Hogyan fejleszd gyermeked egyensúlyérzékét?

Az előző cikkben bejárhattuk azt az utat, ami a magzat érzékszervi fejlődésével ismertet meg. Minden fejlődés - így az érzékszervi fejlődés - alapja is a mozgás. E cikkben arra keressük a választ, hogyan befolyásolják az érzékszervi tapasztalások a tanulási képességek kialakulását.

Ha megfigyelünk egy újszülöttet vagy fiatal csecsemőt, azt látjuk, hogy zajra, fényre, váratlan érintésre, vagy testhelyzetének megváltoztatására teljes testének összerándulásával reagál. A különböző ingerekre kezdetben azonos módon válaszol: mozgással. A gyermek első nyelve ugyanis a mozgás.
Bizonyára mindannyian ismerünk olyan gyereket, aki későn kezdett el beszélni. Valószínű, hogy a mozgásfejlődése sem volt zavartalan. Kutatások sokasága támasztja alá, hogy a harmonikus mozgásfejlődés alapozza meg a beszédfejlődést (is). Amikor a beszédfejlődésben elmaradt gyermek nagymozgását fejlesztjük, „váratlanul” szóbeli kifejezőkészsége is meglódul.

Hogyan is kapcsolódik össze a beszéd és a mozgás fejlődése?

Ha minden jól alakul, kisbabánkat szoptatjuk, legalább féléves koráig. Akadály esetén cumisüvegből tápláljuk. Az optimális etetőcumi kiválasztása gyakorta nem könnyű feladat. A szopómozgás kiemelkedően fontos: a beszédfejlődéshez szükséges izmok a szopómozgástól fejlődnek, ügyesednek.
Az első érzékszerv, ami a méhen belüli életben kifejlődik, az egyensúlyszerv. A látással is közvetlen kapcsolatban áll.


Tegyünk egy próbát!

Állj meg zárt állásban, karok kényelmesen a test mellett. Majd hunyd be a szemedet és kb. 2 percen át maradj így, figyelmedet befelé irányítva.
Mit tapasztaltál?
Azonnal felerősödik a többi érzékszerv működése: kiélesül a mozgásérzék, erősebbnek érezzük talpunk kapcsolatát a földdel; esetleg pici imbolygást veszünk észre, ahogy összpontosítunk a csukott szemmel történő zárt állás fenntartására. A fülünkkel igyekszünk letapogatni a köröttünk lévő világot, a levegő rezgéseire fókuszálva.

Hogyan stimulálhatjuk a gyermek egyensúlyi rendszerét?
Csecsemőkorban ösztönösen ringatni kezdjük, hogy megnyugodjon, elaludjon, vagy azért, hogy jól érezze magát. Emlékeztek arra, hogy síró babátok az ágyból kiemelve azonnal elhallgatott? Ám amikor a vállatokon elszenderedve óvatosan vissza akartátok helyezni a kiságyba, vízszintesbe kerülve kinyílt szemekkel újra rázendített. Miért? Mert az egyensúlyszerv igen érzékenyen reagál minden testhelyzet-változásra – félálomban is észleli azokat.
Képzeljétek el, hogy mennyire összetett érzékelési képessége van gyermeketeknek!  Légzésünk, pulzusszámunk megváltozik az enyhe izgalom hatására, ahogy reménykedve az ágyhoz közelítünk – s ez is ébresztő hatással bír. Hiszen emlékeztek, jól ismeri a méhen belüli életből különböző lélekállapotainkat.
Akkor mit tehetünk? Figyeljünk a baba légvételére: hamarosan képesek leszünk megkülönböztetni a felületes alvást  a mély alvástól. Ahogy mélyül az alvás, gyermekünk légzése is mélyül, izmai elernyednek, addig ökölbe szorított kezei kinyílnak. Ha ekkor kerül vissza az ágyába, nyugodtan tovább fog aludni.
A bölcső remek eszköz az idegrendszer érésének elősegítésében. Új reneszánszát éljük, többféle változatban kapható. A hagyományos és delta talpú bölcsők a hintáztatás élményét nyújtják. Lengő és függesztett változatai összetettebb mozgásélményt biztosítanak.
Később, amikor már ülni is tud a baba, hasonló élményt ad a hinta. Számos variánsával találkozhattok a játszótereken és a boltok kínálatában: az egy ponton függesztettek többirányú ingerforrások.

