Finomság és figyelem - segítség a Gyermekek Világnapja alkalmából

A Gyermekek Világnapját 1954 óta rendezik meg szerte a világon, melynek legfőbb üzenete a létminimum alatt élő családok felemelésének fontossága. Az UNICEF kezdeményezésére ezen a napon megemlékeznek a fejlődő országokban élő gyermekek nehéz helyzetéről, 1959 óta pedig ez a gyermekek jogainak napja is egyben. A világnapon résztvevő civil szervezetek és önkéntesek szeretnék felhívni a figyelmet a gyermekek kiszolgáltatottságára és védelmezésük szükségességére.

Bár a médiából napról napra szembesülhetünk vele, mégis sokan hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a szegénység, az éhezés és a nélkülözés főként csak az afrikai országokat vagy a háborús övezetekben élőket érinti. Fontos azonban tudnunk, hogy a jelenség a fejlett országokban is fellelhető, méghozzá megdöbbentő mértékben az iparilag fejlett, jó infrastruktúrájú nagyvárosokban, de a vidéki kistérségekben is.

Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány már több mint 20 éve tevékenykedik hazánkban. Bár a szervezet elsősorban karácsonyi ételosztásukról híres, érdemes megjegyezni, hogy hazánkban az egyetlen olyan népkonyha, amely tápláló, a környezetre és az emberi szervezetre egyaránt tekintettel levő vegetáriánus ételeket szolgál fel.
Gyermekétkeztetési programjuk részeként ezúttal játékgyűjtési akciót indítottak, és egy civil együttműködés keretében a Fiatal Európaiak Magyarországi Egyesületével (JEF), 60 kiemelten nehéz sorsú családot lepnek meg ajándékaikkal. Szeptember 20-án, 17 órakor a BMSZKI Családok Átmeneti Otthonában játékot és édességet osztanak a kicsiknek, sőt zenés programmal, foglalkozással, lufihajtogatással is készülnek.
A játékosztás mellett, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott Bokréta Gyermekotthon felkérésére reagálva, a héten indították útjára gyermekétkeztetési együttműködésüket, ahol ezentúl, minden nap további 40 fő ellátásában vesznek részt.

„Az ellátók, otthonok és maguk az önkormányzatok is egyre nehezebb helyzetben vannak, az élelmiszerárak folyamatos emelkedése végett, így most minden összefogás különösen nagy jelentőséggel bír. A jelenlegi játékosztási akciónkra most pl. kisebb cégek, magánszemélyek, termelők adták össze az adományokat. Főként használt, de jó állapotú, jó minőségű játékokat kaptunk. Egy olyan átmeneti szálláshelyen fogjuk ezeket kiosztani, ahol bajba jutott nagycsaládosok élnek, pl. akik nem tudták fizetni a hitelük törlesztőrészletét vagy nagyon régóta nincs munkájuk és több gyermeket kell etetniük. Egy toronyházat alakítottak át számukra, ahol a pincében egy játszószobát rendeztek be. Talán hihetetlen, de néhány rosszul sikerült év leforgása alatt bárki ilyen helyzetbe kerülhet.” – meséli Szilaj Péterné, az alapítvány szóvivője.

feed the kids

Az Ételt az Életért, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének élelmezési programja, a Földgolyó egyik legnagyobb és legátfogóbb karitatív szolgálata. Az alapítvány önkéntesei óriási erőt látnak a civil szférában, a civil szervezet elmondásuk szerint ugyanis eszköz kell legyen, valódi közvetítő közeg a segítő és a segítségre szoruló fél között. Bár a szervezet szinte minden jelentős világnap alkalmából különleges akciókkal készül a nélkülözőknek, mégis náluk minden egyes nap Élelmezési Világnap. A hétvégén megrendezett országos Örökségnapok alkalmából például kulturális és vallási programokkal készültek a közösség tagjai, ám a legfontosabb kulturális örökségüknek az elesettek segítését és a más élőlények iránt való kegyességet tekintik.

„Az épp egy hónap múlva esedékes Élelmezési és Szegénység elleni küzdelem Világnapja szintén egy kiváló alkalom arra, hogy a figyelmet a rászorulókra irányítsuk. Ugyanakkor nálunk már minden nap élelmezési világnap, hiszen naponta több mint 1000 adag ételt osztunk szét csak a fővárosban. Hasonló akciók szervezéséhez és a gyermekétkeztetési programunk fejlesztéséhez továbbra is nagy örömmel fogadjuk a szíves felajánlásokat.” – mondta el a szóvivő.

Forrás és további információ: www.ffl.hu és www.krisna.hu

Képek: Freedigitalphotos.net
photostock
Claire Bloomfield’s portfolio