Hogyan látja magát 5-10 év múlva?

Gyakori kérdés ez a felvételi beszélgetés során. Tulajdonképpen a munkáltató azt szeretné megtudni ilyenkor, hogy vannak-e karrierterveink, de álláskeresőként, amikor még azt sem sejtjük, a megpályázott állás elnyerése esetén mi vár ránk, nehéz ezt megmondani. Egyáltalán létezik erre jó válasz?

Válts szemléletet: az interjú  - tárgyalás!
Az állásinterjúra ideje volna kicsit másképp is gondolni. Az egy tárgyalási helyzet, mikor arról szereznek benyomást a felek, hogy a jövőben kölcsönösen elérhetik-e céljaikat a közös munkával.
A munkáltató meg szeretné tudni, hogy a pályázó elég motivált-e a munkaköri feladatokra, rendelkezik-e a megfelelő kvalitásokkal, passzol-e a személyisége a cég munkatársaihoz.
A pályázó pedig szeretné megtudni, hogy a pozíció kielégítheti-e karriercéljait, a cég kultúrája illeszkedik-e hozzá, és a fizetés elegendő-e a megélhetés és privát céljai elérésére.
Olyan ez, mint egy magas szintű kémkedés, ahol mindkét fél kérdez-felel, miközben feltételezi, hogy közvetíti a kódot, melyet maga is felhasznál.
Gyakorlati szempontból folyamatosan a jelenről van szó, a múlt bizonyítékai alapján, hiszen most akarjuk az állást, és most akarja betölteni a pozíciót a munkáltató is a legjobb pályázóval. Egy ilyen egyszerű kérdés, hogy mit tervezünk 5 év múlva, túl bonyolultnak hangzik, és kizökkent minket a jelen céljaiból.



Mi segít előrevetíteni a jövőnket? Gondold végig az alábbiakat:

Mit akarsz csinálni az elkövetkező 5 évben?

Mielőtt a perfekt választ meghatároznánk, tudnunk kell hosszú távú karrier céljainkat. Itt nem azt értem, hogy szükség lenne valamiféle szigorú dátum szerinti mérföldkövekre, sokkal inkább egy fejlődési irányt, egy karrierfolyamatot kellene felvázolnunk, hogy minek kell történnie ahhoz, hogy elérjük a célt. Például ha junior termékmenedzserből senior termékmenedzserré szeretnénk válni, akkor ahhoz milyen projekten kell dolgoznunk és milyen értékben, vagy kivel kell együttműködnünk, mekkora értékű szerződéseket kell teljesítenünk. Vagyis, ahová tartunk, azt milyen módon tudjuk megközelíteni.

Mit tehetsz ebben a szerepben?
Mivel nem tudhatjuk, hogy ezt az állást 1 vagy 10 évre kapjuk meg, a válasz is egy feltételes szituációt eredményez, ahol a jövőben akár egy 15 fős csapatot is irányíthatunk egy saját irodával. Amiből kiindulhatunk, az kizárólag a saját képességünk, ebből építkezzünk! Vagyis mi mit tudunk adni a cég érdekében? A munkáltató azt akarja hallani, hogy mi a képességünkkel hogyan tudjuk az üzleti tevékenységét tökéletesíteni, fejleszteni, és valójában nem arra kíváncsi, hogy milyen karriert akarunk befutni. Például bizonyos meglévő tanulmányaink új lehetőséget teremtenek a vállalat számára, vagy korábbi vezetői tapasztalatunk révén képesek leszünk összefogni egy nemzetközi csapatot is. Lehet, hogy nekünk ez a karrierálmunk, de ne feledjük, a munkáltatónak ez csak az állás betöltésének lehetőségét jelenti.

4 mondat, amit semmiképp ne mondj
„Akarom ezt az állást!” – Szimpatikus lehet a munkáltatónak, ha valaki ilyen ambiciózus, de kevésbé szeretik, ha valaki el akarja venni tőlük az állást.

„5 év múlva már biztosan másik cégnél dolgozom majd.” – Ha a gondolat, hogy hosszabb távon az interjúztató cégnek dolgozzunk, vagy a főnökünk az általunk megismert személy legyen, már most elriaszt, biztosak lehetünk abban, hogy lázadó személyiségünkre nem lesz szüksége a cégnek.

„Nem tudom…” –Senki sem akar olyan munkatársat alkalmazni, aki csak beül egy csónakba, és ügyetlenkedve keresi a lapátot, míg a többiek teljes erőből eveznek a cél felé.

„Megházasodnék, 3 gyereket szeretnék, iker fiúkat és egy lányt, és egy kutyát is.” –Tehetünk említést a magánjellegű céljainkról, ám a munkáltató elsősorban a karriercéljainkra kíváncsi és nem a személyes életünkre. Ha mindenképp megemlítenénk privát vágyainkat, csak akkor tegyük, ha az jó irányba befolyásolhatja a pályázatot.

Mit vársz el magadtól 5 év alatt?
Először is azt kell tudnunk, hogy képességeinkkel nem egy nap alatt teljesíthető célt, hanem egy fejlődés során valóban öt év múltán elérhető teljesítményt tudunk felmutatni. Ha egy teljesítmény-képességbeli folyamatot listázunk, mely egyre fejlettebb szinten van, az a munkáltatónak azt jelenti, hogy gondolkodtunk már a céljainkon, és az odavezető úton, és racionálisan tervezünk.


Végül: ne lódíts!

Ne legyünk túlságosan őszinték, hogy beismerjük, kevésbé hiszünk a képességeinkben, de ne is mutassuk magunkat teljesen más embernek. Hiszen ha úgy csavarjuk a választ, hogy az kizárólag a munkáltatónak imponáljon, rájöhetünk később, hogy az elnyert állást valójában utáljuk, mert saját elvárásainkat egykor nem fogalmaztuk meg.

Péter-Rozovics Krisztina
Job-Center
http://www.jobcenter.hu/

Képek:
piqs.de: misterad - High Rollers
www.bigfoto.com