Ha pénz van, minden van! Vagy mégsem?

A pénz mindig is előkelő helyen szerepelt az emberi vágyak toplistáján. Tanuljuk kezelni, megteremteni, bevonzzuk, beengedjük, mégsincs belőle sosem elég. Vajon hol rontjuk el? Pedig a legtöbb ember nem csak és kizárólag pénzre vágyik: örömmel, szeretettel, biztonságérzettel, önkifejezéssel, élvezetes és jelentőségteljes tevékenységekkel és önbecsüléssel teli életet keresünk. A pénz egy eszköz ahhoz, hogy egyre szélesebb körben kifejezzük a lehetőségeinket és mindazzá legyünk, akik szeretnénk lenni.

Persze, minél több megvan az életünkben ezen aspektusok közül, annál teljesebbnek érezzük, és annál elégedettebbek vagyunk. Mégis a pénz szerepel a vágyaink listájának csúcsán. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a pénz birtoklása fogja kielégíteni a szükségleteit, lehetővé téve, hogy megtapasztaljon egy olyan érzést, minőséget vagy helyzetet, amelyben most nincs része. Sokan hiszik úgy, hogy egy nagy pénzösszeg az életteliség érzését, jó közérzetet, önbecsülést, belső békét, szeretetet, erőt vagy biztonságot ad majd nekik. Esetleg a pénz megszabadítja majd őket az aggodalmaktól, képesek lesznek megnyugodni és könnyedén élni, vagy esetleg a pénz birtokában már nem lesz szükségük arra, hogy nemszeretem tevékenységeket kelljen elvégezniük.

Csak pénz legyen?

Sokan vannak azok is, akik már megtapasztalták a pénznek ezt az illuzórikus voltát – csak épp a másik oldalról. Tetemes vagyonuk van, mégsem boldogok. Dúskálnak a pénzben, viszont nem harmonikus az érzelmi életük, a kapcsolataik, vagy éppen súlyos egészségi problémákkal küzdenek. A pénzük egyáltalán nem jelent megoldást égető problémáikra, nem képes betölteni az űrt vagy a hiányt az életükben. Gyakran mondogatjuk, hogy pénzen mindent meg lehet venni, azonban épp elégszer bebizonyosodik, hogy ez egy tévhit.

A pénz, sőt gyakran az áhított tárgyak sem töltik be automatikusan a szükségleteinket, és egyáltalán nem biztos, hogy a pénz révén meg tudjuk élni mindazt, amit szeretnénk. A pénz legjobb esetben is pusztán egy eszköz ahhoz, hogy a vágyainkat megvalósítsuk. Ezért a pénznél is fontosabb először tudatosítani, mi is az, amire vágyunk.Pénzre van szükséged vagy szükséged van valamire, amihez pénz is kell?

Állj meg egy pillanatra, és tedd fel magadnak a kérdést: milyen többletet fog adni neked, ha több pénzed lesz, mint amennyi most van? Melyek azok a mélyebb vágyaid és szükségleteid, amelyeket ki tudnál elégíteni, ha nagyobb összegű pénzed lenne? Biztonságosabb, egyszerűbb lenne úgy az életed, esetleg kevesebbet aggódnál? Abbahagyhatnád azokat a tevékenységeket, amelyeket nem szeretsz csinálni? Életed problémáktól mentes lenne, vagy talán módodban állna megtenni azt, amit igazán szeretnél? Mit gondolsz, milyen magasabb minőségeid vagy érzéseid lennének, ha gazdagabb lennél – például belső béke, szeretet, önbecsülés, jó közérzet, boldogság? Ha nincs semmilyen anyagi dolog, amit szeretnél, milyen magasabb minőséget vagy érzést szeretnél gyakrabban megtapasztalni?

A pénz tehát pusztán egy eszköz, aminek révén szándékozunk elérni bizonyos vágyakat, célokat, minőségeket. Gondold végig, hogy ezeket a szükségleteket el tudnád-e kezdeni már most kielégíteni? A vágyott dolgokat el tudnád-e kezdeni már most megvalósítani?

Valószínűleg szeretnél olyan dolgokat is megvalósítani, amelyekhez nem kell (annyi) pénz. Ezekbe már most belevághatsz az eddig szükségesnek gondolt anyagi javak nélkül is.

Számos ember gondolja azt például, hogy a pénz egyszerűbbé teszi majd az életét. Már most egyszerűbb lehet az életed, ha kifejleszted és kifejezed azokat a minőségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy ez valóban így legyen, mint például a belső békét, a jó közérzetet vagy a belső csendet. A pénz nem fog neked egyszerűbb életet adni. Sőt, éppen fordítva áll a helyzet. Ha nem tanulod meg behozni már most ezeket a minőségeket, akkor a pénz, ahelyett, hogy egyszerűsítené, sokkal inkább bonyolítja majd a mindennapjaidat. Ha egyszerűbb életet akarsz, mit tudnál tenni most, ami egyszerűsíthetné az életedet?

A pénz a gondtalan élet titka?

