Magyar a csepeli sorozatgyilkos - hatan vannak előzetesben

A korábbi hírekkel ellentétben a borzalmas csepeli élve temetésekkel gyanúsítható férfi nem szerb uzsorás, hanem egy vajdasági magyar. A délszláv vonal azonban nem véletlen: V. László ugyanis macedón állampolgár és szerb színekben követett el háborús bűnöket.

A Blikk úgy értesült, hogy Belgrádból már három évvel ezelőtt jelzést kaptak a magyar rendőrök: háborús bűnök miatt keresik V. Lászlót, aki Magyarországra szökött. A macedón útlevéllel rendelkező vajdasági magyar férfi a lap szerint Arkan kapitány hírhedt szabadcsapatában szolgált.

A rendőrség ma délutáni szűkszavú sajtótájékoztatóján megerősítették, hogy a kihallgatáson a férfi macedónnak vallotta magát, ám ezt eddig nem sikerült hiteles dokumentumokkal alátámasztani.

A bulvárlap információi szerint V. László a Szerb Önkéntes Gárda tagjaként vett részt a délszláv háborúban. A csepeli gyilkosságok és a gyilkossági kísérlet módja megerősíti, hogy a gyilkos Arkan kapitány katonájaként tanulta meg a kínzás és a gyilkolás fortélyait. A szerb szabadcsapatok ugyanis úgy végeztek az áldozataikkal, hogy térdelő helyzetben megkötözve nyakig a földbe ásták őket, így faggatták őket értékeik hollétéről. Először Vukovárnál alkalmazták ezt a módszert.


A rendőrségi sajtótájékoztatón Csizner Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója bejelentette, hogy eddig hat embert helyeztek előzetes letartóztatásba a Csepel-szigeten néhány napja kihantolt holttestek ügyében.

A hatóságok a Csepel északi részén működő bűnbanda feltételezett vezetőjét is letartóztatták, nyilván V. Lászlóról van szó, bár Csizner Zoltán nem nevezte meg. A sajtótájékoztatón az újságírók a nyomozás érdekeire tekintettel nem kérdezhettek. Az NNI szerint az elkövetői és sértettjei is jórészt a Csepel északi részén található  hajléktalankolónia tagjai lehettek. Csizner Zoltán azt is hagnsúlyozta, hogy az ilyen közösségekből csak ritkán fordulnak a rendőrséghez, ha valaki eltűnik, ez is közrejátszott abban, hogy a dolgok idáig fajultak.

A Híradó szerint Orbán Viktor miniszterelnök a történtek után utasította Pintér Sándor belügyminisztert: ellenőrizze azokat a területeket, ahol hajléktalanok élnek.
   
Az NNI igazgatója "tényközlő nyilatkozatában" elmondta, hogy a kiásott négy holttestet még nem sikerült azonosítani,  vizsgálják haláluk körülményeit és időpontját is. Az áldozatok maradványainak boncolása és azonosítása tegnap kezdődött meg az Igazságügyi Orvostani Intézetben.

Csizner Zoltán nem zárta ki, hogy a most előzetes letartóztatásba került gyanúsítottak ahhoz az észak-csepeli bűnbandához tartoznak, amelynek három tagját tavasszal fogták el, a szintén előzetes letartóztatásban lévő bűnözőket fegyveres rablásokkal gyanúsítják a hatóságok.

A rendőr ezredes azt megerősítette, hogy a gyanúsítottak egy részét a megkötözve földbe ásott, onnan saját erejéből kiszabadult erdélyi férfi által adott személyleírások alapján sikerült azonosítani.

A harmincegy éves, székely származású magyar állampolgárt a Magyar Nemzet  szerint rémálmok gyötrik, pszichológus segítségére szorul. A sérülések és a lelki trauma ellenére tegnap is bement dolgozni, hiszen „meg kell élni valamiből”. A férfi azzal vigasztalja magát: kínjai és szenvedései nem voltak hiábavalók, mert legalább nem lesz több áldozat.

A Magyar Televízió Híradója korábban arról számolt be, hogy az elfogott macedón állampolgárságú férfi mutatta meg a helyszínt a rendőröknek, és feltehetően nyomozási alkut ajánlott: azt mondta, mutat egy helyet az erdőben, ahol négy halott van elásva. Az általa megadott helyen találta meg az NNI a holttesteket.
   
Egyes információk szerint az NNI nyomozói nemcsak a négy holttestet vitték el a helyszínről, hanem több csontmaradványt és koponyát is, de erről nem beszélnek a rendőrök. V. Lászlót napok óta folyamatosan hallgatják ki az Aradi utcában.