A férfi egészség-barométere: a pénisz

Minden férfi rendelkezik egy beépített egészség-barométerrel, ez nem más, mint a pénisz. Amíg a merevedéssel nincs gond, rendben megy az élet. Amint azonban problémák jelentkeznek ezen a területen, az egészség sem 100 %-os többé és a férfi önértékelése is jelentős csorbát szenved. Mik a leggyakoribb kiváltó okok és hogyan orvosolható a probléma?

A „keménységfaktor” nemcsak az ágybéli teljesítményre utal

Mindegy, hogy egyébként mennyire jók, gyengédek és technikásak az ágyban, a férfiak a szexet az erekción keresztül határozzák meg. Ez lenne a „keménységfaktor”.

 

A kutatók az elmúlt évtizedekben összefüggést találtak a szexuális aktivitás és a jó egészségi állapot között. Ha egy férfi erei egészségesek és rugalmasak, nem csupán az erekciója lesz kőkemény, de a szíve és agya is tökéletesen működik. Nem mindegy tehát, hogy milyen is az erekció...


A merevedés mechanizmusa részben lelki eredetű

„A megfelelő hangulatban kell lenniük, a megfelelő személlyel, és vigyázniuk kell magukra.” – mondta Jack H. Mydlo, a philadelphiai Temple Egyetem urológiai tanszékének professzora és elnöke.  - Meglepő, de az orvoshoz forduló férfiak nagy része nem is él párkapcsolatban. A péniszprotézist használó férfiak 30 %-ának nincs is állandó partnerük.” – tette hozzá. - „Előbb vesznek nyerget, mint lovat, hogy úgy mondjam, és azt hiszik, majd az implantátum segítségével sikerül felszedniük valakit."

A merevedési zavar (erektilis diszfunkció) egyik oka lehet a dohányzás.

A cukorbetegség és a magas vérnyomás szintén gátolja a vér péniszbe való jutását, mely merevedési zavart okoz. De ha ezeket az állapotokat karban is tartjuk, a következő lépés az, hogy hagyjunk fel a dohányzással. „Ez a legfontosabb dolog, amit megtehetünk a merevedési zavar megszüntetése érdekében.” – mondja Mydlo.

A dohányzás rontja a vérkeringést. Azt azonban ne várjuk, hogy a leszokással egy pillanat alatt megváltozik a helyzet. 12-24 hónap kell, mire az utolsó szál cigaretta után helyreáll a megfelelő működés.Figyeljünk a koleszterinszintre!

A koleszterin is közrejátszhat a merevedési zavar kialakulásában. „Akiknek 240 felett van a koleszterinszintje, kétszeres az esélyük arra, hogy kialakul náluk a merevedési zavar.” – mondja Mydlo. Ez azért van, mert a magas koleszterinszint miatt lerakódások keletkeznek a pénisz ereiben és az artériákban, mely akadályozza a vérkeringést. Ha pedig a vér nem kering megfelelően, akkor merevedés sincs.

Lássanak neki a testedzésnek és írassanak fel orvosukkal koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket.

Fogyjunk le!
Az elhízás nem csak az önbecsülést befolyásolhatja negatívan, de a szexuális teljesítményt is. „A test zsírszövete a tesztoszteront ösztrogénné alakítja. Kisebb tesztoszteronszinttel nehezebb az erekciót elérni, akárhány pirulát is szednek be.” – mondja Mydlo. A fogyással javul a tesztoszteron-ösztrogén aránya, ezzel együtt pedig a libidó és a merevedés is. A koleszterinszint is csökken, ami jó hatással van a vérkeringésre.

A 18 millió merevedési zavarban szenvedő férfinak segíthetnek a fenti trükkök. Másoknak Mydlo azt javasolja, hogy keressék fel az urológust. Csak egyetlen dologban nem segíthetnek: hogy megtalálják a megfelelő partnert. “Sokan azt hiszik, ha nem teljesítenek jól, senki sem akarja majd őket. Az igazság azonban az, hogy ha nincs lelki kapcsolatunk a kedvesünkkel, minden hiábavaló.”

Merevedési zavar esetén vizsgálni kell a szívet és az érrendszert is


Minden olyan férfinál, aki a merevedési funkció romlására panaszkodik, abban az esetben is el kell végezni a szív- és az érrendszer állapotának a felmérését, ha a férfinak semmilyen szívtünete sincs. Olasz kutatóknak első ízben sikerült kimutatniuk, hogy a merevedési zavar (ED – Erectile Dysfunction) és a szív koszorúereinek betegségének együttes fellépése függ a koszorúerek érintettségének mértékétől.

