Védd magad az elektroszmogtól!

Ma a világ nagy részén olyan mesterséges környezetben élünk, amire sosem volt még példa az emberiség evolúciója során. Minden szükségletünkre jut legalább egy elektromos eszköz, kütyü vagy készülék, és köztük egyre több az olyan, amely nélkül jóformán már nem is tudunk létezni, elég ha csak az egyre több mindenre használható mobiltelefonokra vagy a hordozható laptopokra gondolunk. Az elektronikus szennyezésnek mi magunk adunk zöld utat azzal, hogy ezeket a technológiákat mindenféle korlátozás nélkül beépítjük az életünkbe a nap 24 órájában.

Ma már számos tanulmány és kísérlet bizonyítja ezek egészségre gyakorolt káros hatását, és sajnos egyáltalán nem könnyű kivédeni a negatív sugárzásokat.

Behálózva
Az elektromágneses mezők nagyon komoly egészségügyi kockázatokat jelentenek – a kérdés a technológiák eddig soha nem látott mértékű fejlődésével párhuzamosan egyre súlyosbodik.

A rádiófrekvencia nem számít ma már újdonságnak, ennek jó ideje ki vagyunk téve, az otthonunkban egyre szaporodó elektromos eszközök a televíziótól a hűtőszekrényen keresztül az ébresztőóráig szintén megszokott dolgok. Viszont a vezeték nélküli technológia révén a káros sugárzás gyakorlatilag mindenhova elér, és szó szerint behálózza a teljes életterünket a munkahelyünktől a hálószobáig bezárólag.

Mindezek akkor is negatív hatással vannak ránk, ha éppen nem abban a helyiségben tartózkodunk, amit nagymértékben súlyosbít a vezeték nélküli rendszerek folyamatos terhelése.


Ezeken túl további környezeti terhelést jelentenek az emberi szervezet számára a transzformátorok, átjátszó állomások, a nagyfeszültségű vezetékek, a mikrohullámú berendezések, lokátorok és még a padlófűtés is.

Bár az elektromágneses mezőket nem érzékeljük tudatosan, a sejtjeink működését negatívan befolyásolják.

Az elektromágneses sugárzáshoz köthető betegségek:
Elektroszmog és civilizációs betegségek
A témával kapcsolatos legfrissebb tanulmányok szerint az elektromágneses mezők és az autizmus kialakulása között kapcsolat fedezhető fel. A sugárzás magát a DNS-t befolyásolja, így hatással van a jövőbeli generációk egészségére is.  Ma már köztudott például, hogy a spermiumok száma radikális csökkenést mutat a mobiltelefon-sugárzás miatt.

Samuel Milham, amerikai járványügyi szakértő behatóbban vizsgálta az elektroszmog egészségre gyakorolt hatását: a XX. század elejéig visszamenőleg végigkövette az egészségügyi demográfiai adatokat, amelyek alapján világosan kirajzolódott az összefüggés a technológiai fejlődés és a civilizációs ártalmak halmozódása között. A szív- és érrendszeri kórképek, a rák, a cukorbetegség arányaiban jóval kevésbé fordult elő korábban, illetve azokon a vidéki területeken, ahol kevésbé volt sűrű az elektromos hálózat. Dr. Milham ezzel a nagyszabású vizsgálattal rámutatott arra is, hogy az 1900-as évek eleje óta a napjainkban rohamosan elburjánzott mobiltelefon – és Wi-fi technológia a második legnagyobb elektromágneses hullámterhelés az emberiség számára.

Az egészségügyi szakemberek gyakran figyelmeztetnek a civilizációs betegségek kiváltó okaira: az elégtelen táplálkozásra, a mozgásszegény életmódra, a feldolgozatlan stresszre, a kevés pihenésre. Az elektroszmog ugyanilyen rizikófaktort jelent e tekintetben, mivel az elektromos hullámok megzavarják a sejtek és a DNS optimális működését.

Főként az urbanizált területeken és nagyvárosokban élők azok, akik szó szerint „fürdenek” a rengetegfajta elektromos mezőben, ami  komoly életmódbeli kockázatot jelent.

