunk olyan embert, akihez kedvesek akarunk lenni, megakadnak szavak, melyek örömet fejeznének ki. A MET-kezelések során meglepő összefüggések tapasztalhatók mellékesnek tűnő történetek és az önkifejezés korlátoltsága között.

Lehetőségeink a testi szerelem szabadságához

A testi kapcsolat páratlan élmény, az emberi kapcsolatokban egy csodálatos kifejezési lehetősége érzéseinknek. Fontos ezért, hogy traumatikus emlékeinket szakember segítségével feldolgozzuk annak érdekében, hogy ne akadályozzanak minket a szabad önkifejezésben.

Amikor függetlenítjük magunkat régi sérelmeinktől, akkor lesz lehetőségünk arra, hogy ténylegesen a szerelem felé forduljunk. Amikor kedvesünk fáradt, morcos és ideges mosolyogjunk rá, és közben tudatosítsuk, hogy rossz kedve nem nekünk szól. Emlékezzünk arra, hogy mi esik jól neki, és abban a formában fejezzük ki felé, függetlenül attól hogy milyenek a reakciói! Meglátjuk, az érintés csodákra képes, és néhány pillanat múlva segítségünkre lesz abban, hogy valójában két szerelmes találkozzon, anélkül, hogy mozdulataikban visszaköszönne mindkettőjük családi és szociális múltja, fájdalma...
  
Kép: PIRO4D / Pixabay