Komámasszony, hol az olló?

Általános olló, konyhai olló, cikcakk olló, szabóolló, papírvágó olló, varróolló, kézimunkaolló, barkácsolló, cérnavágó olló, hajvágó olló, körömvágó olló, gyermekolló, és még sorolhatnánk, mint Gombóc Artúr annak idején a csokikat. Egy háztartásban, ha jól végig gondoljuk a teendőket, máris kiderül, hogy mennyi és hány féle ollóra lehet valójában szükség. Megfelelő ollók használatakor nem csak időt spórolunk, hanem megőrizhetjük az elvágandó tárgy, eszköz eredeti minőségét, formáját, struktúráját is. Lássuk, hogy mivel mit vágjunk, melyek az alapvető ollók, amik hasznos segítői lehetnek munkánknak.

Általános olló
E típusú ollót általános feladatokhoz célszerű használni. Vágható vele minden olyan anyag, amit könnyedén, erőkifejtés nélkül át tudunk hasítani. A klasszikusnak számító narancssárga általános olló (859853) svéd Sandvick acélból készült, ergonomikus nyele kényelmes fogást biztosít. Ez a típusú olló jobbkezesek számára alkalmas, de a Fiskars tervezői természetesen gondoltak a balkezesekre is. A balkezes általános olló (859850) piros színben pompázik és a fordított pengéknek köszönhetően maximális pontosságú vágást tesz lehetővé.


A háziasszonyok jól tudják, mekkora segítséget jelent egy megbízható, precíz eszköz a konyhában. A jó konyhai olló recézett pengéjének köszönhetően alkalmas többféle élelmiszer elvágására. A konyhai ollót ezen túl használhatjuk csomagolások, fóliák eltávolítására is. Kés helyett ollót használva sokszor gyorsabban végezhetünk egy-egy művelettel és még az eredmény is sokkal látványosabb, dizájnosabb lesz.

Papírvágó olló

A hosszan és egyenesen, pontosan vágott papírhoz hosszú pengéjű ollót célszerű használni. A nyél pontos kézhez illeszkedése megkönnyíti használója munkáját, elkerülve az esetleges kényelmetlen bőrirritációt.

Varró- és kézimunka olló
Egy szabadidős tevékenység végzéséhez olyan eszközre van szükség, ami megkönnyíti a munkát, nem pedig bosszankodást okoz a szerszám hasznavehetetlensége miatt. A varró- és kézimunka ollók hegyes kialakításuk révén pontosan vágják el a fonalat, anyagot, kelmét, így elkerülhető a szövet károsodása.Hajvágó olló

Legyen szó igazításról, vagy teljes átalakításról, egy otthoni használatra kifejlesztett hajvágó ollóval biztosabb lehet a siker. A megfelelő  hajvágó olló pengéjének felülete érdes, így a hajszálak nem csúsznak le róla, ezzel lehetővé teszi a pontosan irányzott vágást. A termék rozsdamentes anyagból készült, így nem kell félni a vizes használat okozta károktól. A nyélen kiegészítő ujjtámasz is található.

Körömvágó olló

Egy fürdőszobai polcon elengedhetetlen egy jó minőségű, kézhezálló, maximális hatékonysággal vágó manikűrolló. A hajlított, hegyes végű penge használatával körmeink szépen, szakadásmentesen vághatóak le.

Gyermekolló
A Moomin ollók igazán vicces, színes nyelet kaptak, amelynek köszönhetően minden munka szórakozássá válik. A svédacél vágópenge biztosítja a precíz vágást. A gyermekolló nyele kifejezetten a kisebb kézhez lett kialakítva és a pengék végei lekerekítettek a nagyobb biztonság és védelem érdekében.


Ha a háztartásunk rendelkezik a fenti ollók valamelyikével, akkor minden teendőnkhöz kiválaszthatjuk a leginkább kézre álló ollót és biztosak lehetünk abban, hogy eredményes, szép és hatékony munkát tudunk végezni.

Tudtad?
A narancssárga színt (a Fiskars Orange®) 2003-ban hivatalosan is levédették Finnországban, ezt a narancssárga színt csak a Fiskars által gyártott vágóeszközökön lehet használni.