Új betegség: az elektroszmog-érzékenység
Dr. Thomas Rau, a svájci Paracelsus Klinika igazgatója rámutatott, hogy az emberek bizonyos csoportja már túlzott érzékenységet is kifejlesztett az elektromos hálózatokra. A lakosság mintegy 3-8 százaléka komolyan érzékeny az elektroszmogra, ami azt jelenti, hogy akár kismértékű terhelésre is komoly tünetekkel reagálnak. Például egy wifivel felszerelt kávézóban fejfájás, bőrviszketés, izomfájdalmak , kimerültség, émelygés léphetnek fel egy érzékenyebb személynél, de az emberek átlagosan 35 %-a tapasztalja ezeket a tüneteket enyhébb formában.  Dr. Rau a fent már említetteken kívül a koncentrációzavarokat, a migrént, a Parkinson-kórt és a hátfájdalmakat is összefüggésbe hozza az elektromágneses terheléssel.  A tünetek nagymértékben függenek az egyén általános állapotától is és meglehetősen személyre szabottak lehetnek.


További negatív hatás, hogy akár órákig is tarthat, míg az elektromos hálózatokra hiperszenzitíven reagáló személy visszanyeri szervezetének egyensúlyát.

A kanadai Trent Egyetem kutatócsoportjának vezetője, dr. Magda Havas beszámolt kísérletükről, melyből kiderült, hogy egy, a fejtől fél méternyire lévő vezeték nélküli telefon, amelyet mindössze három percig dugtak be a konnektorba, már nagymértékben megzavarta a szívritmust.

Veszélyeztetett csoportok
Az agyban vagy a testben található nehézfémek aprócska mikroantennákként viselkednek és szinte magukhoz vonzzák az elektromos jeleket. Ezért is fontos az amalgámtömésektől megszabadulni.

Akik olyan megbetegedésekben szenvednek, ami az idegsejteket borító mielinhüvely pusztulásával jár, mint például a szklerózis multiplex, a Lyme-kór vagy más autoimmun kórképek, szintén nagyobb eséllyel válnak hiperérzékennyé az elektroszmogra.

Különösen érzékenyen reagálhatnak a gyerekek is, és az elektroszmognak kitett terhes anyák gyermekei sejtfejlődési rendellenességeket kaphatnak, például izomsorvadást.

Bár ma már elektroszmog-mentes övezetek is formálódnak a világ különböző tájain (például Dél-Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban), a zöld épületek, zöld elektronika és új energiás technológiák szélesebb körű használata lenne valódi megoldás a problémára.

Hogyan védjük magunkat az elektroszmogtól?
  1. Ma már kaphatók kifejezetten a káros elektromos sugárzások kivédésére készült szűrők és speciális anyagok, amelyek segítségével semlegesíthető a zavaró mező.
  2. Különösen fontos az elektromágneses sugárzás minimalizálása éjjel, amikor a szervezetünk a sejtek újjáépítésével és regenerálásával foglalkozik! Ezért éjszakára kapcsoljunk le és húzzunk ki a konnektorból minden elektomos eszközt, beleértve a laptopot, a wifi routert, a mobiltelefont és a hálószobában használatos kütyüket is. Beszerelhetünk egy olyan kapcsolót is, amely egy gombnyomással mindent áramtalanít, ami hozzá van kötve.
  3. Házépítés vagy a falak újjáépítésével járó felújítás alkalmával be lehet építeni a falba egy speciális alumíniumfóliából készült sugárzásvédőt.
  4. Még egy hasznos megoldás, ha falépítés során a vezetékekeket csövekben helyezzük el, ami szintén csökkenti a lakótérbe jutó káros sugárzás mértékét.
  5. Az ágyunkat úgy helyezzük el, hogy legalább 1-2 méter távolságban legyen a fejünk mindenféle elektomosságtól.
  6. Minden elektromos eszköz generál valamennyi elektromos mezőt: a digitális ébresztőóra, az elektromos melegítő takaró, a lámpák és a falban futó vezetékek is. Napközben is próbáljunk minél távolabb lenni az ilyen forrásoktól, és csak azokat használjuk, amire valóban szükségünk van. Használaton kívül pedig húzzuk ki az eszközt a konnektorból! Éjszakára akár néhány biztosítékot is le lehet kapcsolni.
  7. Otthon használjunk vezetékes telefont a vezeték nélküli helyett! Ha ragaszkodunk a vezeték nélkülihez, az aljzatot helyezzük el minimum három szobányira a hálószobáktól és a nappal legfrekventáltabb helyiségektől.

Forrás: Dr. Mercola

Képek:
piqs.de: nimmersat - Landschafts Riesen
piqs.de: Knipsermann - 60 Watt