Mi fán terem a csakrameditáció?

Csakráink az életenergia felvételére, tárolására és elosztására szolgáló láthatatlan központok, diszharmonikus működésük a fizikai testben is problémákat, megbetegedéseket, energiaveszteséget okozhat. Hogyan tarthatjuk karban a csakrákat rendszeres tisztítással, meditációval?

Testünk nem ér véget a fizikai testünkkel, körülöleli egy energiafelhő, melyet aurának hívunk.  Az aurának több rétege van (fizikai, mentális, spirituális). Különböző kultúrák másként nevezik ezt az energiamező jelenséget. Az indiai kultúrkör pránának hívja, mint minden formán átáramló életenergiát. A kínaiak kétpólusú /yin-yang/ erőről , a csíről beszélnek. Keresztény hagyományban a szellemi lények körül fénymező, glória látható a különböző ábrázolásokban.
Az aura hangulatunktól függően változtatja a színét. Alakja általában tojásdad, nagysága függ az energiaszintünktől. Az aurarétegekben energiacsatornácskák találhatók, melyek teljesen behálózzák az aurarétegeket. Ezeken a keresztül áramlik az energia. A csatornák végein kis tölcsérek - apró csakrák vannak.

A  csakrák az ember energiamezőjében található örvénylő és egymással is kommunikáló energiaközpontok.
Jelentésük a szanszkrit “chakra” (ejtsd csakra) szóból származik, melynek jelentése kerék, korong.
Hét fő, kerékhez hasonlatos csakrát különböztetünk meg. Az óramutató járásával megegyező irányban, örvénylő vízhez hasonlóan forognak, így biztosítják, hogy az energia a belsejükbe kerüljön a környezetünkből, ezáltal ellátják a fizikai testet is energiával. Az indiai filozófia szerint a csakrákon keresztülhullámzik az ember testében az éltető energia, vagyis a prána.

 

Egy jól működő csakra megtartja az energiát. Ha az energia a csakrákban nem marad meg tartósan, annak több oka lehet, például túlterheltség, stressz, feszültség, rossz gondolatok. Ilyenkor érdemes az okokat megszüntetni és a csakrákat feltölteni, harmonizálni, hogy megfelelően működjenek.
 A negatív irányú hangulatváltozások minden esetben energiavesztéshez vezetnek, míg a pozitív irányú hangulatváltozások a csakrát energiafelvételre késztetik.

A hét nagy csakra nem észlelhető anatómiai értelemben, ám nagyon fontos szerepet töltenek be a szervezet, szervek energiaellátásában.
A csakrák nevei lentről indulva: gyökércsakra, szakrális-vagy szexcsakra, napfonat csakra vagy Solar Plexus, szívcsakra, torokcsakra, homlokcsakra, koronacsakra.
Az egyetemes élet-energia a gyökércsakrából kiindulva halad a koronacsakra irányába, mintegy összefüggő láncra fűzve azokat. Mivel mindegyik csakra a vele szomszédos csakrákon felül a test több pontjával – szervével – is kapcsolatban van, ez a kapcsolat alkotja a „működő egész”-et. 

Minden egyes csakrához különböző szervek, testrészek tartoznak, melyeket a csakra ellát energiával. Belátható, hogy ezek bármelyikének nem megfelelő működése – az elszenvedett energiahiány miatt –, felboríthatja az élet egyensúlyát, azaz betegségeket okozhat. Ha a csakra normálisan működik (vagyis az óramutató járásával megegyező irányba forog), akkor a csakra nyitott, így fel tudja venni a környezetből az energiát.

A hét fő csakrán kívül mellékcsakráink is vannak, amelyek a tenyéren és a talpon is találhatók. Tehát a csakrák mozgása, nyitottsága vagy éppen zártsága nagy hatással van testi-lelki egészségünkre. Ezért a szellemi gyakorlatok (meditáció), testmozgás, jóga és egészséges táplálkozás segítségével nagyban hozzájárulhatunk testünk energiaközpontjainak helyes működéséhez, vagyis az egészséges élethez.

Fontos tudni, melyik szervünk melyik csakránkhoz tartozik, hiszen ezáltal is könnyebben tudunk javítani gyengülés esetén.

Például a gyökércsakrához tartoznak szervileg a csontozat, csontváz, a vér, a sejtfelépítés, vastagbelek, ugyanakkor a fogazat is. Feladata fizikai síkon a biztonság, a bizalom, az anyagi biztonság megteremtése (ide tartozik a munka megteremtése is). E csakra helytelen működése esetén felléphet aranyér, fogínygyulladás, gerincproblémák, hasmenés vagy akár székrekedés.

[kapcsolodo_cikkek] 
Ahogy fizikai testünket is karbantartjuk helyes táplálkozással, testmozgással, testápolással, úgy a nem látható testünkre vagyis auránkra és vele együtt a csakráinkra is kellő figyelmet kell szentelni.

Csakráink karbantartására nagyon jó módszer a csakrameditáció, melynek során elvégezzük a csakrák tisztítását, energiával való feltöltését, harmonizálását. Természetesen megbeszélve minden információt az adott csakráról, a jó működésük megőrzéséről.

Amennyiben tudjuk, melyik szervünk, esetleg életterületünk gyengébb, úgy elég az adott csakrát tisztítani meditációval. Azonban nagyon hatásos lehet, ha sorban (kezdve a gyökércsakrától) mindegyik csakránk állapotával foglalkozunk, így harmonizálhatjuk működésüket.