A Teremtés Háromszöge, avagy pénzkérdés-e a szegénység?

Vagy éppen a gazdagság? Esetleg sokkal inkább érzelmi kérdés? Igen, kétségtelen, hogy a pénz nem boldogít - ha nincs. De ha van, sokszor az se hozza el a vágyott boldogságot, elégedettséget. Sőt, alkalmasint kiderül, hogy a több pénz több bonyodalommal is jár - APEH inkasszó, kölcsönkérő barátok, betörők, például - és a sikeres ember visszavágyik a kollégiumba, a haverok közé, pedig akkoriban fillérekből kellett kijönni...

A gazdagság, ahogy a szegénység is, tudatállapot kérdése.

Nem azt mondom ezzel, hogy a pénzzel bármi baj lenne. Ellenkezőleg! A pénz az ezoterikus felfogás szerint lehetőség, energia, szabadság, teremtő-megvalósító erő. Általában az szidja, akinek nincs. Mint ahogy a pasikat is a reménytelenül magányos nők szokták szidni!

A feng shui egyik legfontosabb, és sokszor figyelmen kívül hagyott tanítása a Törekvés Háromszögére vonatkozik. Eszerint minden törekvésnek három motorja van: a gondolatok, az érzelmek és a tettek világa. A feng shuit rendszerint csak az utolsóra szokták érteni, nevezetesen a lakás tárgyi berendezésére, pedig a „dolgok rendbe rakása”, a harmónia megteremtése a gondolatok és érzelmek világában éppen ilyen fontos. Egy hatalmas, három hajócsavar által mozgatott uszály nemigen tudja leküzdeni a folyó sodrását, ha csak egyetlen motorja, hajócsavarja pörög!Ha tehát több bevételre (lehetőségre, energiára, szabadságra, teremtő-megvalósító erőre) vágyunk, érdemes megvizsgálni az alábbiakat:

Mit gondolsz a pénzről?
Hitrendszereink pontosan elmondják. A pénznek van „megérzése”: ahol piszkosnak, ördögtől valónak tekintik, oda nem szeret menni. A Silva-féle Agykontroll módszerében gondolat-nagytakarításról beszélnek. Már a fogalom is hasonlít a feng shui megfogalmazásához. Milyen olyan gondolatunk van a bőséggel kapcsolatban, amit ideje volna kiselejtezni? Ezek sokszor afféle családi mottók: „rendes embernek nincs pénze”, „mi mindig tisztességes szegény család voltunk”, „szegények vagyunk, de megélünk”, „valahogy majd csak elleszünk, mert úgy még nem volt, hogy valahogy ne lett volna” (Ha jobban megnézed, ez bizony a vegetálás, az épphogy túlélés vezérlő mondata, nem a bőségé!)

Mit érzel a pénzzel kapcsolatban? Az érzelmi hálók még a gondolatoknál is erősebb teremtő hatalommal bírnak. Ha azt hiszed, hogy nem érdemled meg, ha félsz a pénz jelentette felelősségtől és hatalomtól, ha haragszol rá, ha bűntudatod van miatta: ezek az érzelmek gondoskodni fognak arról, hogy ha véletlenül be is téved hozzád a bőség, gyorsan kiszaladjon a kezeid közül. Hiszen az állatok se maradnak nyugton olyan ember keze között, aki haragszik rájuk, nem szereti őket!

Hogyan cselekszel a pénzzel kapcsolatban? Ez talán a legőszintébb kijelző. Hiszen gondolkodhat valaki pozitívan, használhatja a fantázia teremtő erejét, gerjeszthet magában a bőség iránt lelkesedést: ha fizikailag nem tesz semmit, akkor szinte biztos, hogy hiába várja a sült galambot. A konkrét cselekedetek világa az, ahol az előző két „motor” hajtóereje, teremtő kapacitása ki tud bontakozni. Nem biztos, hogy nagyszabású dologról van szó: egy jól időzített telefonhívás is lehet a változást elindító információ! De ehhez fel kell emelni a kagylót…

A feng shui kézzel fogható és gyakorlatias dolog – ennek szellemében nézd meg, mit látsz a Gazdagság területén otthonodban, munkahelyeden! Ez a bágua iskola módszere szerint a bejárathoz képest balra távolabbi sarok. Árulkodó lehet a kép nélküli képkeret a szekrény mögött (képtelenség, szó szerint), a Nyomorultak című kötet, a fizetési felszólításokból és be nem fizetett sárga csekkekből álló gyűjtemény, a javításra szoruló, de főleg a kidobásra megérett kacatok gyűjteménye. A nem működő műszaki cikkek jelzik, hogy nem működik életünkben a bőség (az elromlott DVD-lejátszó, tévé is kép-telen!). Értelemszerűen a célunkat kifejező tárgyak megerősítő hatással vannak.

Gondold tehát át, hogy neked mit jelent a gazdagság, mégpedig a Törekvés Háromszöge értelmében: vagyis nem csak tárgyi értelemben, hanem érzelmileg, gondolatilag is! Ez mindenkinél más, nincs rá recept. Van, akinél szabadságot, kalandvágyának megvalósítását (például utazás), családi biztonságot (gyerekek taníttatása, kényelmesebb lakás, hogy elférjenek, hosszú távú befektetés, biztosítás), esetleg egészséget (az egészségmegőrzés sem olcsó – kondibérlet, vitaminok, egészséges ételek - de sok fontos orvosi beavatkozás meg szinte megfizethetetlen). Van, aki állatmenhelyet alapítana, jó célokat támogatna belőle, van, aki a gyerekeinek adná. Van, aki megvalósítaná egy régi álmát: mondjuk a biofarm megvásárlását, a mesekönyve kiadását, vagy tanulna valami újat.

[kapcsolodo_cikkek]
Fontos, hogy a cél örömteli legyen. Az, hogy „visszafizetem az adósságomat”, így önmagában nem túl pozitív – de ha úgy fogalmazod meg, hogy „felszabadulok ettől a tehertől, megkönnyebbülök”, az egészen más. Még jobb, ha továbbviszed a gondolatot: mi lesz az adósság-gödörből való kimászás után? Szerintem ezt a legtöbben nem is gondolják át, mert nem is látnak ki a gödörből. Úgy meg nehéz kimászni.

Tedd hát ide azt a tárgyat, ami leginkább kifejezi a célodat, mégpedig a valódi, saját és hosszú távú célodat, amit a pénz segítségével szeretnél elérni! Nem a kínai mütyürök fognak változást hozni, hanem a személyre szabott célok megfogalmazása és a szó szerinti képessé tétel (vagyis a tárgy, kép, ami kifejezi azt).
 
Kép: Pete Linforth / Pixabay