India bölcsessége a magyar tájba zárva

Az idei Utazás kiállítás díszvendége India - az expón a tradicionális hindu kultúra minden morzsáját megkóstolhatjuk! India egy csöppnyi, nyugodt szelete hazánkban is elérhető. Azok, akik rövidebb kiruccanást terveznek, de a testi mellett szellemi feltöltődésre is vágynak, Krisna-völgyben kapcsolódhatnak ki.

Valóban pihenni - A megfizethetetlen kincs
A rohanó mindennapok során biztosan sovány vigasznak tűnik a gondolat, hogy a nyári hónapokban akár 2-3 hetet is pihenhetünk, és az idő egy részét nyaralással tölthetjük. A fokozott idegi és sokszor fizikai megterhelés által sokkal gyakrabban, az év minden szakában óhajtjuk a pihenést, feltöltődést, legalább néhány napra. Külön fokozza ezt a mindennapok során átélt, nagy távolságokra történő utazás vagy a helytelen táplálkozás, feszített életmód.
Sokan ennek ellenére sem engedhetik meg maguknak, hogy az esztendő során többször is utazzanak, kikapcsolódjanak. Egyesek éppen otthon próbálnak nyaralni, csakhogy ekkor sokkal nehezebb elszakadni a mindennapok nyűgétől, mert hiányzik a varázsütés, az a bizonyos levegőváltozás…

Ilyenkor nem árt, ha pénztárcakímélő, de különleges célpontot választunk pihenésünkhöz, és a város zajától olyan messzire vonulunk, amennyire csak lehetséges. Bár talán elsőre nem figyelnénk e szempontra, célszerű, ha ekkor a több ezer kilométernyi utazás helyett hazai helyszínt választunk, mivel a kisebb távolságok átszelése környezetbarát és egyben időtakarékos megoldás. Ha csak egy hosszú hétvégénk van feltöltődni, érdemes annak minden percét a lehető legjobban kihasználni.


3D panoráma Krisna-völgyből
Épp, mintha ott lennék! Kipróbálom! >>

Utazás 2011 – Fókuszban India
Idén is megrendezik az Utazás 2011 kiállítást, a Hungexpo Vásárközpontban, amely az év legnagyobb turisztikai eseménye. A 3 napos vásárt egy zártkörű szakmai nap előzte meg. A péntektől vasárnapig tartó programon az egzotikus utaktól a hazai ajánlatokig szinte mindennel találkozhatunk.
Az idei kiállítás díszvendége India. Így a tradicionális hindu kultúra minden morzsáját megkóstolhatjuk! Megismerhetjük zenéjét, táncait és persze kulináris kalandokban sem lesz hiány. Akik hétmérföldes csizmával készülnek az expora, jól választanak, ha Bhárata földje felé veszik az irányt.

India itthon: Kultúrák eszményi találkozása
India egy csöppnyi, nyugodt szelete hazánkban is elérhető. Azok, akik rövidebb kiruccanást terveznek, de a testi mellett szellemi feltöltődésre is vágynak, Krisna-völgyben kapcsolódhatnak ki. A farm, amely már majd’ két évtizede épül és fejlődik folyamatosan, leginkább ékkövére, az istenszobrokra büszke, amelyeket éppen 15 éve avattak be a somogyvámosi faluban. Idén, a 15. évfordulónak köszönhetően számos kedvezmény, akció és ingyenes program várja az érdeklődőket!

A település külön csodája, hogy ez az indiai Vrindávana falu, Krisna születési helyének kicsinyített mása. A szent helyeket és történelmi nevezetességeket itt éppen úgy megtalálhatjuk, mint az indiai eredetiben, sőt zarándoklatképpen meg is látogathatjuk ezeket.

Tapintható szellemiség – a spirituális sziget
Krisna-völgy különleges egzotikum a magyar tájban, tradicionális épületeivel, és a szent helyeken emelt meditációs szigeteivel magunk is belecsöppenhetünk egy kicsit a spirituális, misztikus hangulatába. A templom épülete a vasztu ősi építészeti-térrendezési elveit követi, a település rajza pedig jól példázza az Istenen nyugvó társadalom felépítését, itt minden ösvény Isten házába vezet!
Hogyha szívesen meditálunk, szeretünk csendes helyekre elvonulni, a természet szépségében gyönyörködni és a szabad ég alatt feltöltődni, akkor itt átélhetjük az anyag és a szellem harmonikus kapcsolatát. Igazi spirituális elmélyülésben lehet részünk, megismerhetjük az ősi, több tízezer éves védikus tradíciót, reggelente mantrameditációs programokon és csodaszép hajnali rítusokon vehetünk részt, de bekapcsolódhatunk a zenés-táncos istentiszteletekbe is. Ideális helyszín ez méregtelenítő-, és léböjt-kúrák megtartására, egészség-táborok szervezéséhez is.


