Tanulj hatékonyabban! 5 tipp a sikerhez

Szeptember végére újra belerázódunk az iskolai időszak ritmusába, előtérbe kerülnek a korábbi tanulási nehézségek vagy éppen újakkal szembesülnek a diákok. A probléma mindig egyedi, bármennyire is hasonlít másokéhoz. Ezért a megoldásra is úgy találhatunk rá, ha egyedileg elemezzük a helyzetet. Ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni, van azonban néhány olyan általános trükk is, amelyeket érdemes kipróbálni. Most néhány alapvető kérdés megválaszolásán keresztül ismerhetitek meg a legelemibb tennivalókat.


Tekintsük át a bevésés szabályait!

Csak akkor kezdj hozzá, ha átfogó képet kaptál. Mi szükséges az átfogó kép kialakulásához?
Az írott anyag bevésési módjai
1. Aláhúzás

Alapszabály: csak 1-1 szót húzz alá, különben elveszíti jelentőségét a jelölésed.
Színes ceruza használatával tovább finomíthatod az összetartozók jelzését. Pl. történelemnél  a  neveket kék színnel húzd alá,  a cselekvéseket pirossal, az évszámokat zölddel…2. KIEMELÉS

3. Így készíts írott jegyzetet!
A legfontosabb: törekedj arra, hogy a saját szavaiddal írd le, kerüld a könyv szövegének másolását. Már ez nagyban hozzásegít a megértéshez – ami a bevésés előfeltétele. Különben csak egyszerűen magolsz, ami közel sem olyan hatékony és tartós.
4. Így készíts vázlatot!
A jó vázlat olyan, mint egy tartalomjegyzék: minden lényege momentumra utal 1-1 rövid mondat, szó, vagy ábra, rajz.
Érdemes feltüntetni az oldalszámokat, úgy könnyebb a visszakeresés > ha az ismétlés, vagy a későbbi összefoglalás idején újra odalapoznánk.
Fontos, hogy csak a leglényegesebb dolgok kerüljenek a vázlatba – muszáj a lényegest a lényegtelentől elkülöníteni. Egy-egy rajz, szám segíthet a többi tartalom felidézésében.
Mind a kulcsszavak, mind az adatok hierarchikus sorrendben szerepeljenek.

5. A bevésés eredményességét befolyásolja:
Összefoglalva:

Ami érdekel, az könnyebben bevésődik! Ezért próbáld felkelteni az érdeklődésed.

Minél több érzékszerv vesz részt a folyamatban, annál hatékonyabb a tanulás.

Az eredményességet kedvezően befolyásolja, ha cselekvéssel összekapcsoltan történik, vagy előző ismeretekhez kapcsolható. Tanulás közben készíts vázlatot, rajzolj megértést segítő ábrákat, készíts elme-térképet, összefoglaló táblázatot – így rövidül a bevésés ideje, a felidézés hatékonysága pedig nő.

Mivel meghatározó, milyen érzelmi állapotban tanulsz - a rosszkedv rontja a bevésés eredményességét, akárcsak az éhség és a szomjúság – törekedj minél kedvezőbb testi-lelki-szellemi állapotba kerülni. Egy kis mozgásgyakorlat, nyújtózkodás, mély légzés csodákra képes.
Az sem mellékes, hogy tanulás előtt és közvetlenül utána mivel foglalatoskodsz. A tévé, számítógép negatív irányba tolja el a tanulási képességeidet; a testmozgás azonban kedvező hatású.
 A bevésés után alvásra van szükség ahhoz, hogy a felidézés hatékonyabb, pontosabb legyen. Erre mindig gondolj a felkészülés során, hogy legyen elegendő idő az emléknyom kialakulására.

„A bevésés szabályai” című elmetérképen is megtalálod külön kiemelve a lényeges dolgokat.

Kedves Szülők, Diákok! Mindig jól jön egy-két új ötlet - Nektek milyen tanulási trükkök, módszerek válnak be a leginkább? Osszátok meg velünk itt vagy  Facebook-on!

Bukovinszky Mária
fejlesztő pedagógus
www.kepesseg.com