Magyar Lovasterápia Szövetség

A lovasterápia Magyarországon egyre szélesebb körben ismertté váló fogalom, de kevesen tudják, hogy milyen szakmai feltételei és jelentősége van ennek a terápiás formának. A lovasterápia olyan komplex terápiás módszer, amely értékes eszköz a gyógyításban, a megelőzésben, a rehabilitációban és a fejlesztésben is.

A Magyar Lovasterápia Szövetség 2004. október 17. és 31. között rendezi meg Sarlóspusztán a terápiás lókiképzők, segítők, pszichológusok és lovasterapeuták tanfolyamát.

A Magyar Lovasterápia Szövetség 1997-ben alakult meg azzal a szándékkal, hogy az országszerte elszigetelten dolgozó lovasterapeuták munkáját egységes európai színvonalra emelje. Az utóbbi években neves külföldi szakemberek, oktatók bevonásával alakította ki a gyógytornászok és gyógypedagógusok kétéves továbbképzési rendszerét, és évente több alkalommal szervez tanfolyamot a lókiképzők, segítők, pszichológusok számára is.


A Szövetség a külföldi szakemberek segítségével kialakította azt az oktatási rendszert, amely az európai színvonalhoz igazodik, és ennek megfelelő hazai oktatógárdát képezzett ki.

A Magyar Lovasterápia Szövetség kezdettől törekedett arra, hogy létrehozzon egy saját, mintaértékű lovasterápiás centrumot, ahol a rendszeres lovasterápiás munka mellett helyet ad a továbbképzéseknek, parasportoknak, illetve a terápiás lovak kiképzésének is.

A lovasterápia Magyarországon egyre szélesebb körben ismertté váló fogalom, de kevesen tudják, hogy milyen szakmai feltételei és jelentősége van ennek a terápiás formának.

A lovasterápia olyan komplex terápiás módszer, amely értékes eszköz a gyógyításban, a megelőzésben, a rehabilitációban és a fejlesztésben is.

Az alábbi tevékenységi köröket különböztetjük meg:

1. hippoterápia (gyógytornászok által végzett mozgásterápia lovon)
2. gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna (gyógypedagógus által végzett fejlesztő foglalkozás lovon)
3. lovas pszichoterápia (pszichoterapeuta által végzett lovasterápia gyógyító célzattal - jelenleg Magyarországon még csak kialakulóban van)
4. parasport.

Az orvosi indikáció feltétel minden lovasterápia esetében.

A Magyar Lovasterápia Szövetség célja a lovasterápiával foglalkozó intézmények és magánszemélyek országos szintű összefogása, képzése és érdekeinek védelme.

Továbbá:
• nemzetközi standardok meghonosítása
• nemzetközi kapcsolatok kialakítása
• a szakterületen dolgozók munkafeltételeinek javítása, a szakma elismertetése
• tanfolyamok és konferenciák szervezése
• tananyagok, kiadványok szerkesztése és kiadása
• a szövetség munkáján keresztül a lovassport minden ágának népszerűsítése
• a fogyatékos lovasok versenyrendszerének megszervezése és a paraolimpiai versenyzés feltételeinek megteremtése.

A Magyar Lovasterápia Szövetség legközelebbi tervei között szerepel egy szabvány méretű lovarda és két kisebb tornaterem kialakítása és felszerelése, valamint egy olyan számítógépes klub működtetése, ahol a különböző fogyatékosságoknak megfelelően speciálisan felszerelt gépeket tudnak használni a lovasterápiás központba látogatók.
Ezért is fontos és van nagy szerepe az október 17. és 31. között megrendezendő tanfolyamnak Sarlóspusztán.

Ha bármilyen formában hírt szeretne adni az eseményről, kérjük, jelezze!

További információ:
Kárpáti Krisztina Pethő Zsófia
Magyar Lovasterápia Szövetség Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
tel: 475-70-18 tel: 475-70-17
mobil: 06-30-910-61-99 mobil: 06-30-436-37-67
e-mail: karpati@gyermekmento.hu e-mail: petho@gyermekmento.hu

Lovasterápia