Steve Howe - a gitár Zombie-ja

Vannak muzsikusok, akiknek külseje legalább annyira jellemző, mint a zenéje - és nemcsak a szép embereknek. Joe Cockert például szívesen hívják a rock Részeg Tengerészének. Chris Farlowe méltán pályázhat a műfaj Quasimodójának trónjára. Steve Howe-t pedig egyszerűen csak a rock-gitár Zombie-jaként emlegetik.

A gitáros, aki április 8-án ünnepli 64. születésnapját, sovány arcával, égő szemeivel, össze-visszaálló fogaival nem éppen szemet gyönyörködtető látvány, és ezen ő maga is gyakran ironizál. Gitártudását azonban soha nem kérdőjelezte meg senki, sőt, amióta a Yes-ben feltűnt, a műfaj legjobbjai között tartják számon.


1970-ben, a Yes album című legendás lemezen élvezhette először játékát a közönség. Howe előzőleg a Tomorrow nevű együttesben játszott, innen szemelték ki Peter Banks helyére Jon Andersonék. A klasszikusokon felnőtt Howe rögtön sokkolta a közönséget azzal, hogy fittyet hányt az addigi rock-gitár sémáknak, de az akkor már elfogadott "barokkos" beütéseknek is (Ritchie Blackmore). Az album nagyobb lélegzetű darabjait, a Yours Is No Disgrace-t, és a Starship Troopert olyan burjánzó szólókkal tömte tele, amelyek ellentmondtak minden addigi kompozíciónak és improvizációnak: egyszerre voltak benne kortársi elemek, hard-rock, spanyolos hangulat, és klasszicizáló futamok.


Az is hamar kiderült róla, hogy az akusztikus gitárt is remekül kezeli, és tökéletesen alkalmas a Yes zenéjében oly gyakori hangulat- és ritmusváltásokra. Éppen ezért Howe nemcsak "alkalmazott hangszeresként" hanem zeneszerzőként is nagy erősítést jelentett a bandának. A Yes legragyogóbb korszakának frontembere lett - a hiedelmekkel ellentétben sokkal nagyobb volt a hatása a csapatra, mint a billentyűs zseni Rick Wakeman-é - az ő keze munkáját dicsérik olyan alaplemezek, mint a Fragile, a Close To The Edge, a Tales From Topographic Oceans és a Relayer.


Az ugyancsak rock-történelmi jelentőségű Yessongs (1972) három korongján pedig minden képzeletet felülmúl Howe féktelen és mégis tudatosan szabályozott gitározása. Mindez azonban nem volt elég neki, mert már a 70-es évek közepétől elkezdte szólólemezeit készíteni (Beginnings, Steve Howe album, ez utóbbin kamarazenekarral ad elő gitárconcertót), majd amikor a tagcserék ideiglenesen felborították az eredeti csapatot, két szupergroupot alakított.


Előbb John Wettonnal és Carl Palmerrel létrehozta az Asiát, amely sajnos saját súlyától roppant össze (ahogyan mellesleg a Yes-ben szereplő sok nagyágyú is elég nehezen viselte el egymást), majd egy másik nagy gitáros egyéniséggel, az egykori Genesis-tag Steve Hackett-tel 1986-ban megalakította a lágy rockot játszó, egylemezes, bár aranyat érő GTR-t.


A 90-es években, amikor a Yes-tagok perre is mentek egymással, ő az Anderson-féle csapathoz csatlakozott Bill Bruforddal és Rick Wakemannel és a zenében verték meg a Chris Squire-Trevor Rabin féle alakulatot.


1994-ben állt helyre a nagycsapat, a Talk című albummal, és az a zenekar, amely 1998-ban eljutott hozzánk és elkészítette az Open Your Eyes-t, a szintén régi Yes-tag dobost Alan White-ot leszámítva, megegyezett a Yes Album-féle gárdával. Howe tudása mit sem kopott, miközben szólólemezeit is rendületlenül készíti, (akusztikusan, elektromosan, elektronikusan, a rock-tól a szimfonikus kísérletekig), egyre többet és gazdagabbat ad önmagából ez az egyszerű, rendkívül rokonszenves muzsikus.


Sajnos a Yes soraiban az elmúlt években tovább dúlt a belháború, az még hagyján, hogy Rick Wakeman saját helyére a fiát Olivert küldte a billentyűk mögé, de az amit Jon Andersonnal műveltek, az több mint penetráns. Az üggyel sokat foglakozott a Rockháló (lásd kapcsolódó cikkeinket).


Friss hírünk a Yes-ről, hogy júliusban Fly From Here címmel 10 év után új lemezt adnak ki tőlük, az elmúlt időszak felállásában, amelyben Benoit David énekel (korábban egy kanadai Yes tribute csapatban próbálgatta a hangját - bejött neki) és Geoff Downes játszik billentyűs hangszereken, bár Oliver is maradt a bandában.