Mások azt remélik, hogy amikor pénzhez jutnak, abbahagyhatják majd azokat a tevékenységeket, amelyeket nem szeretnek végezni. Ehhez azonban elsősorban önbecsülés szükséges – fontos, hogy megfelelően tiszteld önmagad. Először tehát tanuld meg azt, hogyan hagyd fel a nemszeretem tevékenységekkel – most! Ezáltal nagyobb önbecsülésre teszel szert és jobban fogod tisztelni magadat, végül pedig elérheted azt, hogy csak azokat a dolgokat tedd meg, amelyek valóban örömmel töltenek el. Sok ember azért szeretne  pénzt keresni, mert azt gondolja, hogy a pénz kiemeli majd őt a problémái és leckéi közül. Képtelenség a tanulnivalók kikerülésével élni a Földön; de arra van lehetőség, hogy harc helyett könnyedén és örömmel tanulj és fejlődj. A belső béke és belső bölcsesség kifejlesztése segít abban, hogy problémáidat növekedési lehetőségeknek lásd - így nagyobb könnyedséggel tudod majd kezelni azokat akkor is, ha sok pénzed lesz.

A pénz révén biztonságban érzed magad?

Lehet, hogy azért akarsz sok pénzt, hogy biztonságban érezd magad. A biztonság nem a vagyon felhalmozásából származik. Sok ember csinált sokmillió dolláros birodalmat, és mégsem érzi magát biztonságban. Ha nem tanulták meg biztonságban érezni magukat, a több pénz felerősítheti bizonytalanságérzetüket és fokozhatja félelmeiket. A biztonságérzet olyan minőségek kifejlesztéséből származhat, mint a bátorság és az önbizalom. Ha megvan a belső biztonságérzeted, képes leszel olyan életet teremteni, ami ezt az érzést tükrözi. Ha több biztonságot akarsz az életedben, állj meg egy pillanatra, csendesedj el, és kérdezd meg magadtól, hogy milyen minőséget fejlessz ki belül, amely segíthet ebben.


Egy férfi célja például tizenöt évig az volt, hogy teremtsen annyi pénzt, amivel visszavonulhat és könnyedén élheti az életét. Egy nap felismerte, hogy szinte semmivel sem került közelebb a vágyott pénzösszeg birtoklásához, mint évekkel korábban. Kereste és kutatta, hogyan válhatna gazdaggá. Különböző befektetéseket csinált változó eredménnyel, olyan keményen dolgozott a munkahelyén, ahogy csak tudott, és megtakarított egy kisebb összeget a visszavonulásához. Majd vette a fáradságot és végiggondolta, mit adna neki a vágyott összeg. Arra jutott, hogy végre lenne ideje a lazításra, és a pénz szabadságot adna neki, hogy általa szeretett tevékenységeket végezze. Elhatározta, hogy inkább elkezd időt keresni a lazításra, és az általa szeretett tevékenységekre anélkül, hogy előbb meglenne a pénze – mivel úgy érezte, a pénzre várva soha nem jön el az, amire valójában vágyott.

Tett néhány kísérletet a relaxáció módszereivel, mikor felismerte, hogy több önbecsülésre lenne szüksége, hiszen minden alkalommal, amikor időt próbált szakítani a relaxálásra, vagy az általa szeretett tevékenységekre, egyéb szokásai és kötelezettségei meggátolták ebben. Megvizsgálta, hogy mit jelent neki az önmaga iránti tisztelet, és arra jutott, hogy meg fogja adni magának az engedélyt, hogy magányosan, csendben töltse az idejét, és olyan hobbikat űzzön, amelyek örömmel töltik el. Elkezdett hangszereken játszani, mivel korábban szeretett zenélni. Tetemes időt töltött egyedül, s közben sok csodálatos melódia és dalszöveg jutott eszébe, és fel is vette ezeket. Miközben a zenével foglalkozott, úgy találta, hogy megnyílik kreativitása élete egyéb területein is. Önbecsülése növekedésnek indult. Munkahelyén előléptették, és ez a munka sokkal több pénzt hozott, mint amennyit korábban keresett. Végül eladta az általa komponált zenéket több különböző filmvállalatnak, és így nagyobb vagyonra tett szert, mint valaha is gondolta volna. Önbecsülésének fejlesztésével nemcsak az általa kívánt pénzt teremtette meg, de ugyanúgy sok más csodálatos dolgot is – olyan munkát, amelyet szeretett, olyan életet, amely kielégítő volt és beváltotta a hozzá fűzött reményeit, és lehetőséget, hogy felismerhette nagyszabású lehetőségeit és tehetségét.

Már most azzá válhatsz, aki szeretnél lenni

Tehát a lényeg: ahogy kifejezed azokat a magasabb minőségeket, melyekről úgy gondolod, hogy a több pénz megadná neked ezeket, mindeközben már sugárzod is kifelé ezen minőségeket a szavaiddal, a cselekedeteiddel, a lényeddel. Ez az, ami révén könnyebbé válik majd a pénz és a különféle tárgyak megteremtése vagy „bevonzása” is. Bármely magasabb minőség kifejlesztése – legyen az szeretet, belső béke, jó közérzet, boldogság, bátorság, személyes erő vagy önbecsülés – egy újabb lépés a saját fejlődésed ösvényén. Minden lépéssel egyre közelebb kerülsz a vágyott életedhez, benne a vágyott dolgokkal – és pénzzel. Sokkal könnyebben magadhoz tudod majd vonzani azokat a dolgokat, amelyekre vágysz, sőt, könnyed eleganciával érkeznek meg az életedbe. Olyan dolgokat fogsz vonzani, amelyek a te minőségeidet és lényedet tükrözik, és olyanokat is, melyek még jobbak annál, mint amit eredetileg kértél!

A cikk Sanaya Roman- Duane Packer: Teremts pénzt! c. könyve alapján készült.