Gyermekvárás - muszáj teherként megélni?

Istennek elegendő volt hat nap az élet megteremtésére, sok állatnak a vemhesség mindössze néhány hét. Nekünk embereknek azonban egy élet sem elég, hogy testben és lélekben megfelelően felkészüljünk a gyermekvállalásra, szinte magunkhoz sem térünk és elrepült az idő. Vajon miért az emberre jellemző egyedül az élőlények között, hogy a legtermészetesebb funkciói, mint a szexualitás és gyermekszülés annyi problémával jár?

Az ember él lelki életet is, melynek diszharmóniája köztudottan hatással van a testi működésére.

Amennyiben a kismama élete során folyton fájdalmas és sikertelen szülésélményekről hall, a környezetében kizárólag betegségekkel küzdő asszonyokkal találkozik, akkor ezeket az élményeket fogja természetesként kezelni és testi szinten ezeket az elvárásokat fogja megteremteni.

Mi történik a testünkben, miért nem működik ideálisan?
A női test úgy lett megalkotva, hogy a gyermek felnövekedése az anyai méhben semmilyen gondot ne okozzon. A méh tágulása egyenletes, a szövetek és a bőrfelszín ezzel párhuzamosan fokozatosan nyúlik. Amikor az édesanya az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód következtében elhízik és elengedi magát, akkor kezdődik a testi nehézség. Mit tehetünk, amikor már érzékelhető a terhesség - várakozás helyett?


Amikor az édesanya gyermekkel viselős (milyen gyönyörűen fejezte ki ezt a régi nyelvi forma, és mennyi egyszerűséget hordozott), akkor érzékeny lesz minden téren. Ilyenkor nyújthat segítséget egy olyan testi kezelés, mint a MET Terápia, mely a gyengéd érintésen keresztül oldja a fizikai blokkokat.

Az első harmadra jellemzően a szagok és érintések iránti érzékenység a legjellemzőbb. Az édesanya emésztőrendszere minden irritáló ingerre hevesen reagál és szinte azonnal nemet mond arra, amivel nem ért egyet. Ebben az esetben a MET Terápia érintései felkészítik a testet a helyes légzésre, mely megkönnyebbülést hoz az emésztőrendszer ingerelhető időszakában. A bélrendszer helyes működésével megelőzhető a székrekedés, mely a későbbiekben a visszerekre is hatással lehet.

A második harmadban már nagyobb biztonságban érzi magát az édesanya. Már nagy valószínűséggel a környezet is felismeri a pocakot, a dolgok egyértelműen a helyükre kerülnek. Elérkeztünk a női testnél ahhoz a ponthoz, ami fizikailag visszafordíthatatlan. A méh már annyit tágult, hogy azt a bőrnek is követnie kell. Kiemelten fontos a mozgás és a többletsúly megelőzése. A hasfal bőre érzékennyé válhat, gyakran viszket - ennek érdekében a MET során a hasizmokat gyengéden lazítjuk, hogy feszültség nélkül legyenek képesek a tágulásra: megelőzhetjük a MET Terápiával az ilyenkor kialakuló a striákat a has és mell bőrén egyaránt.


Az utolsó trimeszterben a gyermek súlya és a megváltozott testtartás komoly terhet gyakorol a kismama gerincére és teljes vázizom-rendszerére. Gyakori a hátfájás, a has feszültsége, a lábakon figyelemmel kell követni a visszerek állapotát, és ügyelni kell a kielégítő emésztésre is. Ebben az időszakban kiemelten kell kezelni a hát tartóizmait, felkészítve az édesanyát a helyes testtudatos tartásra a szoptatás idején. Ahogy közeledik a születés időpontja, a MET segítségével az ízületek kapcsolódásait is lazítjuk, hogy rugalmasabban lássák el feladataikat, és a szülés könnyű és természetes lefolyású legyen.

A szülést megelőzően megkezdődik a gyermekágyra való felkészítés is. Ebben az időszakban a MET már a szövetek rugalmasságára helyezi a figyelmet. A MET Terápia pozitív megerősítései az édesanya testében emlékeztetni fognak a megtapasztalt erőre, melyre a gyermekágy során nagy szükség lesz.

Tömör Erzsébet
MET-terapeuta

MET alapmodul oktatás indul szeptember 21-én!


MET I. : szeptember 21-25.
MET II.: október 19-23.
MET III. november 16-20.

Érdeklődni Tömör Erzsébet trénenél, a 70/324-0265-ös telefonszámon vagy e-mailben lehet.

Képek: www.morguefile.com