Pogányvölgy – amit csak a magyar táj adhat

A keleti kuriózumokon túl, a hazai hagyományokhoz is közelebb kerülhetünk a völgyben. A Somogyi-dombság ezen része a Pogányvölgy nevű térség, amely a magyarok egyik első letelepedési helye volt a Kárpát-medencében, de avar-kori nyomokat is találtak már a településeken.
Krisna-völgy egyébként Európa legnagyobb ökofalva, a fenntarthatóság elvét itt a hagyományos, paraszti megoldásokkal valósítják meg. Sok épületbe áramot sem vezettek be, a nyüzsgést itt hírből sem ismerik, a természettel kel és nyugszik minden.
Az asszonyoktól elsajátíthatjuk a háztartástan természetes módszereit, kézműves mesterségekről tudakozódhatunk, megtekinthetjük a tehenészetet, sőt, ha igazán lelkesek vagyunk, az egyébként szent, és jó barátként tartott szarvasmarhák körül is segédkezhetünk.

Krisna-völgy kertészete külön figyelmet érdemel. Biokertészetében kísérleti kuriózumokkal találkozhatunk, távoli tájak növényfajtáival, amelyek a melegedő éghajlati viszonyok a szárazság vagy épp a monszunszerű esőzéseknek való ellenállóképességük miatt kerülnek ide. A fóliasátrakban az élelem megtermelése mellett tudományos munkákba is bepillanthatunk. A gyógynövénykertészet és a méhészet az ájurvédikus gyógyászat és az apiterápia igényeit szolgálja ki. A helyben termelt gyógyító finomságokat nem csak fogyaszthatjuk, magáról az indiai orvoslásról is hallhatunk.

Családi hétvégék
A völgy különösen családosoknak jelenthet kellemes kikapcsolódást, hatalmas szabad téren, friss levegőn nyaralhat együtt az egész család. A terület füstmentes övezet és igazi gyerekparadicsom. A farmon kirándulva óriási fa játszóteret is találhatunk, a fenntartható életvitelről tanulhatunk, a szent helyek közt sétálgatva, folyók és tavacskák partján pihenhetünk meg, és felfedezhetjük a még ifjú arborétumot. Ha nem szeretnénk egyedül barangolni, idegenvezetést is igényelhetünk; ha azonban több napra maradnánk, a falusi vendégházban foglalhatunk szállást.Körutazás: gasztronómia és más térségek…
A hely gasztronómiai különlegességeket is rejt, helyben termelt alapanyagokból készült, de a tradicionális indiai ízeknek megfelelő ínyencségeket fogyaszthatunk. Az ételek nem csak ízletesek, hanem egészségesek és táplálók is, a gyermekek az édességek és a gyümölcsök, az apukák pedig főként a fűszeres, csípős harapnivalók között lelik meg kedvencüket. A bátrabbak főzőtanfolyamon ismerkedhetnek meg a konyhaművészet mikéntjeivel – nem titok, ez az anyukák kedvence.

Hogyha a völgyet felfedeztük, környékbeli túrákra indulhatunk. A falu határában érdemes meglátogatnunk a Pusztatornyot, egy Árpád-kori templom romjait. A terep kedvez a könnyed kerékpáros túráknak is, autóval vagy távolsági busszal pedig 25 perc alatt a Balaton partjára juthatunk. Bejárhatjuk Somogy legszebb falvait Somogyvártól Szőlősgyörökön át Buzsákig.

Krisna-völgy kedvező úti cél nagycsaládosoknak.
A szállás és az ellátás költségei itt a földön járnak, a térség pedig egyaránt szerencsés körülményeket biztosít napos időben a szabadtéri, és a rossz idő esetére való programoknak.
Akik először járnak a völgyben, azok számára a Krisna-völgyi Hétvége 3 napos programcsomagot ajánlhatjuk kiindulásnak, érdemes azonban fesztiválok, pl. a Búcsú idején is ellátogatnunk ide.

Az Utazás 2011 kiállításon Krisna-völgy és budapesti Kulturális Központunk képviselői egyaránt jelen lesznek. Az expo látogatóit minden nap nyereményjátékkal várjuk, amelynek során 15 darab, éves családi Krisna-völgyi belépőjegyet sorsolunk ki! A helyszínen megkóstolhatják indiai fűszeres, sós csemegénket, a csevdát és tájékozódhatnak természetesen programjainkról is. Szeretettel várjuk!

Fodor Kata
www.krisna.hu
Képek: www.krisna.hu