Nyárra: Cigányszoknya, vagy metroszexuális farmer?

Itt a nyár, és ahogy az már lenni szokott - kivetkőzünk magunkból. Vagy épp nagyon is megmutatjuk: kik is vagyunk valójában, mit gondolunk magunkról, a világhoz való viszonyunkat, és azt is, hogy milyen társadalmi helyzetben vagyunk. Mindezt akár csak egy nappali öltözettel.

Az emberi kommunikáció sok rétűségét egyre többen ismerik fel, míg az átlag ember nem minden esetben tudja alkalmazni, és azt sem, hogy saját magáról mit közvetít az ember társai felé.

Korábban sokkal inkább árulkodott a hovatartozásról, kultúráról a viseletünk, hisz a népi tradíciók komoly elvárása volt, hogy ezt a ruházatunkban – az úgynevezett népviseletben is – megmutassa  a csoport, a közösség tagja.

Álruha, vagy népviselet?
Pedig ezek a ruházatok nem csak az adott néphez való tartozást mutatták, hanem a társadalmi helyzetet, anyagi javak arányát is. Példának most a hazai cigányság század eleji viseletét hozzuk fel. Az oláh cigányok igen színpompás, sokaknak nagyon is színes, feltűnő ruházata épp azért ennyire feltűnő, mert a korábbi századokban épp ezeket a kézzel festett, nagyon drága anyagokat lehetett a legnehezebben, és a legdrágábban beszerezni. Míg a kissé szegényebb, más körülményekben, és más formákból megélő beás cigányok viselete az olcsóbb, akkoriban a magyar kultúrában jobban elfogadott, és ahhoz hasonlatos kékfestő anyagból volt. Mert ezek az emberek meg ezt kapták a munkájukért a nem cigány munkaadójuktól. A városi éttermek korabeli sztárjai, a muzsikusok pedig csupán esténként, a fellépéseiken viselték a „prímás mellényt”, hétköznapokon a kisnemesség ruházkodási divatját követték, hiszen abba a rétegbe tagozódtak életformájuk szerint.Kultúra a ruházatban – te hová tartozol?

Mára, amikor többféle – és szabadon választott  - identitásainkat is megélhetjük, már csak nagyon kevesen ragaszkodnak a népi, nemzeti hovatartozásuk ilyetén vállalásához. A városok felerősödő kultúrája pedig hat a vidéki emberekre is, ahogy természetesen sok esetben a média is meghatározza a trendeket.

De a sokszor kevert divat, és egyéni ízlés furcsa elegyeket szolgáltathat. Például egy sztárok után másolt tömeg ruhácska, egy un. egyéni stílusú, értelmiségi szandálként elhíresült lábbelivel, azt sugározhatja, hogy a személyiségünk nem teljesen kiforrott.

Pólóra írt identitás
Ezt persze sokan leplezni is tudják, amikor egyenruhaként (férfiak, és nők egyaránt) un. metroszexuális öltözékként egy farmert viselnek pólóval, ezzel rejtve a személyiségüket, egyéni hovatartozásukat – így elbújva a sok városi ember között. Ugyanide kapcsolódik az un. „boyfriend” stílus, ami a lányokra ad fiús cuccokat, vagy inverze, a nőiesként nyilvántartott színek (lila és rózsaszín) a férfidivatba gyűrűzése.

Sokan a tarsolyos-ümögös viselettel juttatják kifejezésre magyarságukat, míg mások hosszú pajeszt növesztenek, jelzésként a világnak, vagy éppen egyedi pólókon tűzik magukra identitásuk különféle bizonyítékait a sörivástól a szexuális hovatartozásig.Gyermekünk is minket visel

Azzal, hogy az iskolákban megszüntették az egyenruhákat, sokkal több lehetőség maradt az emberek számára, hogy – mint egy felnőttkori babázásként – a gyermekük viseletén mutassák meg, hogy mennyit és milyen ízléssel engedhetnek meg maguknak. Így nem ritka, hogy bár a felnőtt ember rejtegetné magát – de a gyermeke feltűnő, már-már az ízléstelen felnőtt  magamutogatásaként elárulja a ruházatában, hogy a szüleinek igazából mi is a világhoz, és saját magához is a viszonya.

Így tehát – akármennyire is színes a világ, és a nyár – nem árt átgondolni, hogy mennyire vetkőzünk ki magunkból, főleg, ha közben féltjük a saját szuverenitásunkat, és titkolnánk némely identitásunkat is. Már ha lehet...

Képek: www.morguefile.com