Vércukormérés 8+1 lépésben

A cukorbetegség diagnosztizálásával a vércukormérő mindennapi társunkká válik. Nem csak azért, mert a kezelőorvos így utasított bennünket, hanem azért is, mert mostantól sokkal jobban oda kell figyelnünk magunkra, a betegségünkre, ennek pedig nincs hatékonyabb eszköze a rendszeres otthoni vércukor-ellenőrzésnél.

Miért fontos az otthoni vércukormérés?
A rendszeres otthoni vércukormérés segítségével:
A mérések időpontjával és gyakoriságával kapcsolatban célszerű kikérni a kezelőorvos tanácsát.A vércukormérés lépései
  1. Mossunk meg a kezünket meleg, szappanos vízzel és töröljük szárazra egy tiszta törölközővel.
  2. Helyezzünk tiszta lándzsát az ujjszúró eszközbe. Az ujjszúró eszköz tárolja és pozicionálja a lándzsát, illetve kontrollálja a szúrás mélységét. Mivel a tűk nagyon gyorsan csorbulnak, így érdemes őket gyakran cserélni. Új lándzsa szükséges akkor is, amikor az ujjszúró eszközt átadjuk vagy visszakapjuk valaki mástól.
  3. Vegyünk ki egy tesztcsíkot a dobozából, majd a doboz fedelét azonnal zárjuk le, hogy ne kerüljön szennyeződés a tesztcsíkok közé.
  4. Készítsük elő a vércukormérőt a használati útmutatóban leírtak alapján.
  5. Szúrjuk meg az ujjhegyünket a lándzsával. Bizonyos vércukormérők esetében lehetőség van egyéb helyről (pl. alkarból) vett vércsepp elemzésére is. Használat előtt tájékozódjunk saját mérőeszközünk alkalmazási lehetőségeiről.
  6. Az összegyűlt vért cseppentsük a tesztcsík megfelelő részére úgy, hogy a vércsepp lefedje a teljes tesztnyílást.
  7. Nyomjunk egy tiszta vattapamacsot a megszúrt sebre és állítsuk el a vérzést.
  8. A legtöbb vércukormérő készülék néhány másodpercen belül elvégzi a vérminta elemzését, ezt követően olvassuk le az eredményt.
+1. A mért értékeket jegyezzük fel egy vércukornaplóba. A mérési naplóból ne hagyjunk ki
eredményeket, ne kerekítsük és ne „kozmetikázzuk” a számokat, hiszen ez befolyásolhatja kezelésünket és ezáltal egészségi állapotunk alakulását. A kapott értékek mellett jegyezzük fel a mérés pontos időpontját, a mérés körülményeit (pl. étkezés előtt vagy után, fizikai aktivitás után, stb.), lehetőség szerint az elfogyasztott szénhidrát mennyiséget és bevett gyógyszert, az esetleges panaszokat.

A mért vércukorértékeket akár már elektronikusan is vezethetjük a www.egeszsegnaplo.hu alatt elérhető ingyenes mérési naplóban. A vércukornaplót rendszeresen mutassuk be a kezelőorvosunknak.


Extra tippek

Forrás: www.egeszsegnaplo.hu

Képek: www.morguefile.com