Készíts fantáziadús trónszéket Gyereknapra!

Lepd meg a gyerekeket egy varázslatos és egyedi ajándékkal! Ezzel a fantáziadús trónszékkel egy kis királysággá változtathatod a gyerekszobát. Gyerekeket a hatalomra!

Szükséges eszközök:

Első lépés – A hátlap és a lábak formára vágása

Először körző segítségével rajzold meg a szék hátlapjának félkör alakú felső szegélyét, majd szúrófűrész segítségével vágd ki.

Ezt követően a trónszék lábait készítsd el úgy, hogy mind a négy elemet azonos módon vágod ki. Itt szintén egy félkört rajzolj fel, de oly módon, hogy a félkör  kb. 50 mm hosszan, a képen látható módon egyenesen folytatódjon. Rajzold meg a formát egy papírlapra, és ezt másold át a lemezekre, megkönnyítve ezzel a kivágást. A következő lépésben vágd ki a mintát szúrófűrész segítségével, a berajzolt vonal mentén.

A karfákra pedig a díszgömbök helyén, vágj ki negyedköröket.


Második lépés – Az ülőfelület elkészítése
Készítsd el a megfelelő furatokat az ülőlapon, és mélyítsd ki azokat a csavarok számára. Ezután tedd az ülőlap 262 mm-es oldalát az elülső láblemez peremére és szereld össze a lemezeket az akkus csavarozó és 4 x 40 mm-es csavarok segítségével.


Harmadik lépés – Az ülőfelület rögzítése a lábakhoz
Fektesd az egyik láblemezt a külső oldalára, és rajzold meg rá a derékszögű elem körvonalát. Készíts két-két furatot a megrajzolt körvonalon a későbbi csavarkötéshez, és kívülről mélyítsd ki azokat. A másik láblemez esetében ugyanígy járj el.

Helyezd az egyik láblemezt külső oldalával lefelé a tartóbakra. Illeszd rá a derékszögű elemet, és szorítók segítségével rögzítsd. Ezután az egészet kényelmesen megfordíthatod, és elvégezheted az összeszerelést az akkus csavarozó és 4 x 40 mm-es csavarok segítségével. A másik oldalon ugyanígy járj el.


Negyedik lépés – hátlap felszerelése
Helyezd a hátlapot hátoldalával lefelé a tartóbakra. Helyezd rá a már elkészült ülőkét, és ceruzával rajzold meg a körvonalát a hátlapra.

A berajzolt körvonalon készíts két-két furatot oldalanként a későbbi csavarkötéshez, és a hátlap hátoldalán mélyítsd ki azokat.

Helyezd a hátlapot ismét a tartóbakra, a szorítók segítségével rögzítsd, majd csavarozd össze az elemeket az akkus csavarozó és 4 x 40 mm-es csavarok segítségével.

Ötödik lépés – korona kivágása és felszerelése
Először rajzold meg a korona körvonalát ceruzával a 100 x 100 mm-es lemezre. Vágd ki szúrófűrész segítségével; használj hozzá íves fűrészlapot.

Fektesd a széket a hátoldalára, és illeszd rá a koronát a kívánt pozícióban. Az alsó körvonalát jelöld be ceruzával a hátlapon. A berajzolt kontúron a csavarkötéshez fúrj két lyukat középen, és a hátoldalon mélyítsd ki azokat. Ezután akkus csavarozó és 4 x 35 mm-es csavarok segítségével felszerelheted a koronát.

Hatodik lépés – Díszgömbök felszerelése
Fogd be a gömböket a satuba, és egy 8 mm-es fafúró segítségével fúrj egy 15 mm mély lyukat; a karfák negyedkör alakú kivágásain szintén. Tegyél ragasztót a furatokba, és az egyikbe helyezz egy fatiplit. Ezután felrakhatod a karfára a díszgömböt. A kinyomódó ragasztóanyagot nedves ruhával távolítsd el.


Hetedik lépés - Felületkezelés
Először töltsd ki fa spatulyázó masszával vagy kittel a látható MDF-felületeken levő furatokat. Száradás után csiszold át ezeket a helyeket 120-as csiszolópapírral.

MDF-felületek széleinek csiszolását csiszolóval és 120 – 180-as csiszolópapírral végezd el.

Ezek után vidd fel hengerrel vagy esetleg festékszóró rendszerrel az alapozó töltőanyagot. Hagyd jól megszáradni. Végül vidd fel a látható helyekre a színes festéket. A leggyorsabb és legjobb eredmény akrilfestékkel érhető el, amely egyszerűen és gyorsan vihető fel festékszóró rendszerrel. Miután a festéket a festéktartályba öntötted és higítottad valamennyi vízzel, állítsd be a fúvókán a porlasztott sugarat és az állítókeréken a festékmennyiséget. Végül pedig fesd gyermeked kedvenc figuráit az alapszínnel ellátott székre.


A kész trónszék