Autócsodák és egy új sportág

Budapesten rendeztek a napokban egy rendkívül látványos Tuning Showt és egy hazánkban most debütáló Gymkhana versenyt is. Az exkluzív autókat kedvelő közönség egy izgalmas hétvégét élhetett át.

Egy egészen új, és meglehetősen szokatlan autós sportág készül betörni kicsiny hazánkba is. A Gymkhana első magyarországi versenyét a hétvégén rendezték, három kategóriában lehetett nevezni.

A hindi szóból származó indiai kifejezés, a dzsim-ká-na olyan sportot ír le, amelyben a résztvevők képességei, ügyessége számít, ha akadályokat, kihívásokat kell legyőzni! Egyszerűsített jelentése sportünnepély! A Gymkhana a világ legkoncentráltabb motorsportja. A gyorsulás, a drift, és a szlalom akrobatikai látványosságainak legjava egy szinkronpályára sűrítve, melyben a hátramenet is követelmény.


A néha "autós rodeónak" hívott gymkhanát gyakran hasonlítják össze szlalomversenyekkel. S noha több tekintetben hasonló, azonban a szlalomnak a legfontosabb tényezője az idő! A gymkhana viszont a kontrollról szól, hiszen csak a megfelelő vezetési tudás birtokában támadható a pályák sajátos vonalvezetése. A pályán bóják, gumioszlopok, vagy hordók jelentik az akadályokat, s ezek számítanak mindig a következő navigációs pontnak is, hiszen egy gymkhana verseny rendkívül összetett, bonyolult vonalvezetésű (a szlalomversennyel ellentétben). Az akadályok között találunk szlalomot, 180-fokos, 360-fokos kanyarokat, nyolcasokat, s néha még parkolóboxokat is.


A versenyzők feladata, hogy a pályát a lehető leggyorsabban, a lehető legkevesebb hibával teljesítsék. Nagyon fontos a koncentráció, a mentális fittség is, hiszen a pályarajzolat memorizálása kulcsfontosságú a jó időeredmény eléréséhez. Akadály elmozdítása, feldöntése időbüntetéssel jár, a kijelölt nyomvonaltól való eltérés pedig diszkvalifikálja a versenyzőt. De akik csak látványosan szeretnének autózni, és az időeredmény hidegen hagyja őket, azoknak ott van a show kategória, ahol egy szakmai zsűri által pontozott versengésről van szó!

Folytatás a napiaszonline.hu-n.