Játékok, mozgások az egyensúlyérzék fejlődéséért

Hadd osszam meg veletek egy kedves történetemet! Elli mozgásfejlődésében volt egy elakadás, Dévény-módszerrel segítették át a nehézségen. Amikor másfél évesen megmutattam neki a bilibót, bizalommal beleült, de azonnal kimenekült belőle. Megrémítette az egyensúlyvesztés. Ugyanakkor izgatta is a játék: lökdöste, nézegette, hogyan mozog. Belerakott egy ujjbábot, meghintáztatta, pörgette, kivette, aztán a másik bábu következett, és így sorra. Végül az összes játékot belehelyezve hirtelen megfordult, egy pillanatra beleült, majd kacagva elhúzódott tőle. Labdázott, könyvet nézegetett, majd újra visszatért a bilibohoz. Ezt hosszasan gyakorolta, egyedül barátkozott vele. Közben hozzánk, felnőttekhez egy-egy tekintetváltás, biztató szó erejéig kapcsolódott, egészen addig, amíg csak szüksége volt rá. Közel 50 perc elteltével kérte, hogy anya fogja a kezeit, ő pedig vidáman hintázgatott. Majd új tapasztalatgyűjtésként beleült, kiszállt, különböző módokat próbálva. Mindezt beszéddel, énekléssel kísérte. Elli legyűrte félelmét, megbarátkozott ezzel a mozgásformával. Biztos vagyok benne, hogy ez a siker növeli Elli pozitív tapasztalatainak sorát, ami a világ megismerésének bátorságához kell. Ha erőltetjük, előfordulhat, hogy mély ellenállást alakítunk ki. Ha engedjük, hogy a saját ütemében ismerkedjen, védelmet-biztonságot sugárzó, de elvárás-mentes jelenlétünk meghozza gyümölcsét!

Neked van gimnasztika labdád? Gondoltál már arra, milyen sokrétűen játszhatna vele gyermeked?
Az egyensúlyérzék és a testtartási reflexek fejlesztésére is kiválóan alkalmas, 5-6 hónapos kortól minden életkorban.
A lépegető, gólyaláb, háromkerekű, futóbicikli, síléc, taposó és társai széles lehetőséget kínálnak lábbal történő haladásra a különböző korú gyerekeknek.
Csúszda, mászókák, kötéllétra, gyűrűhinta, ugrókötél – egytől-egyig mind vonzó eszköz, ami a mozgáson keresztüli képességfejlődés alapja.
Ha felkínáljuk a lehetőséget, kritikától és erősködéstől mentes örömteli játékra invitáljuk gyermekeinket, bizonyosak lehetünk abban, hogy nem lesz szükség vontatókötélre, ami a tévé elől elrángatja. A természet is számos lehetőséget kínál: fára csimpaszkodni, kidőlt faágon lépegetni, köveken egyensúlyozni, fűben-hóban- domboldalon hemperegni vidám dolog. Legyen játszóruha, amire nem kell vigyázni, és kapjon tőlünk valódi érdeklődést, odaadó figyelmet, biztatást, hogy kedve legyen kipróbálni mindazt, amit lehet és érdemes.

A következő részben a tapintás-szaglás-ízlelés vonatkozásában keressük a tanulással kapcsolatos összefüggéseket.

Bukovinszky Mária

honlap: kepesseg.com
tel: 06-70-572-5792

Képek:
piqs.de: Daniel Faßbender - Lukas wackelt
piqs.de: grafica - Baby im Gras