A merevedési zavar ritkábban jelentkezik azoknál a férfiaknál, akiknek csak az egyik nagy koszorúére szűkebb (ezeknél a férfiaknál alakul ki hirtelen, minden előzmény, tünet nélkül egy szívroham). Ugyanakkor szinte minden olyan férfi beszámol merevedési problémákról, akiknél több koszorúér is szűkebb az előrehaladott érelmeszesedés miatt (ezekre a krónikus koszorúér-betegségben szenvedő férfiakra jellemző a fizikai terheléssel kiváltható szíveredetű mellkasi fájdalom, az angina pectoris)

Azoknál a férfiaknál, akiknél a merevedési zavar és a krónikus koszorúér-betegség egyidejűleg is érint, az esetek 93%-ában átlagosan 2 évvel korábban észlelték a merevedési problémákat, mint a koszorúér-betegség tüneteit. Az olasz kardiológusok a merevedési zavart a szívbetegségek jósló tünetének tekintik, és felhívják a figyelmet arra, hogy az erekció romlása esetén minden férfinak kardiológiai kockázatszűrésen kell részt vennie.

"Minden olyan férfinál, aki a merevedési funkció romlására panaszkodik, abban az esetben is el kell végezni a szív- és az érrendszer állapotának a felmérését, ha a férfinak semmilyen szívtünete sincs" – erősítette meg Graham Jackson londoni kardiológus professzor. "A vizsgálatnak ki kell terjednie a vérnyomás, a vérzsírok és a vércukor szintjének a meghatározására, valamint a testsúllyal és a mozgással, sportolással kapcsolatos életmódbeli tanácsadásra is. Akiknél magasabb kockázati szintet találtak, további vizsgálatokkal kell meghatározni a terhelhetőség mértékét, illetve a szükséges terápiás beavatkozások, gyógykezelések jellegét. A terápiának elengedhetetlen része az életviteli tanácsadás és a szív- és érrendszer állapotának rendszeres ellenőrzése." (Az European Heart Journal cikke alapján)Füstté vált nemi öröm

A dohányzás a tüdők mellett leginkább az ereket és a szívet károsítja. A dohányfüst számos alkotó eleme szűkíti az ereket. Már egyetlen szál cigaretta elszívása is rontja szerveink vérellátását, és jól mérhetően csökkenti a bőrünk hőmérsékletét. Pedig a szexuális életben rendkívül fontos, hogy egyes szerveink megfelelően működjenek. A merevedés eléréséhez egészséges érhálózat kiváló működésére van szükség. A pénisz artériai meglehetősen szűkek, és amennyiben még tovább szűkülnek, illetve a faluk rugalmassága csökken, akkor nem lesznek képesek a behatoláshoz vagy az orgazmus eléréséhez szükséges erekció biztosításához. Az érszűkület egyik első jele a merevedési funkció jelentős csökkenése.

A merevedési zavarok mintegy 80%-ában játszik valamilyen szerepet a dohányzás. Amennyiben még nincs maradandó érfalkárosodás, abban az esetben a dohányzás abbahagyása után a merevedési funkció gyorsan helyreállhat, és ismét képes lehet a fiatal a szaknyelven 4-es erősségű erekció elérésére. Ilyenkor a pénisz teljesen merev és teljesen kemény, amely a leginkább alkalmas az orgazmus eléréséhez segíteni a férfit és hölgy partnerét. Sajnos, egy idő után az érszűkület már olyan mértékű lehet, hogy a dohányzás abbahagyása önmagában már nem elegendő a szexuális aktushoz szükséges merevedés eléréséhez sem, ilyenkor segíthetnek a tabletták, de a vágyódás ilyenkor is nagyon fontos.

De mindez fordítva is igaz. Bár a nőknek nincs szükségük merevedés elérésére ahhoz, hogy képesek legyenek közösülni, azonban az orgazmus eléréséhez, de még a fájdalommentes szexuális aktushoz is jól kell működniük az egyes szerveiknek. A klitorisz (csikló) a női orgazmus egyik kulcsszereplője, ugyanolyan merevedésre képes, mint a pénisz, és megfelelő erekció esetén könnyebben ingerelhető, könnyebben és gyakrabban segíti orgazmushoz a nőt.

A klitorisznak is lehet merevedési zavara, ha nem megfelelő a vérellátása – például egy dohányos nőnél. Az érszűkület ronthatja a hüvely ereinek működését, amely a helyi vérbőség, a szexuális izgalom idején normálisan beinduló váladéktermelődés, a természetes síkosítás szempontjából fontos. A nők számára talán még fontosabb, hogy a partnerük vonzó legyen. Ez sokkal kevésbé jelenti a szépet, sokkal inkább az ápoltat. A dohányfüst bűze, az ápolatlan fogak, a cigarettázástól sárga körmök viszolygást kelthetnek, és akadályozhatják az örömteli szexuális életet.