Stresszoldás, leszokás, méregtelenítés fülakupunktúrával

A hagyományos testakupunktúrához képest egyre jobban terjed az első hallásra talán megdöbbentő fülakupunktúra módszere. Miért pont a fület kezeljük, mik ennek az előnyei, milyen betegségek, problémák esetén jelent megoldást?

Az aurikuloterápiáról, vagyis a fülkagylón történő gyógyító beavatkozásokról már több száz évvel ezelőttről származnak beszámolók, történetek. Nemcsak az ősi Kínában, hanem például Japánban, Perzsiában, Franciaországban és még sok más helyütt is gyógyítottak a fül egyes pontjainak átszúrásával, égetésével, átlyukasztásával, de gondolhatunk a kalózok fülbevalójára is, fültérkép fülpontokkalamelynek köztudottan a látásjavítás volt a funkciója – és érdekes módon a fülcimpa közepén éppen a szem, a látás mesterpontja van!

A fül - akárcsak a talp, a tenyér vagy az írisz - egy olyan hiperérzékeny mikrorendszer az emberi szervezetben, amelyben megtalálható minden egyes szervünk kivetülése egyfajta térképként. Ez a térkép pontos iránymutatással szolgál arra nézve, hol vannak a szervezetben energiablokkok, melyik szerv működése nem kielégítő, egyúttal a megfelelő szerv-pontok kezelésével helyreállítható az egész test energiaáramlása és az egyes szervek helyes működése.

Mire alkalmas, milyen esetekben hatékony a fülakupunktúra?
A nyugati orvoslás elsősorban a fülön található rengeteg idegvégződéssel magyarázza a fülpontokkal való gyógyítás hatékonyságát.  A hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint a fülkagyló a meridiánok, vagyis energiacsatornák találkozási központja, így lehetséges az, hogy az egész test egészségét tudjuk befolyásolni a fül akupunktúrás pontjaival.
A fül tehát amellett, hogy komplex mikrorendszer (diagnosztizálásra és kezelésre is alkalmas!) ráadásul mindig kéznél van, könnyen hozzáférhető, egyszerűen kezelhető. a harmonikus, boldog állapot helyreállítására, a test méregtelenítésére és energetizálására.

Paul Nogier francia neurológus, a fülakupunktúra legismertebb nyugati alakja hívta fel rá elsőként a figyelmet, hogy ha egy kifejlett embriót rajzolunk fejjel lefelé a fülkagylóra, megkapjuk a szervek és testtájak kivetülési pontjait tartalmazó, gyakorlatban is használható fültérképet. 1956-ban jelentette meg először nézeteit, amelyek (nem is olyan) meglepő egybeesést mutattak az ősi kínai fülábrákkal.
A testen mintegy 1000 akupunktúrás pontot tartanak számon, a fülön pedig kb. 100-at (az egyes irányzatok és iskolák különbözhetnek a pontok számában). A 100 pont közül dr. Michael Smith pszichiáter, a New York-i Lincoln Kórház addiktológiai osztályának vezetője választotta ki a ma leggyakrabban használt 5 csodálatos pontot és alkotta meg a stresszcsökkentő, energetizáló, méregtelenítő és nyugtató NADA-protokollt a 70-es évek elején.

Hogy miért pont azt az 5 pontot választotta ki? Távol-keleti tanulmányai és saját tapasztalatai alapján állította össze azt a kombinációt, amely a legalkalmasabbnak bizonyult a detoxikálásra, az idegrendszer kiegyensúlyozására, az energiaáramlás helyreállítására - amire a drog- és alkoholproblémákkal küzdő pácienseinek a leginkább szüksége volt.

A protokoll azonban azóta széles körben elterjedt, mint általános, komplex gyógymód, és a leszoktatás mellett igen gyakran használják például krízisintervencióban vagy poszttraumás stressz kezelésében is. Az ezekhez képest kevésbé súlyos, illetve akut esetekben is elképesztő hatékonysággal működik: az 5 pont különösen alkalmas stresszoldásra, a szorongás, a félelmek, függőségek (pl. dohányzás, evészavarok, munkamánia) csökkentésére, hangulati zavarok megszüntetésére, az egészségi állapot átfogó javítására, az immunrendszer erősítésére, a  közérzet és az erőnlét javítására.

Kolontár Elvira
További információ: www.hazateres.net

Kép: Wikipédia