Pálinka biblia - kóstolási kiskáté hölgyeknek!

Pálinka, szerelmem légy az enyém! - A nóta, bár új, maga a "kontyalávaló", mint fogalom igencsak régi. Míg pár évtizeddel korábban nem volt illő nőnek pálinkát kérnie, úgy egy karcsú évszázada még bizony mondás is keringett róla: "Sokat iszik az uram, drága a bor ára, nem jut már nekem pénz egy kis pályinkára".

1. Megfelelő hőfokKb. 18 fok, vagyis a hűtött pálinka nem menő. Ez nagyjából a szobahőmérsékletnek felel meg.

2. Jó pohár – A legjobb pálinkás pohárka az, amely lefelé vékony, felfelé bővül. Ennek oka a vájt ízlelésűek szerint az, hogy az ital felett kialakuló illatfelhő ne szökjön el. Ezoterikus beállítottságú pálinkaivó barátnőnk szerint ez óvja meg az ital auráját. A jó illatú pálinkán eleve érezni lehet a gyümölcsösséget, vagyis annak a gyümölcsnek az illatát, amiből készült. (figyelem! Csak a házi kerítésszaggató szokott kevert gyümölcsből készülni. A rendes pálinka nem!)

3. Az átlátszóság – Téves, hogy csak a tökéletesen átlátszó pálinka az igazi. Az ágyas pálinkák, melyeket gyümölcságyon érlelnek – és nem azért nevezik őket így, mert piásan majd le akarnak fektetni téged, bár egyik nem zárja ki a másikat – szóval ezek, valamint a különleges hordókban érlelt nedűk lehetnek gyümölcsösek, vagy akár sárgás-barnás színezetűek is.4. A helyes fogyasztás
– A pálinka aperitif, vagyis „előital”, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra is fogyasztható. (A magyar őrzi is a „Pálinkás Jó reggelt” kifejezést!) Ám soha nem szabad például kifejezetten pálinka kóstolóra mennünk éhgyomorra, mert pillanatok alatt fejre fogunk állni! A pálinka étvágyat csinál, tehát reggel segít felszívódni a zsírosabb reggeliknek is. (Szalonnafélék, sonka, tojás, zsiradék) A legjobb úgy inni, hogy levegőt veszünk, kifújjuk, megisszuk a pálinkát, majd újra levegőt veszünk. A jó pálinkától nem borzongunk meg. Régi szokás, hogy a pálinkát egyszerre vesszük a szánkba, megforgatjuk, megízleljük, majd utána nyeljük le. A pálinka egyébként a száj higiéniájának határozottan jót tesz. (És a gyümölcsös pálinkától nem lesz rossz a szájszagunk –csupán a rendőrnek nem fog tetszeni, ha véletlenül autóba ülnénk utána!)

5. Mérték! – A pálinka elég kemény ital, ezért mértékkel fogyasszuk. A magyar hagyományban a reggeli és az ebéd előtti ünnepi ital volt a pálinka. Az étkezések után nem kínáltak már pálinkát. Ha tehát buliban szeretnénk pálinkát inni, lehetőleg egy, de minőségi kupica mellett döntsünk.

Ha a pálinkának amolyan „kőmég” íze van (vagyis itatja magát, még innánk belőle) akkor érdemes a kóstolgatást egy kicsit elhúzni időben, s a következő kupicának a gyomorban megágyazni valamivel.

A pálinkát a népgyógyászat is számos dologra használta, a gyulladt sebek, a fogfájás, de a szem betegségei is különféle pálinkából készülő, alkoholos főzetekkel gyógyulhattak.