Mégsem találtak meg két ellopott Picasso-festményt

Nem került elő az a két ellopott Picasso-festmény, amelyekről a svájci sajtó azt állítja, hogy Szerbiában lennének - jelentette ki a szerb belügyminisztérium képviselője a szerbiai média beszámolói szerint.

Belgrád ezzel cáfolta az SF svájci televíziót, amely szerint Szerbiában megtalálták Pablo Picasso két, évekkel ezelőtt eltűnt olajfestményét, amelyek értékét több millió dollárra becsülik.

Ezt megelőzően Charles Fässler, Schwyz kanton ügyésze - pénteki hírek szerint - közölte, hogy a festmények "biztonságos helyen vannak" Szerbiában, de közelebbit nem árult el hollétükről, sem arról, hogy hogyan kerültek a képek Szerbiába.


A Tanjug szerb hírügynökség mindenesetre úgy számolt be a hírről szombaton, hogy "megtalálták Picasso képeit Belgrádban". Egyes értesülések szerint a svájci ügyész azzal a kéréssel fordult a múlt héten a szerb hatóságokhoz, hogy a két Picasso-képet szolgáltassák vissza Svájcnak.

A világhírű spanyol művész 1962-ben festett Lófej című művét és az 1944-ben alkott Üveg és korsó című munkáját 2008 februárjában lopták el eddig ismeretlen tettesek egy Zürich közeli kisvárosban, Pfäffikonban rendezett kiállításról. A két művet a hannoveri Sprengel Múzeum kölcsönözte Svájcnak a kiállítás alkalmából.