Mackónadrágban vagy kis kosztümben menjünk boltba?

Már tudom, hogy miért mondják hazánkról szerte a világban, hogy szépek a nők nálunk. Mert tényleg azok, főleg a pesti nők, akik ki nem mozdulnának még a közértbe sem mackónadrágban vagy starndpapucsban. Ha csak az a melegítő nem olyan drága, mint másnak az estélyi ruhája. Ám New Yorkban meg az az anyuka lenne a feltűnő, aki a gyerekéért kifestve megy az iskolába.

“Az én csajom nehogy már szakadt legyen!”
Mondta az egyik magyar férfi ismerősöm, amikor elmeséltem neki, hogy New Yorkban, abban a városrészben, amit leginkább a született feleségek Lilaakác közéhez lehet hasonlítani – melegítőben járunk szinte mindenhová. Boltba (még ha az egy világmárka üzlete is), orvoshoz, közértbe, iskolába (ahol mi tanulunk felnőttként), és a gyerekért az ő iskolája elé. Azt is elmondtam, hogy kényszeresen ki akartam festeni magam, amikor először kiléptem az utcára, de látva, hogy a vendéglátom furcsállja a kiskosztümös szerelésemet, inkább hozzá hasonlóan átvedlettem – gondolva, hogy valami egyszerűbb helyre megyünk, mondjuk egy parkba. De nem oda mentünk, hanem egy bevásárlóközpontba. Ahol a nagy világmárkák üzleteiben újabb sportruházatot vettünk – meglepetésemre olyan olcsón (dollárért), ami a pesti árak negyede...

De amikor még az egyetemre is mackófelsőt vett fel, akkor már kibújt belőlem az európai, és nem állhattam meg, hogy ne szóljak: így mi a közértbe sem ugranánk le Pesten. A válasza az volt: „Miért? Ti mindig cirkuszban érzitek magatokat, hogy kifestitek az arcotokat, és beöltöztök? Kinek? Hisz az egyetemen sem a toalettetekre kíváncsiak, hanem valószínűleg az eszetekre”.


Akkor megértettem, hogy mi az alapvető különbség a világ egyik legnagyobb városának női és a magyar nők szerelése között. A gazdasági helyzet és az, hogy mennyire akarjuk megmutatni, hogy nem vagyunk még annyira szegények.

A már említett magyar férfi ismerősöm szerint undorító, ha valaki strandpapucsban megy le a közértbe, és látszanak az ápolatlan körmei – Pesten. Lássuk be, van igaza, sokan mennek ki a nagy melegben is az utcára zárt tornacipőben, mert szégyellik a bütykeiket, meg a száraz, repedt sarkaikat - Pesten.

Csakhogy New Yorkban szinte mindenki starndpapucsban járkál nyáron, fiatal, és öreg, mert az a kényelmes... és mindegyiknek egyaránt ápolt a lába. Ugyanis itt a tisztálkodószerek és a kozmetikai eszközök is jóval olcsóbbak, mint a magyar fővárosban.

A nők persze itt is felvesznek kiskosztümöt, koktélruhákat, ha épp a munkájuk ezt kívánja meg. Festik is magukat, ha színházba, operába vagy randevúra mennek. S miután ez nehezen képzelhető el fényes nappal, amikor a gyerekükért mennek az iskola elé, New Yorkban az a feltűnő, aki kiöltözik ilyenkor. Igaz, többnyire a saját hatalmas nagy autóikkal mennek, de ha csak gyalog is: mindenki tudhatja, hogy a környékbeli gyerek anyukája nagyjából hasonló környezetben lakik, hasonló egzisztenciával rendelkezik, és vélhetően ugyanazokra a dolgokra telik neki is, amire a másik nőnek. Így nem is kell lepleznie semmit azzal, hogy a zsúfolt metróra, vagy buszra is úgy lép fel, mintha csak épp véletlenül csöppent volna oda egy cirkuszi porond helyett. A takarítónők, bejárónők, dadusok pedig egyenesen kivívnák a munkaadójuk rosszallását, ha olyan dresszben érkeznének meg, amiben elcsábíthatják a férjet vagy éppen a szomszédok gondolnának rosszat a túlöltözött bébiszitterről, de a takarítónő is érdekesen  mutatna szűk farmerben, topocskában a melegítős munkaadója mellett.A pesti nő festve jó

Igaz, ami igaz, kényelmes a mackónadrág, de néha hiányzik a pesti utcakép. Ahol lehet, hogy csak egymásnak mutogatjuk a hacukánkat, hogy lássák: van még mit felvennünk. Lehet, hogy a világmárkák kínai hamisítványok, de a gyerekünknek összespóroljuk az igazira, eredetire is, ha mindjárt a kosztpénzen is. Így valóban csinosak a pesti nők, festékkel, de anélkül is. Mert alapvetően a sok gondtól és stressztől, és néha a korgó gyomortól kevesebb zsír rakódik oda, ahová az amerikai nőknek igen. Így van is mit rejteni a melegítőknek...

Bár az is tény, hogy ha valaki Budapesten annyira kihívóan öltözne, például olyan nadrágot venne fel (ami neki ugyan kényelmes, de  mindene kilóg belőle, még az is, ami nem annyira szemrevaló), amilyenekben gyakran látni amerikai nőket, akkor erősen felvisítanánk az európai ízlésünkkel, és magyarul egy másik házba való nőnek neveznénk az ilyen nőt, nem cirkuszi mutatványosként. Ezt meg az amerikaiak nem értik, mivel szerintük mindenki azt vesz fel magára, amiben jól érzi magát.

Nos, még csendben hallgatok magamban arról, hogy én néha kifestve, parfümfelhőben érzem jól magam – csak úgy, fényes nappal is a közértbe menet.

Horváth Margit

Képek:
photostock / FreeDigitalPhotos.net
Ambro / FreeDigitalPhotos.net