Korszerű, stílusos, meghitt otthon - panelben? Igen!

A panelházak évtizedekkel előtt a kényelem és a saját tulajdonú otthon csodái voltak, alacsony rezsivel és az akkori lakberendezési, térelrendezési irányzatnak megfelelően kialakítva. Ma már ugyanezek a panelházak nem elégítenek ki minden igényt. Nézzük meg, hogy hogyan lehet 2011-ben élhető térré tenni praktikákkal, átalakításokkal a panelotthonokat! Tippek a lakberendezőtől minden helyiségbe!

Mit kell tudni a panelről?
Mielőtt rátérnénk a dizájn és dekorációs elemek használatára, feltétlenünk beszélnünk kell a panel szerkezetéből adódó problémákról. Ugyanis ha szakemberek segítségével felújítjuk az otthonunkat, de a legalapvetőbb problémákat nem küszöböljük ki, akkor az olyan, mintha csak kidobtuk volna a pénzünket, és a ráfordított energiánkat.

Mire figyelj, ha most kezdesz felújításba?
  1. Szereltess be saját mérőórát, így ténylegesen csak annyit kell majd fizetni majd, amennyi a fogyasztás.
  2. Érdemes korszerűsíteni az elektromos vezetékeket, különösen a konyhában, ugyanis a mikró, a mosogatógép, a területi megvilágítások miatt itt több energiára van szükség, mint évtizedekkel ezelőtt. 
  3. A radiátorokra vegyél termoszelepet, ezzel ugyanis helyiségenként is lehet a levegő hőmérsékletét szabályozni. Ez nagyon praktikus, mert a fürdőben lehet 24-25 Celsius fok, míg a nappaliban kellemes 21 fok.
  4. Szereltess be levegőztető, szellőztető berendezést, vagy választhatsz olyan műanyag ablakot, aminek az aljába már eleve be lett építve a levegőztető berendezés.
  5. Hangszigetelj! Így kevésbé lesz gondotok a szomszédokra.
  6. Ne építsd be a lodzsát vagy a teraszt, mert így ugyan pár négyzetméterrel nagyobb lesz az alapterület, de nem lesz hova kiülni hűsölni egy forró nyári nap után este, illetve nem lehet csak a lakáson belül teregetni, ami párásítja a levegőt.
  7. Merj teret nagyobbítani! Lehet falakat vagy falrészeket kivágni, azonban ilyenkor minden esetben konzultálj statikussal vagy építésszel a saját biztonságotok érdekében!

Ötletek, tippek minden helyiségbe
Konyha
Forrás: www.design-ideas-for-kitchens.com

Forrás: www.idealhomemagazine.co.uk

Forrás: http://8rd.org/decoration/
 
Fürdőszoba
Forrás: http://www.roomgadget.com

Forrás: www.exinteriordesign.com

Nappali
Forrás: www.femaleways.com

Hálószoba

Forrás: http://hgtv.sndimg.com

Forrás: http://freshome.com

Balogh Orsolya
lakberendező
www.boccadesign.hu