A jól szeretett szerető - titkosan is összhangban

Minden viszonyban van egy pont, amikor tisztázni kell, hogy lehet egymást szeretni anélkül, hogy bárkit megbántana a két ember. Mert ez nem árulás, nem csalás, hanem egy őszinte, nyílt tiszta helyzet, amelyben egy férfi és egy nő találkozik, egymásnak azt adják, amit mástól nem fogadnak el, vagy nem kapnak meg.

De egy kapcsolat akkor válik igazán méllyé és igazzá, amikor a másikkal felelősen bánunk. Az első lépés az, hogy felismerjük: partnerünknek kötelezettségei vannak, ugyanúgy, mint nekünk, s ha valóban szeretjük, s nem csupán saját önzőségünket kívánjuk kiélni a kapcsolatban, akkor megtanuljuk, számára mi fontos.

Megtanulni elfogadni
Akármennyire is nehéz, de ez a második lépés. A szerelmi mámoron túl felébredve fontos, hogy lássuk: a másik által adott boldogságot úgy tudjuk viszonozni, ha valóban őt látjuk az összes szerepében, kötelezettségeivel együtt. Még akkor is, ha nem ismerjük minden rossz vagy jó tulajdonságát, vagy fájdalmat okoz számunkra a felismerés, hogy nem lehet csupán a miénk! Ugye milyen önző már maga a megfogalmazásunk is: csak a miénk? De valójában meg kell értenünk: nem a miénk, nem egy másiké - a partnerünk csakis önmagáé, mint ahogy mi is!


A jól szeretett szerető

A házasságokon vagy tartós kapcsolatokon kívül kialakított viszonyok is alapulhatnak őszinte tiszteleten és szereteten. Hiszen nem az a fontos, hogy állandóan ott lógjunk a másik nyakán, hanem az, hogyha felhívjuk a másikat, akinek szeretetet adunk, s akitől szeretetet várunk, szóval amikor hívjuk és beszélünk egymással, akkor érezzük a másik hangjában, hogyan lágyul el, hogyan változik kedvessé. És tudjuk: vannak olyan helyzetek is, amikor a másik jön és ad, mert a nehézsége közepette derül ki, hogy fontos vagy számára, hogy nem hagy magadra, hanem akkor szeret és úgy, ahogy kell - amikor más senki nem tudja megadni számodra azt, ami számodra fontos.

Hozamok és viszonyok: nyerni tudni kell!
S ekkor meg kell érteni, hogy vannak olyan helyzetek, még ha titkosak is, hogy abból mindenki nyer. Titkos pillanatok, amelyek szépek, mert adunk és kapunk. Mert a szeretet két ember között, ha kialakul, akkor a legbutább körülményt is adoptálja, mert elfogadjuk a másikat olyannak, amilyen.A veszélyes közelség
Ez a következő lépés, amely a legveszélyesebb. Megtanuljuk, mi a másik számára a fontos, ezt megismerve alakítjuk ki a saját világképünket, s ebben már a másik az összes kötelezettségével együtt kap helyet. A második lépcső, hogy a kötelezettségeivel együtt fogadjuk be a másikat az életünkbe, már nemcsak az érzelmek által vezetve, hanem megtanulva, elfogadva a másik értékrendszerét. Tehát tudatosan elfogadjuk a másik személyiségét, körülményeit.

[kapcsolodo_cikkek] 
Megcsalt eszmék porában
Ebben a helyzetben sokan lelkiismeretfurdalásról, megcsalásról beszélnek, és a kapcsolatok megromlásáról, a harmadik vagy negyedik elárulásáról.
De valójában végiggondolja-e ilyenkor bárki is, aki ítéletet mond, hogy a két ember, aki a titkos viszonyt választotta átmeneti megoldásként, az csupán egymásnak ad kedvességet, szépséget és ezáltal az őket körülvevő emberek számára is képesek szeretetet adni és sugározni?

S a titkos kapcsolatban tulajdonképpen csupán ketten vannak?