Melyik a világ legstresszesebb munkája?

A mostani nehéz időkben meglehetősen nehéz munkát találni - sokaknak azonban még nehezebb feladat a munkával járó stresszt kezelni. Egy internetes álláskereső portál felmérése alapján összeállították a legtöbb és a legkevesebb stresszel együtt járó munkahelyeket.

A CareerCast felmérése alapján a munkavállalók 70%-a állítja, hogy a munkája stresszt okoz, míg a megkérdezettek közel fele a munkahelye stabilitása miatt aggódik. Sok munkavállaló amiatt panaszkodott, hogy a munkáltatója nem fordít elegendő figyelmet arra, hogy a dolgozók egészséges egyensúlyt alakítsanak ki a munkájuk és a szabadidejük között.

A legstresszesebb munkák
A 2011-es stressz-lista élén a polgári repülőgépeket vezető pilóták állnak, de az évi 100.000 dollárt is meghaladó fizetésük némileg kárpótolja őket. A pilóták után médiában dolgozó emberek következnek a listán. A médián belül a közkapcsolati felelősök feladatköre a legstresszesebb, továbbá a hírközlőké és a fotóriportereké, akik veszélyes helyeken dolgoznak. Ugyancsak feszült a cégvezetőknek, a reklámügynökségek irányítóinak és az építészeknek a munkája.

Kik dolgoznak a stresszmentes övezetben?
A feszültségmentes munkák toplistájára kerültek további egészségügyi szakmák, főként a dietetikus és a fülorvos. A nyugodalmas állások között van a számítógépes programozás és a matematikusi munka is.

A Careercast felmérése külön foglalkozik a szellemi és fizikai munkákkal. A fizikai munkák közül a tűzoltók, a rendőrök és a börtönőrök munkája jár a legtöbb feszültséggel. Stresszmentes állásnak számít ugyanakkor könyvkötészettel, fényképelőhívással, vagy hangszerjavítással foglalkozni.

Forrás: Dr. Infó
Kép: FreeStockPhotography