Az anyák növelhetik a lányok melanoma-kockázatát?

Nézd meg az anyját... és kiderül, mekkora esély van rá, hogy a lányánál melanoma alakul ki. Ugyanis az anyák - sok más mellett - a szoláriumozásban is példaként szolgálnak a lányaiknak. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa szerint pedig ezzel jelentősen növelik a bőrrák kialakulásának rizikóját.

Anyáról lányára
Néha nem az anyák a legjobb példaképek. Legalábbis ez derül ki az American Academy of Dermatology legújabb felméréséből, amelyben a megkérdezett, szoláriumot rendszeresen használó tinédzser lányok és fiatal nők arról számoltak be, hogy az édesanyjuk is gyakran látogatja a mesterséges fénykabint.

A felmérésből az is kiderül, hogy szoláriumozók körében jóval nagyobb volt azoknak az aránya, akiknek szűkebb vagy tágabb családjából is használta valaki ezt az eszközt (65 %), mint azok között, akik más úton barnulnak (28 %). Különösen abban mutatkozott erős összefüggés, hogy az anyáról „ragad” a lányra ez a szokás, hiszen erről a lányok 42 % százaléka így nyilatkozott. Ezzel szemben a más barnító eszközök és termékek használóinál csak 10 %-os volt ez az arány.A szoláriumozás „ördögi köre”

A kutatások szerint a rendszeres szoláriumhasználat 75 %-kal megnöveli a melanoma megjelenésének rizikóját. Ráadásul a bőrráknak ezen legveszélyesebb fajtája gyorsabban kialakul a 15-29 éves nőknél, mint a hasonló korú férfiaknál. A tények tükrében tehát kijelenthető, hogy azok az anyák, akik sűrűn használják a napágyakat, nemcsak a saját rizikójukat növelik a bőrrák tekintetében, de a lányaikét is. Mivel az édesanyák mintája nagyon mélyen épül be a gyermekekbe, éppen ezért kiemelten fontos, hogy a szülők jó példával járjanak elől.
Érdekes tanulsága az amerikai felmérésnek az is, hogy amíg a válaszadó lányok döntő többsége azt mondta, hogy nem titok a családban a szoláriumhasználat, addig 94 %-uk úgy nyilatkozott, hogy azért nem figyelmeztették őt a szülei az ezzel járó kockázatokra, mert nem tudtak róla, hogy a lányuk szoláriumozik. Ráadásul azok a tinik és a fiatal nők, akik megszokták, hogy barna a bőrük, nagyobb nyomást is éreznek a társaik felől, hogy ezt az állapotot fenntartsák, mint azok, akik nem estek bele a „barna bőr ördögi körébe”.A szülői felelősség hatalmas

Mivel a szolárium mértéktelen használata legalább olyan egészségtelen szokás, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, a tizenéveseknél még nagyobb az esélye, hogy engednek a társaik nyomásának. Éppen ezért is szükséges, hogy a szülők ne csak elmagyarázzák a gyermekeiknek az egészséges életmód alapjait, de maguk is éljenek eszerint. A megelőzés és a korai felismerés azonban ebben a kérdésben is döntő - elengedhetetlen, hogy a szülők ezt is megtanítsák a gyerekeiknek. Vagyis évente legalább egyszer ellenőriztessék a bőrüket szakemberrel, aki számítógép segítségével rögzíteni is tudja az anyajegyek állapotát, így a változások később könnyebben nyomon követhetők. - hangsúlyozza dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza.

www.oxygenmedical.hu

Képek: www.morguefile.com