Fények a lakásban avagy villanykapcsolás magyar térrendezéssel

Az ősz beköszöntével az ember egyre több időt tartózkodik mesterséges világításnál. Az évkör tökéletes rendjének határai nemcsak az időjárás szélsőséges változásai miatt, hanem a sötétség-világosság természetes folyamatának figyelmen kívül hagyása miatt is összefolynak. Azzal, hogy az elektromos áram elterjedt a lakásokban, az emberek elkezdték összemosni a nappalt és az éjszakát. A régi világban az emberek csupán gyertyát tudtak gyújtani, így jobban igazodtak az élet természetes rendjéhez. Ősszel és télen többet pihentek, így tavasszal megújult erővel tudtak újra nekiindulni a tevékenyebb időszaknak. Az emberi élet természetes ritmusához tartozik, hogy az esti időszak a megnyugvás, a lecsendesedés, az összegzést segítő energiák működnek. Ehhez a befelé figyeléshez a gyertyák, hangulatlámpák kiváló megvilágítást adnak.

Természetes fények a lakásban
A lámpák a tűz elemet képviselik a lakásban. Szerencsések azok, akiknek besüt a nap is a házukba és sok természetes fényt kapnak. A mai világban természetes, hogy egy kattintás és felkapcsoljuk a villanyt, amikor csak kedvünk tartja. Így eltávolodunk attól a természetes rendtől, amire az embernek eredendő igénye van. Érdekes tendencia az is, hogy az emberek nemcsak az éjszakából csinálnak nappalt, hanem a redőnyök, sötétítőfüggönyök használatával akár fordítva is.Csak mértékkel…

A magyar térrendezés egyik fontos elve a mértékletesség elve.  Mindenki világít, de az nem mindegy, hogy mennyit. Sok helyen díszkivilágításban ég a ház esténként és valóban olyan érzés a térben tartózkodni, mintha nappal lenne. Az erős világítás aktív cselekvésre ösztönöz, azaz ellazulni, kipihenni a nap fáradalmait biztosan nem tudjuk ilyen környezetben. Nem beszélve arról, hogy mennyi energiát használunk feleslegesen, azaz a Föld bolygó erőforrásait pazaroljuk ész nélkül. Gondoljunk csak a karácsonyi díszkivilágításokra az utcákon, lakásokban, ablakokban.Megvilágítás – Mire fókuszál a figyelmem?

Amit kiemelünk a térben, az különösen fontos számunkra. Lehet ez egy kép, egy szobor, illetve bármilyen lakásrészlet, aminek kitüntetett szerepe van az életünkben. A rejtett világítások éppen az ellenkezőjére utalhatnak. Azoknak az embereknek, akik kedvelik a rejtett világításokat, érdemes elgondolkodni azon a kérdésen, hogy mit nem akarnak meglátni, megvilágítani életükben.Összpontosítás, avagy szétszórtság

A tűzhez kapcsolható az értelem, a gondolkodás, a rálátó értelem. Mivel a magyar térrendezés szerint a ház az embert szimbolizálja, így az analógiás gondolkodásban a lakásban lévő lámpák az ember szellemi energiáit jelképezik. A szórt fények szétszórtságra utalhatnak. Ha nehezen tudunk összpontosítani, alkalmazzunk koncentrált fényeket.


Elektromosság = feszültség

Az analógiás gondolkodás szerint a ház, a lakás és az ember szoros összefüggésben vannak egymással. Az elektromosság szimbolikus értelemben a feszültséget jelképezi az emberben, az elektromos hálózat a lakásban az idegrendszer megfelelője. Ebből következik, hogyha túl sok elektromos dolgot működtetünk az otthonunkban, akkor az nem fog kedvezően hatni a lelki békénkre és idegrendszerünk állapotára. A túlterhelt rendszer lecsapja a biztosítékot, azaz azt a pontot jelképezi az emberben, amikor idegei felmondják a szolgálatot és egy pillanatra úgy érzi, hogy nem bírja tovább. A szétdurranó villanykörte szintén a leterheltség jele lehet.

Minden évben megrendezik a Föld órája című takarékossági és figyelemfelkeltő programot az egész világon. Ekkor felhívják az emberek figyelmét arra, hogy egy esti időpontban kapcsolják le a villanyt legalább egy órára. Ennek kapcsán elgondolkodtam azon, hogy emberi összefogással mi mindenre képes lehet együtt az emberiség.

Németné Wéber Gabriella
magyar térrendezés szakértő