Walter Trout - egy pokolian erőteljes blues-rock gitáros

Hatvanéves lett, de játéka, mint az óbor, egyre nemesebb és gazdagabb, pedig a pokol legmélyebb bugyrait is megjárta hajdanában, de több mint 20 éve már nem magát, hanem inkább bennünket kábít jobbnál jobb lemezeivel és koncertjeivel.

Walter Trout a New Jersey államban lévő Ocean Cityben született 1951. március 6-án. Gyermekkori éveiről szinte semmit nem lehet tudni, de már a 60-as évek végén fellépett New Jersey szórakozóhelyein, aztán a 70-es évek elején Los Angelesbe költözött, ahol Percy Mayfield és Deacon Jones kísérőbandájában gitározott. Később John Lee Hooker és Joe Tex mellett is megmutathatta a képességeit.


1981-ben lett a Canned Heat gitárosa, de ekkor már szinte „más állapotban” nyomta le a bulikat. (Pályafutásának erről a szakaszáról és a későbbi évekről is bővebben olvashattok kapcsolódó cikkünkben!)


Egy 1999 júliusában készült felkavaró erejű interjúból megtudhatjuk, hogy Carlos Santana baráti segítsége is kellett ahhoz, hogy megszabaduljon szenvedélybetegségétől. „A fellépés után odajött hozzám, és lényegében annyit mondott, hogy egy seggfej vagyok. Az Isten tehetséggel áldott meg, és most John Mayall világhírű blueszenekarában gitározhatsz. 100 000 gitáros van a Földön, akik szívesen cserélnének veled, de te beintesz az Úristennek és olyan részegen mész fel a színpadra, hogy nem is tudsz rendesen játszani. Ezen sürgősen változtatnod kell. Össze kell szedned magad! Ha színpadra lépsz, legyél tiszta, koncentrálj és legyél a legjobb formádban. Ezután egy könyvet adott nekem. Három napig együtt voltunk, az életről beszélgettünk. Utána megmondtam John Mayallnak, hogy soha többet nem leszek részeg a fellépéseken. Ez július 9-én volt, 1987-ben”.


A szólópályafutását – Mayallt elhagyva - 1990-ben indította Walter Trout Band-ként, később Free Radicals és Radicals néven is koncertezett. Az 1990-ben kiadott Life in the Jungle című albuma óta szinte nincs olyan év, hogy ne örvendeztetné meg rajongóit újabb koronggal. A képességéről annyit, hogy a BBC rádióhallgatói minden idők 20 legjobb gitárosát kereső játékukban a 6. helyre sorolták Walter Troutot!


Most, hogy ő is belépett a 60-asok táborába, ahol olyan gitárnyűvők vannak, mint Eric Clapton, Jeff Beck, Jimmy Page, Leslie West és Steve Hackett (hogy csak néhányukat említsem kapásból), nos, Walter Trout velük egyenrangú gitárhős!


A legutóbbi, Common Ground című korongja a májusi Blues Music Awards egyik jelöltje a Rock Blues album kategóriában. A Classic Rock Magazin is nagyra értékelte Walter immár 20. munkáját, a 7. helyet adta neki 2010 legjobb blues albumainak összeállításában, ahol olyanok CD-ivel kellett felvennie a versenyt, mint Eric Clapton, Derek Trucks, Joe Bonamassa és a The Black Keys.


Azoknak, akik idén szeretnék Walter Trout valamelyik koncertjét látni Európában jó hírrel szolgálhatok, ugyanis június-júliusban több helyen is fellép az öreg kontinensen. Hozzánk legközelebb éppen Bécsben, július 6-án!