Mégis egészséges fehérjegazdag diétával fogyni?

Az egészséges testtömeg elérését célzó diéták közül az utóbbi időben előtérbe kerültek a magas fehérjetartalmúak, melyek általában csökkentett szénhidráttartalmúak is (high-protein—low-carb diéták). A kutatási adatok alapján a táplálkozástudományi szakemberek egyetértenek abban, hogy a fehérjedús táplálék alacsony glikémiás indexű szénhidrátokkal társítva jelenti talán a leghatékonyabb módszert az egészséges testsúlycsökkentésre. A kutatás eredményeit az Európai Unió is elismeri.

Az 1980-as évektől világszerte észlelhető a túlsúlyosok, az elhízottak és a kórosan elhízottak számának folyamatos növekedése. Napjainkban az elhízás a világ fejlettebb részén népbetegségnek számít, ennek minden társadalmi és egyéni következményével: a szív- és érrendszeri, a légző- és a mozgatórendszeri, a daganatos és az anyagcsere-betegségek (diabétesz, magas vérzsírszint, máj-, epe- és hasnyálmirigy-betegség, köszvény) és a reaktív depresszió egyre gyakoribb előfordulásával. A népegészségügyi statisztikai adatok az Európai Unióban és Magyarországon is erre utalnak: a 15 év feletti népesség több mint felének az optimálisnál magasabb a testsúlya, tehát túlsúlyos, s minden ötödik felnőtt elhízott.


A fehérje alapú diéta hosszú ideje az egyik legnépszerűbb fogyókúrás módszer, gyors és hatékony módja a súlycsökkentésnek. Az Európa Tanács hivatalos állásfoglalása (2006) elismeri a fehérjegazdag diéták testsúlycsökkentő hatását. A londoni és a koppenhágai egyetemen is végeztek kutatásokat a fehérjében gazdag diétával kapcsolatban, s mindkét esetben bizonyítást nyert annak testsúlycsökkentő hatása. A legújabb eredmények a DIOGENES nemzetközi vizsgálatban születtek és születnek, s ezekről az Európai Obesitas Kongresszusokon folyamatosan beszámolnak. E kutatások eredményei alátámasztják, hogy a vizsgált módszerek közül a magas fehérjetartalmú és alacsony glikémiás indexű (azaz lassan felszívó szénhidrátokat tartalmazó) bizonyult nem csak rövid, hanem hosszú távon is eredményesnek.

Az Egyesült Államokban 20 éven keresztül vizsgálták mintegy 82 ezer ápolónő táplálkozási szokásait, s azt tapasztalták, hogy akik a szénhidrátszegény, fehérjegazdag ételeket preferálták, azoknál az elhízással kapcsolatos szövődmények kialakulásának kockázata 30 %-kal csökkent. Az eredményeknek köszönhetően Nyugat-Európában egyre erősödő trend a fehérjedús étrend ajánlása. Ez a tendencia Magyarországon is megfigyelhető.

Tények a fehérjékről


Szervezetünk számára tehát nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű fehérje.
A fehérjék, illetve az építőköveikként szolgáló esszenciális és nem esszenciális aminosavak bevitelét a testsúlycsökkentő a diéta során is maradéktalanul biztosítanunk kell, hogy a naponta lebomló 300‑600 g-nyi, változatos működésű fehérje újraképződve a fogyókúra ‑ azaz a megélénkülő katabolikus (lebontási) folyamatok ‑ során is biztosíthassa a szervezet egészséges és harmonikus működését.