Védjük ki az infarktust fogápolással!

A megfelelő szájhigiénia nem csak a fogak egészségi és esztétikai állapota miatt fontos. Az elhanyagolt fogaknak egészen messzire vezető következményei is lehetnek, például növelik a szív- és érrendszeri betegségek, a tüdőgyulladás vagy az elbutulás kockázatát. A fogak állapota és a különböző betegségek közötti összefüggésekről dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista beszélt.

Rossz fogak számos betegség hátterében
Az elhanyagolt szájhigiénia éppolyan jelentősen növeli a parodontális betegségek kockázatát, mint a tüdőgyulladásét vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáét, sőt, a demencia, az elbutulás kialakulása mögött is meghúzódhat a gondozatlan fogazat. Sajnos ezek az összefüggések még nincsenek benne a köztudatban.A leginkább fenyegető veszély a szívbetegségekre vonatkozik
, hiszen mindkét nem körében ez a vezető halálok. Amerikai adatok szerint az USA-ban évente 785 ezer ember kap infarktust, és másik 470 ezer másik esik át a többedik szívrohamán. Sokan tudják, hogy a szívbetegségeket komolyan kell venni, kordában kell tartani a koleszterinszintet és a vérnyomást, de arról kevesebben értesülnek, hogy az infarktus elkerülésének egyik fontos követelménye a fogak tisztántartása.

Mi az összefüggés?
A Bristol University és a dublini Royal College of Surgeons of Ireland mikrobiológusai szerint azoknak, akik nem fordítanak kellő figyelmet a szájhigiéniára előbb vagy utóbb számolniuk kell a fogínyvérzéssel. Ez az állapot pedig a szájüregben található mintegy 700 féle kórokozónak biztosít bejutást a véráramba.


"Az erekben ezek a kórokozók találkoznak a véralvadásért felelős trombocitákkal, és összetapadásra késztetik azokat. Az így keletkező vérrögök pedig részlegesen elzárják az ereket, fokozva a szívroham veszélyét. Vagyis a tudósok szerint olyan szájüregi baktériumok, mint a Streptococcus gordonii és a Streptococcus sanquinis nem csak általánosan veszélyesek, de a szívbetegségek szempontjából önálló kockázati tényezőnek számítanak. Tehát hiába foglalkozunk sokat az egészségünkkel, ha elhanyagolt a fogazatunk, a szájüregünk, jelentősen nő az esélyünk a szívrohamra. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés a látszólag jelentéktelen problémák megoldásában is elengedhetetlen. Így megelőzhető a sokkal komolyabb baj.
" – figyelmeztet Dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogorvosa.

Tanácsok a „szívvédő” fogmosáshoz
www.oxygenmedical.hu

Képek: www.morguefile.com