Hosszú távú kötődés alakul ki a homoszexuális zebrapintyek között

A monogám madarak azonos nemű párjai éppoly szorosan kötődnek és hűségesek egymáshoz, mint az eltérő neműek - derült ki egy zebrapintyeket vizsgáló kutatásból.

Julie Elie, a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatója és a franciaországi Saint-Etienne Egyetemen dolgozó kollégái a zebrapintyek viselkedését tanulmányozzák. E madarak élethosszig tartó kapcsolatot alakítanak ki, rendkívül társas lények. A hímek énekelnek párjuknak, a párok együtt üldögélnek, és fészküket együtt használják. (A képen egy "vegyes" páros látható.)

Elie és csapata azonos nemű csoportokban neveltek fiatal pintyeket. A madarak több mint fele kifejlődve azonos nemű fajtársával állt párba. Az azonos nemű párokat megfigyelve kiderült, hogy egymás mellett üldögéltek, együtt pihengettek, egymást a csőrük összedörzsölésével üdvözölték - csakúgy, mint a heteroszexuális pintypárok.

A kutatás következő szakaszában a kutatók tojó madarakat tettek a már kialakult azonos nemű párok csoportjába. Nyolc hím közül öt teljesen figyelmen kívül hagyta a tojókat, és továbbra is hím partnerével törődött csak - írják a biológusok a Behavioural Ecology and Sociobiology című szaklapban.

Az eredmények rámutatnak arra, hogy a párszerzés késztetése még a madaraknál is jócskán túlmutat a szaporodás puszta szükségletén. A szociálisan monogám fajoknál a párkapcsolat együttműködő partneri közösség, amely előnyt jelent a túlélés szempontjából - magyarázta Elie a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltatónak. A társ megtalálása tehát, annak nemétől függetlenül elsőbbséget élvezhet.

Az azonos neműek közti párkapcsolatra bőven akad példa a madarak világában. A monogám sirályok és albatroszok esetében a tojók hím partner bevonása nélkül alkotnak családot. Fogságban legalább két esetről tudni, amikor hím pingvinek hosszú távú kapcsolatot alakítottak ki egymással, holott tojók is rendelkezésükre álltak volna. Az egyik pár még fészket is épített együtt, majd sikeresen kiköltött egy, a gondozójuktól kapott megtermékenyített tojást.