Berobbant a biológiai terápia

A Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium javaslatot készített a mintegy 1,5 millió reumatológiai beteget ellátó intézményrendszer szerkezetének átalakítására, s a betegség finanszírozásának támogatására.

A Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium javaslatot készített a mintegy 1,5 millió reumatológiai beteget ellátó intézményrendszer szerkezetének átalakítására, s a betegség finanszírozásának támogatására. Ebben a korszerű diagnosztika és terápia bővítését szorgalmazzák. A reumás betegek életminősége korszerű eszközökkel mérhető.

A reumatológia a csontok, ízületek és izmok betegségének belgyógyászata. A korszerű reumatológia a célzott, innovatív gyógyszeres kezelések mellett továbbra is felhasználja a természetes gyógymódokat, a fizikális medicina és a fizioerápia eszközeit az aktív gyógyításban.

A korszerű és komplex ellátás a reumatológiában olyan, mint a minőségbiztosítás az iparban vagy a szolgáltatásokban. A gyógyítás célja, hogy a legjobb egészségi állapotot érje el a beteg, így javulhat az életminősége is. Ez utóbbit egyébként objektíven mérni is lehet a korszerű laboratóriumi, röntgen- és más vizsgálatokkal, valamint önbevallásos kérdőívekkel. S ha javulás vagy romlás tapasztalható a beteg állapotában, aszerint kell beavatkozni, ha szükséges, agresszív kezelést alkalmazni, sor kerülhet a műtéti beavatkozásra, sok esetben azonban csak minimális módosításra van szükség a terápiában.

A reumatológia területén kezelt betegségek közül első helyen említhető a ízületi gyulladás (arthritis), amely a gerinc és/vagy a végtagízületek immunbetegsége. Ez a kór a népesség két százalékát érinti. Másodikként az ízületi kopások említhetők (arthrosis), amely a gerinc és/vagy a végtagízületek porcának lebomlása, degenerációja: Ez a népesség 40-50 százalékánál fordul elõ, az idősebbek körében általános betegségnek tekinthető. A harmadik jelentős mozgásszervi baj a csont anyagcsere-betegsége, főleg a csontritkulás, amely ugyancsak idősebb korban, és nőknél a menopauza utáni időszakban jelentkezik. Mértéke az egyéb rizikótényezőktõl függően változik. Igen komoly ezek között az egészségtelen táplálkozás, a cigarettázás és a mozgásszegény életmód.
A negyedik betegségcsoportba tartozik az úgynevezett lágy részek megbetegedése. Az izmok, inak többnyire a túlerőltetés miatt kezdenek fájni. Jó esetben átmeneti bajról van szó, ám ha állandósul a fizikai terhelés vagy a monoton munkamozdulatok, a sportolás hatása miatt krónikussá válhat a probléma. Ez utóbbi inkább a fiatal korosztályt érinti, a megelőzésnél szóba jöhetnek a wellness által nyújtott lehetőségek is.

Az ízületi betegségek szinte mind krónikusnak, tartósnak tekinthetők. Ezért lényeges a beteg és az őt kezelő csapat jó együttműködése, az orvosok, köztük a szakorvosok és háziorvosok, a különféle társszakmák, a gyógytornászok és nővérek, a pszichológusok, a szociális munkások részvételével.

Az európai reumatológus orvos- és reumabeteg-mozgalmak együttműködnek a betegek jogainak, esélyegyenlőségének kivívásában. Ezt deklarálták kiáltványukban, ezt erősítette meg az orvosszövetség felhívása is az Európai Unió bizottságához. Ebben a betegbarát törvénykezésre, a korszerű diagnosztikához való hozzáférésre (géndiagnosztika, biológiai terápia), a reumatológiai kutatás támogatására szólítanak fel. Ugyanez a célja a Csont és ízület évtizede programnak, amelyhez hazánk is csatlakozott. Október 16-át pedig az ízületi betegek világnapjává nyilvánították, a következő világnap témája az ízületi gyulladások biológiai terápiája lesz.

A biológiai terápiák elmúlt évtizedbeli fejlődése és térhódítása a géntechnológiának köszönhető. Az, hogy ez a terápia az orvostudomány számos ágában (onkológia, hematológia, immunológia) célzott terápia lehet, a molekuláris patomechanizmusok mélyebb megismerésének a következménye. Az ízületi gyulladás kezelésében a biológiai terápia az oksági láncolat legkorábbi pontjain avatkozik be, így legalábbis megközelítően oki terápiának tekinthető.

A biológiai terápia a reumatológiában lényegi áttörést jelent, mert minden eddiginél hatásosabban csökkenti a gyulladás aktivitását, hosszú távra lefékezi az anatómiai progressziót, sőt, amire eddig nem volt példa, a csontpusztulás javuláshoz, gyógyuláshoz vezethet.

A Reumatológiai és Fizioterápiás Szakmai Kollégium célja a korszerű betegellátás - mondta Hodinka László elnök. Ez a folyamat napjainkban a reumabetegek, valamint az egészséges társadalom megszólításával, a társadalmi terhek felmutatásával egészül ki. A kollégium előterjesztést készített az illetékes hatóságoknak. Állást foglalt arról, hogy a korszerű műtéti technikák alkalmazásával az aktív ápolási idő csökkenhet, ám a gyógytornát fejleszteni kell. Céljuk az ízületi gyulladások korai felismerése, a molekuláris genetikai módszerek befogadása, szükség szerint pedig a biológiai terápia alkalmazása. A kollégium a reumatológusok egyesületével közösen felkéri az egyetemek vezetőit a reumatológia graduális oktatásba vonására és a doktori iskolák témái közé emelésére.
Vilaggazdasag